“The starting point of public choice economics is simple: Individuals, when acting as voters, special interest groups, politicians, or bureaucrats are self-interested and try to maximize their own utility. The ending point of public choice economics is governmental failure. Public choice is the use of economic tools to deal with traditional problems of political science. Public choice explores the intersection between economics and political science and fosters exchange between economists and political scientists. Constitutional economics, also known as “constitutional political economy” derived from public choice is a research program of joint study of economics and constitutionalism. It may be described as "the economic analysis of constitutional law." Constitutional political economy explores the intersection between economics and rules and institutions. After James M. Buchanan won the Nobel Prize in 1986, public choice and constitutional economics were incorporated into analysis of political and constitutional decision making widely. Public choice and constitutional political economy are the twin sister of Buchanan’s political economy.
Turkish economists, political scientists and legal/constitutional law scholars stayed or preferred to be irrelevant to public choice and constitutional political economy in the last half century. They disregarded the so-called public choice revolution. This critical essay aims to explore the relavance of irrelavence of Turkish scholars towards the research programs of public choice and constitutional political economy.
Constitutional Law Constitutional Economics Constitutional Political Economy Turkey
“Kamu Tercihi iktisadının başlangıç noktası oldukça basittir: Siyasal karar alma sürecinde rol alan aktörler (seçmenler, çıkar grupları, siyasetçiler, bürokratlar) kendi özel çıkarlarını maksimize etme gayreti içerisindedirler. Kamu tercihi iktisadının ulaştığı sonuç ise devlet başarısızlığı teorisidir. Kamu tercihi, iktisat biliminin metodolojisi ve araçlarını kullanarak siyaset bilimi konularını inceler. Kamu tercihi, iktisat ve siyaset biliminin kesişme noktasında yer alır. Anayasal Politik İktisat olarak da bilinen Anayasal İktisat ise kamu tercihi teorisinin ulaştığı sonuçlardan hareketle geliştirilmiştir; iktisat bilimi ile anayasacılık felsefesi arasında bir bağ kurmaya çalışır. “Anayasa hukukunun iktisadi analizi” olarak da bilinen anayasal politik iktisat, kurallar ve kurumların ekonomi ile olan ilişkilerini inceler.1986 yılında James M. Buchanan’ın Nobel ekonomi ödülü ile onurlandırılmasının ardından kamu tercihi ve anayasal politik iktisat araştırmaları siyasal ve anayasal karar alma sürecine dahil edilmeye başlanmıştır. Kamu tercihi ve anayasal politik iktisat “ikiz kardeşler” olarak adlandırılabilir.
Geçtiğimiz yarım yüzyıl içerisinde Türkiye’de iktisatçılar, siyaset bilimcileri ve anayasa hukukçuları “kamu tercihi devrimi”ni görmezden gelerek bu araştırma programlarına tamamen ilgisiz ve kayıtsız kalmışlardır. Bu eleştirel çalışma sözkonusu ilgisizliğin mantığını ve rasyonelini incelemeyi amaçlamaktadır.”
Kamu Tercihi Anayasal İktisat Anayasal Politik İktisat Türkiye
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 11 Sayı: 2 |