Bu çalışmanın amacı, Türkiye ve
Kazakistan’daki 4-5 yıldızlı otellerde çalışan servis ve mutfak personelinin
gıda güvenliğine ilişkin bilgi düzeylerini, tutum ve davranışlarını incelemek
ve iki ülke arasındaki mevcut farklılıkları araştırmaktır. Bu amaçla, Türkiye
ve Kazakistan’daki 4-5 yıldızlı otellerde çalışan 866 servis ve mutfak
personeli ile bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Derlenen veriler, betimleyici
istatistiklerden yararlanılarak ve çeşitli istatistiksel testler kullanılarak
çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Buna göre, Türkiye ile Kazakistan arasında gıda
güvenliği genel bilgi düzeyi açısından fark olmadığı ancak Türkiye’de
personelin gıda güvenliğine ilişkin tutum ve davranışının daha olumlu olduğu
sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca her iki ülkede servis ve mutfak personelinin
tutumu, davranışını pozitif yönde etkilese de Kazakistan’da gıda güvenliği
bilgi düzeyinin, tutum ve davranışa etkisinin, Türkiye’ye göre daha düşük
kaldığı belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 3 |