Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kapadokya’yı Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Yiyeceklere Karşı Çeşitlilik Arayışlarının İncelenmesi

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 1, 226 - 239, 30.04.2018
https://doi.org/10.24010/soid.415357

Öz

Bu çalışmanın amacı,
Kapadokya’yı ziyaret eden yabancı turistlerin yiyeceklere karşı çeşitlilik
arayışlarını belirlemek ve yabancı turistlerin çeşitlilik arayışı eğilimlerinin
demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya
koymaktır. Anket, Ağustos - Ekim 2015 tarihleri arasında, Kapadokya’yı ziyaret
edip, Kayseri Erkilet Havalimanı’ndan ayrılan turistler üzerinde uygulanmıştır.
Anketlerin uygulanmasında, bırak ve topla yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya
katılan yabancı turistlerin yiyeceklere karşı çeşitlilik arayışlarının iki
boyutta toplandığı tespit edilmiştir. Bunlar; “merak” ve “deneyim” boyutları
olarak adlandırılmışlardır. Çeşitlilik arayışları boyutları ile “yaş grupları”
arasında yapılan varyans analizi sonucu, “merak” ve “deneyim” boyutlarının
turistlerin “yaş gruplarına” göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Ayrıca, “deneyim” boyutunun turistlerin “çalışma durumlarına” ve “eğitim
durumlarına” göre de anlamlı farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır.

Kaynakça

  • Akdağ, G., Akgündüz, Y., Güler, O., ve Benli, S. (2015). Bir seyahat motivasyon aracı olarak gastronomi: Hatay’ı ziyaret eden yerli turistlerin seyahat motivasyonları, yiyecek-içecek deneyimleri ve seyahat memnuniyetleri üzerine bir çalışma. I. Avrasya Uluslararası Turizm Kongresinde sunulan bildiri. Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Alpar, R. (2011). Uygulamalı çok değişkenli istatistiksel yöntemler. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Au, N. ve Law, R. (2002). Categorical classifaction of tourism dining. Annals of Tourism Research. 29 (3). 819-833.
  • Baltas, G.,Kokkinaki, F., ve Loukopoulou, A. (2011). Does variety-seeking at the attribute level vary between utilitarian and hedonic products? An experimental study. Proceedings of the 2011 Academy of Marketing Conference. Liverpool, England, University of Liverpool.
  • Baumgartner, H., ve Steenkamp, J. B. E. M. (1996). Exploratory consumer buying behavior: Conceptualization and measurement. Journal of Research in Marketing, 13(2), 121-137.
  • Bayrakçı, S. (2014). Yerel yemek tüketim motivasyonlarının turistlerin tekrar ziyaret niyetlerine etkisi: Gaziantep’i ziyaret eden yerli turistler üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Mersin Üniversitesi, Mersin.
  • Bekar, A., ve Kılıç, B. (2014) Turistlerin gelir düzeylerine göre destinasyondaki gastronomi turizmi etkinliklerine katılımları. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 4(1), 19-26.
  • Beldona, S.,Moreo, A. P., ve DasMundhra, G. (2010). The role of involvement and variety-seeking in eating out behaviors. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 22(3), 433-444.
  • Berne, C.,Mugica, J. M., ve Yagüe, M. J. (2001). The effect of variety-seeking on customer retention in services. Journal of Retailingand Consumer Services, 8(6), 335-345.
  • Boyne, S., Williams, F., ve Hall, D. (2002). On the trail of regional success: Tourism, food production and the Isle of Arran Taste Trail. Hjalager, A.M. ve Richards, G. (Eds.), Tourism and Gastronomy içinde (s. 91-114). London: Loutledge.
  • Chang, R. C.,Kivela, J., ve Mak, A. H. (2011). Attributes that influence the evaluation of travel dining experience: When East meets West. Tourism Management, 32(2), 307-316.
  • Cohen, E., ve Avieli, N. (2004). Food in toursim. Attraction and impediment. Annals of Tourism Research, 31(4), 755-778.
  • Çağlı, I. B. (2012). Türkiye’de yerel kültürün turizm odaklı kalkınmadaki rolü: Gastronomi turizmi örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Desai, K. K., ve Trivedi, M. (2014). Do consumer perceptions matter in measuring choice variety and variety seeking? Journal of Business Research, 67(1), 2786-2792.
  • Enright, M. J., ve Newton, J. (2005). Determinants of tourism destination competitiveness in Asia Pacific: Comprehensiveness and universality. Journal of Travel Research, 43(4), 339-350.
  • Enrique Bigne, J.,Sanchez, I., ve Andreu, L. (2009). The role of variety seeking in short and long run revisit intentions in holiday destinations. International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research, 3(2), 103-115.
  • Fotopoulos, C., Krystallis, A., Vassallo, M., ve Pagiaslis, A. (2009). Food Choice Questionnaire (FCQ) revisited. Suggestions for the development of an enhanced general food motivation model. Appetite, 52(1), 199-208.
  • Frochot, I. (2003). An analysis of regional positioning and its associated food images in French tourism regional brochures. Journal of Travel and Tourism Marketing, 14(3-4), 77-96.
  • Germann, M. J. (2004). Tasting an imagined Thailand: Authenticity and culinary tourism in Thai restaurants. . L. M. Long (Eds.), Culinary Tourism içinde (ss. 53-57), Lexington: University Press of Kentucky.
  • Guzman, T. L. ve Canizares, S. S. (2011). Gastronomy, tourism and destination differentiation: A case study in Spain. Review of Economics& Finance. 2 (1). 63-72.
  • Ha, J., ve Jang, S. S. (2013). Variety seeking in restaurant choice and its drivers. International Journal of Hospitality Management,32, 155-168.
  • Hall, C. M., ve Sharples, L. (2003).The consumption of experiences or the experience of consumption? An introduction to the tourism of taste.Hall, C. M., Sharples, L., Mitchell, R., Macionis, N., ve Cambourne, B. (Eds.).Food Tourism Around The World içinde (ss. 1-24). London: Butterworth Heinemann.
  • Handszuh, H. F. (2000). Local food in tourism policies.WTO-CTO Local Food and Tourism International Conference, Larnaka, Cyprus.
  • Hjalager, A. M., ve Corigliano, M. A. (2000). Food for tourists- -determinants of an image. International Journal of Tourism Research, 2(4), 281-293.
  • Hu, B. A., Morrison, A. M. ve O’Leary, J. T. (2002).An analysis of the variety-seeking behavior of the U.S. visiting friends and relatives market.The Journal of Tourism Studies, 13(2), 28-40. Ignatov, E., ve Smith, S. (2006). Segmenting Canadian culinary tourists. Current Issues in Tourism, 9(3), 235-255.
  • Inman, J. J. (2001). The role of sensory‐specificsatiety in attribute‐level variety seeking. Journal of Consumer research, 28(1), 105-120.
  • Jang, S. S., ve Feng, R. (2007). Temporal destination revisit intention: The effects of novelty seeking and satisfaction.Tourism Management, 28(2), 580-590.
  • Joliffe, L. (2003). The lure of tea: History, traditions and attractions. Hall, C. M.,Sharples, L., Mitchell, R., Macionis, N., ve Cambourne, B. (Eds.). Food Tourism Around the World içinde (ss. 121-136). Burlington: ButterworthHeinemann.
  • Jung, H. S., ve Yoon, H. H. (2012). Why do satisfied customers switch? Focus on the restaurant patron variety-seeking orientation and purchase decision involvement. International Journal of Hospitality Management, 31(3), 875-884.
  • Kahn, B. E. (1995). Consumer variety-seeking among goods and services: An integrative review. Journal of Retailingand Consumer Services, 2(3), 139-148.
  • Kalaycı, Ş. (2009). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikler.Ankara: Asil Yayın Dağıtım. Kesici, M. (2012). Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(23), 33-37.
  • Kim, Y. G., Eves, A., ve Scarles, C. (2009). Building a model of local food consumption on trips and holidays: A grounded theory approach. International Journal of Hospitality Management, 28, 423-431.
  • Kim, Y. H.,Goh, B. K., ve Yuan, J. (2010). Development of a multi-dimensional scale for measuring food tourist motivations. Journal of Quality Assurance in Hospitality and Tourism, 11(1), 56-71.
  • Kivela, J., ve Crotts, J. C. (2006). Tourism and Gastronomy: Gastronomy’s influence on how tourist experience a destinastion. Journal of Hospitality and Tourism Research, 30(3), 354-377.
  • Kivela, J., ve Crotts, J. C. (2009). Understanding travelers' experiences of gastronomy through etymology and narration. Journal of Hospitality and Tourism Research, 33(2), 161-192.
  • Kodaş, D. (2013). Yerli ziyaretçilerin yerel yiyecek tüketim güdülerinin belirlenmesi: Beypazarı Örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Kwun, J. W., ve Oh, H. (2004). Effects of brand, price, and risk on customers' value perceptions and behavioral intentions in the restaurant industry. Journal of Hospitality and Leisure Marketing, 11(1), 31-49.
  • Kwun, D. J. W., Hwang, J. H., ve Kim, T. H. (2013). Eating-out motivations and variety-seeking behavior: An exploratory approach on loyalty behavior. Journal of Hospitality Marketing and Management, 22(3), 289-312.
  • Legoherel, P. (1998). Toward a market segmentation of the tourism trade: Expenditure levels and consumer behavior instability. Journal of travel and tourism marketing, 7(3), 19-39.
  • Legoherel, P., Dauce, B., ve Hsu, C. H. (2012). Divergence in variety seeking: An exploratory study among international travelers in Asia. Journal of Global Marketing, 25(4), 213-225.
  • Mak, A. H.,Lumbers, M., Eves, A., ve Chang, R. C. (2012). Factors influencing tourist food consumption. International Journal of Hospitality Management, 31(3), 928-936.
  • McAlister, L., ve Pessemier, E. (1982). Variety seeking behavior: An interdisciplinary review. Journal of Consumer Research, 9(3), 311-322.
  • Meixner, O., ve Knoll, V. (2012). An expanded model of variety-seeking behaviour in food product choices. British FoodJournal,114(11), 1571-1586.
  • Menon, S., ve Kahn, B. E. (1995). The impact of context on variety seeking in product choices. Journal of Consumer Research, 22(3), 285-295.
  • Nakip, M. (2006). Pazarlama araştırmaları teknikler ve (SPSS destekli) uygulamalar. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Nicolau, J. L. (2010). Variety-seeking and inertial behaviour: The disutility of distance. Tourism Economics, 16(1), 251-264.
  • Pearson, D., Henryks, J., Trott, A., Jones, P., Parker, G., Dumaresq, D., ve Dyball, R. (2011). Local food: Understanding consumer motivations in innovative retail formats. British Food Journal, 113(7), 886-899.
  • Punj, G. (2011). Impulse buying and variety seeking: Similarities and differences. Journal of Business Research, 64(7), 745-748.
  • Quan, S., ve Wang, N. (2004). Towards a structual model of tourist experience: An illustration from food experiences in tourism. Tourism and Management,25, 297-305.
  • Ratner, R. K., Kahn, B. E., ve Kahneman, D. (1999). Choosing less-preferred experiences for the sake of variety. Journal of Consumer Research, 26(1), 1-15.
  • Redl, S. (2013). Culinary tourism for young adult travellers and its connection to destination management. Unpublished bachelor thesis, Modul Vienna University.
  • Rızaoğlu, B., Ayazlar, R. A. ve Gençer, K. (2014). Yiyecek deneyimiyle ilgili bireysel eğilimlerin sosyo-demografik özellikler açısından değerlendirilmesi: Kuşadası’ına gelen yabancı turistler örneği. 14. Ulusal Turizm Kongresinde sunulan bildiri. Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
  • Rimmington, M., ve Yüksel, A. (1998). Tourist satisfaction and food service experience: Results and implications of an empirical investigastion. Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 9(1), 37-57.
  • Roehm, H. A., ve Roehm, M. L. (2005). Revisiting the effect of positive mood on variety seeking. Journal of Consumer Research, 32(2), 330-336.
  • Sanchez‐Garcia, I.,Pieters, R., Zeelenberg, M., ve Bigne, E. (2012). When satisfied consumers do not return: Variety seeking's effect on short‐and long‐termintentions. Psychologyand Marketing, 29(1), 15-24.
  • Shenoy, S. S. (2005). Food tourism and the culinary tourist. Unpublished master thesis. A Thesis Presented to Graduate School of Clemson University.
  • Sims, R. (2009). Food, place and authenticity: Local food and the sustainable tourism experience. Journal of Sustainable Tourism, 17(3), 321-336.
  • Smith, S., ve Costello, C. (2009). Segmenting visitors to a culinary event: Motivations, travel behavior, and expenditures. Journal of Hospitality Marketing and Management, 18(1), 44-67.
  • Steenkamp, J. B. E., ve Baumgartner, H. (1992). The role of optimum stimulation level in exploratory consumer behavior. Journal of Consumer Research, 19(3), 434-448.
  • Üner, M. M., Güçer, E., ve Taşçı, A. (2006). Türkiye turizminde yükselen destinasyon olarak İstanbul şehrinin imajı. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi,17(2), 189-201.
  • Van Trijp, H. C., ve Steenkamp, J. B. E. (1992). Consumers' variety seeking tendency with respect to foods: Measurement and managerial implications. European Review of Agricultural Economics, 19(2), 181-195.
  • Van Trijp, H. C.,Hoyer, W. D., ve Inman, J. J. (1996). Why switch? Product category: level explanations for true variety-seeking behavior. Journal of Marketing Research, 33(3), 281-292.
  • Winter, T.,Teo, P., ve Chang, T. C. (2008). Asia on tour: Exploringthe Rise of Asian Tourism. Oxon: Routledge.
  • Yüksel, A. (2001). Managing customer satisfaction and retention: A case of tourist destinations, Turkey. Journal of Vacation Marketing, 7(2), 153-168.
Toplam 64 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seda Derinalp Çanakçı 0000-0001-6530-8813

Kemal Birdir 0000-0003-1353-3618

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Derinalp Çanakçı, S., & Birdir, K. (2018). Kapadokya’yı Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Yiyeceklere Karşı Çeşitlilik Arayışlarının İncelenmesi. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(1), 226-239. https://doi.org/10.24010/soid.415357

Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel and Hotel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
26935
Dergimiz EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim,  DRJI, Research Bible, SOBİAD ve ASOS tarafından indekslenmektedir.