Araştırma Makalesi

Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri

Cilt: 13 Sayı: 1 19 Temmuz 2021
PDF İndir

Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri

Öz

İnsanlık tarihi boyunca köpekler insanların sadık dostları olmuştur. İhtiyaç duyuldukları her alanda farklı amaçlar için kullanılmışlardır. Yeri geldiğinde bir sürüyü koruması için, yeri geldiğinde taşıma için kızak çekmeleri için eğitilmiş yetiştirilmiş ve kullanılmıştırlar. Özellikle av gibi birlikte yapılan işlerde, yeri gelmiş yar ve yaren olmuşlardır. Av köpekleri avcılar için bir araçtan ziyade dost ve arkadaştırlar. İnsan dostunu iyi seçmeli iyi tercih etmelidir. Bu araştırma üç bölüm halinde şekillenmiştir.. Araştırmanın birinci bölümünde av köpeklerinin Türk kültüründeki yeri ve önemine değinilmiştir. İkinci bölümde ise av köpeklerinin kültürel rolü dışında Türkiye’deki yerli ırk av köpekleri olan kovucu türleri Türk Tazısı ve Zağar(Kopay) ile fermalı av köpeği türü olan Çatalburun hakkında bilgilere değinilmiştir. Bu av köpeği ırklarının Türkiye için öneminden bahsedilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise anket çalışması ile desteklenmiş olan Türkiye’deki yerli avcı turistlerin av köpekleri tercihleri araştırılmıştır. Araştırma üç ayak üzerine sağlam temel oluşturarak, avcılık faaliyetleri ile ilgilenen bireylere ve gelecek nesil genç avcılara bir rehber ve başucu kaynağı olması düşünülmüştür. Yapılacak diğer araştırmalar için bir kaynak olması da düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aldulkadir, M. (1997). Makrîzî es-Sülûk, el-‘Atâ, Dâru’l-Kutûbi’l-İlmiyye I-V. Beyrut.
  2. Anadolu Avcısı, (2007). Tarsus Çatalburun. http://www.anadoluavcisi.com/tarsus_ (E.T:02.05.2019).
  3. Anonim, (1992). The complete dog book. Howell Book House. New York.
  4. Anonim, (2011). Çatalburun Köpekleri. Türkiye Köpek Irkları Çalıştayı. İstanbul Üniversitesi Köpek Psikolojisi ve Eğitimi Kulübü. İstanbul.
  5. Anonim, (2012). İzci Köpeği Zağar. 25.08.2011 tarih ve 28036 sayılı Resmi Gazete.
  6. Atakoyuncu, Ö., Selanik, A.(1994). Sadık bir dost köpek. Artemis Yapım. İstanbul.
  7. Ateş, A., (1999). Râvendî, Râhat-Üs-Sudûr ve Âyet-Üs-Sürûr, I. Türk Tarih Kurumu. Ankara.
  8. Burslan, K. (1999). Bundârî, Zubdetu’n-Nusra ve Nuhbetu’l-Usra, Irak ve Horasan Selçukluları Tarihi. Türk Tarih Kurumu. Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

19 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

20 Aralık 2020

Kabul Tarihi

7 Temmuz 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özer, O. (2021). Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 13(1), 87-127. https://izlik.org/JA38GS49GT
AMA
1.Özer O. Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2021;13(1):87-127. https://izlik.org/JA38GS49GT
Chicago
Özer, Osman. 2021. “Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 13 (1): 87-127. https://izlik.org/JA38GS49GT.
EndNote
Özer O (01 Temmuz 2021) Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 13 1 87–127.
IEEE
[1]O. Özer, “Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 13, sy 1, ss. 87–127, Tem. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38GS49GT
ISNAD
Özer, Osman. “Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 13/1 (01 Temmuz 2021): 87-127. https://izlik.org/JA38GS49GT.
JAMA
1.Özer O. Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2021;13:87–127.
MLA
Özer, Osman. “Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 13, sy 1, Temmuz 2021, ss. 87-127, https://izlik.org/JA38GS49GT.
Vancouver
1.Osman Özer. Türkiye’deki Yerli Turist Avcıların Av Hayvanları İçin Av Köpeği Tercihleri. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2021;13(1):87-127. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38GS49GT