Araştırma Makalesi

Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı

Cilt: 22 Sayı: 48 30 Haziran 2021
PDF İndir

Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı

Öz

Son yıllarda rekabet üstünlüğü sağlamak, dikkat çekmek ve tüketicinin zihninde yer edinmek isteyen markalar, hedef kitleleri ile iletişim kurarken zaman zaman negatif duygu çekiciliği olarak tiksinti çekiciliğinden yararlanmaktadır. Bu bağlamda tiksinti çekiciliği, tüketicilerin sağlıklı ve temiz olmaları için hijyen sağlamaya yönelik duygularını tetiklemek amacıyla reklam içeriklerinde kullanılan bir çekicilik türüdür. Bu çalışmanın amacı, tiksinti çekiciliğinin uluslararası basılı reklamlarda nasıl ve ne şekilde kullanıldığını ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda Ads of the World web sitesinde yayınlanan tiksinti çekiciliğinin kullanıldığı 6 uluslararası basılı reklam içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda ilaç ve kişisel bakım ürünlerini kapsayan bu reklamlarda söz konusu ürünlerin kullanılmaması ya da yenilenmemesi durumunda oluşacak olumsuz durumun betimlendiği ve bu durumdan kurtulmanın çaresi olarak markanın ürününün ya da logosunun sunulduğu, tüketicilerde tiksinti duygusu yaratacak tiksindirici uyaranların çarpıcı bir biçimde kullanıldığı ve daha çok öneri içeren mesajlara yer verildiği görülmüştür. Çalışma sonuçlarının, reklam uygulamalarında tiksinti çekiciliğine yer verecek markalara ışık tutması ve gelecekte bu konuda yapılacak çalışmalara temel oluşturması hedeflenmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ads of the World, (2016). http://tuketici.ugur.com.tr/ugurun-odullu-reklamlari-ads-of-the-worldde/, (Erişim Tarihi: 10.02.2021).
  2. Altunışık, R., Coşkun, R., Yıldırım, E. & Bayraktaroğlu, S. (2001). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri: SPSS uygulamalı, Adapazarı: Sakarya Kitabevi.
  3. Aslan, E. Ş. & Yıldız, S. (2018). Marka reklamlarında kullanılan korku çekiciliği üzerine nitel bir araştırma, Atatürk İletişim Dergisi, 15, 59-88.
  4. Aslan, E. Ş., Özkan, N., Özkan, Ş. & Değer, M. (2019 Aralık). Duygusal satış vaadi (Esp): Duygu çekiciliğinin marka itibarına etkisi, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (e-GİFDER), 7, Uluslararası Türk Dünyası Basın Sempozyumu Özel Sayısı, 1492-1511.
  5. Aydoğan, H. (2018). Sosyal reklamlarda korku çekiciliği: İhlalsiz trafik, Journal of Yasar University, 13 (50), 210-231.
  6. Aytekin, N. (2013). Tiksindirici olanı yok etmek, kendimizi temizlemek: Detan ve Domestos reklamları örneğinde bir güç savaşı, (Re) Making and undoing of peace/conflict, T. İlter, H. Aliefendioğlu, P. Behçetoğulları & N. Kara (Eds), Famagusta: Eastern Mediterranean University Press, 91-102.
  7. Aytekin, P. & Yakın, V. (2015). Duygusal ve rasyonel sosyal reklam mesajlarının etkililiği üzerine bir araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 507-526.
  8. Aziz, A. (2011). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri ve teknikleri, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

28 Şubat 2021

Kabul Tarihi

25 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 22 Sayı: 48

Kaynak Göster

APA
Özkaya, B. (2021). Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 22(48), 96-119. https://izlik.org/JA93FR67GK
AMA
1.Özkaya B. Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı. SOBBİAD. 2021;22(48):96-119. https://izlik.org/JA93FR67GK
Chicago
Özkaya, Betül. 2021. “Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi 22 (48): 96-119. https://izlik.org/JA93FR67GK.
EndNote
Özkaya B (01 Haziran 2021) Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi 22 48 96–119.
IEEE
[1]B. Özkaya, “Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı”, SOBBİAD, c. 22, sy 48, ss. 96–119, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93FR67GK
ISNAD
Özkaya, Betül. “Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi 22/48 (01 Haziran 2021): 96-119. https://izlik.org/JA93FR67GK.
JAMA
1.Özkaya B. Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı. SOBBİAD. 2021;22:96–119.
MLA
Özkaya, Betül. “Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, c. 22, sy 48, Haziran 2021, ss. 96-119, https://izlik.org/JA93FR67GK.
Vancouver
1.Betül Özkaya. Reklamlarda Negatif Duygu Çekiciliği Olarak Tiksinti Çekiciliğinin Kullanımı. SOBBİAD [Internet]. 01 Haziran 2021;22(48):96-119. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93FR67GK

Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi (SOBBİAD) Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı CC BY-NC 4.0 ile lisanslanmıştır.