Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on the Cuisine Culture off the Abhazs Living in Düzce

Yıl 2022, Cilt: 19 Sayı: 1, 99 - 107, 25.03.2022
https://doi.org/10.24010/soid.1071134

Öz

Düzce province has received significant immigration from the Caucasus region in the past. Communities who came to Düzce through immigration brought their food cultures to this region with them. One of the most important of these migration communities is Abkhazians. In this study, it is aimed to reveal the culinary culture of Düzce Abkhazians, who contribute to the culinary culture of Düzce. In the study, the culinary culture of the Abkhaz living in Düzce was introduced and the products they used and the main dishes were tried to be determined. In this context, the study is limited to Yeşilyayla (Bıçkı) Village, Halilbey (Tsihinara) Village, Darıyeri Hasanbey Village and Derdin (Guma) villages, which are connected to Düzce province and where Abkhazians live. Qualitative research method was used in the study. Within the scope of the study, the data were obtained by interview technique. In order to better reflect the Duzce Abkhaz culinary culture, Abkhaz participants living in Düzce were preferred. As a result of the study, it was concluded that traditional foods still exist in Abkhaz cuisine, meat and vegetable dishes are in the majority, and dessert culture is not very common. 

Kaynakça

  • Ahmet Cevdet Paşa, (1986). “Tarihçe-i Kırım ve Kafkas”, Ed: Kenan Seyithanoğlu, Büyük İslam Tarihi, İL C. İstanbul. ss.422.
  • Akdemir, N. ve Selçuk, G. N. (2017). “Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Bakımından Yöresel Yiyeceklerin Menülerde Yer Alma Düzeyi: Taraklı Ölçeğinde Bir Araştırma”, 1st International Sustainable Tourism Congress, Kasım, ss.793-801.
  • Akkuş, Ç. (2019). “Yemek Kültürünün Sürdürülebilirliğini Kadınların Demografik Özellikleri Etkiliyor Mu?”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, ss.731-750.
  • Aksoy, Z. (2012). “Uluslararası Göç ve Kültürlerarası İletişim”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi,5(20), ss. 292-303.
  • Araz, N.(1990). “21. Yüzyılın Eşiğinde Örf ve Âdetlerimiz”, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yayıncılığı, ss.93, İstanbul . Arslan, C., (2009). “Türk-Rus-Gürcü İlişkilerinin Merkezindeki Ülke: Abhazya”, Akademik Bakış, S.16, ss.96-107.
  • Aydın, N. ve Kaya, H. (2021). “Kafkasya’dan Osmanlı Devleti’ne Yapılan Çerkez Göçleri”, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi, S. 9, ss. 3-254.
  • Çetin, A. (2006). “Memluk Devletinde Yemek Kültürüne Genel Bir Bakış”, Milli Folklor, Geleneksel Yayıncılık, 18(72), ss.107-117.
  • Ersoy, R. (2018). “Kafkasya’nın Kültür Jeopolitiği ve Türk Dünyası”, Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 6(15), ss.798-807.
  • Erşan, M. (2017). “I. Dünya Harbinde Osmanlı Devleti ve Abhazya”, Vakanüvis- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, Kafkasya Özel Sayısı, ss.45-162.
  • Gezimanya, (2020). “Abhazya Mutfağı”, https://gezimanya.com/abhazya/abhazya-mutfagi 01.06.2020
  • Habiçoğlu, B., (1993). “Kafkasya’dan Anadolu’ya Göçler”, Nart Yayıncılık, ss.67, İstanbul.
  • İlhan, R. ve Mesci, M. (2018). “Gastronomi Turizmi Çerçevesinde Çerkez Mutfağının İncelenmesi”, ÇOMÜ Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (2), ss.293-315.
  • İnal-Ipa, Ş.D. (1965). “Abhazlar”, Sohum, Alashara.
  • Karaca, E. ve Güçlü Nergiz, H. (2020). “Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi”, 10 (20), ss.51-66.
  • Karataş, Ö. (2014). “Karaçay Türklerinin Kafkasya’dan Anadolu’ya Göçleri”, Tarih İncelemeleri Dergisi, 29 (2), ss.525-538.
  • Kerimoğlu, Y., (2017). “Abhazya Halkının Dinî Kimlik Arayışı”, https://insamer.com/tr/abhazya-halkinin-din-kimlik-arayisi_486.html 01.06.2020.
  • Kozak, Akoğlan, M., Evren, S. ve Çakır, O. (2013). “Tarihsel Süreç İçerisinde Turizm Paradigması”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 24(1), ss.7 – 22.
  • Kozlova, E. (2020). “Abhazya’nın Geleneksel Kültürü”, http://test.alashara.org/tr/library/edeb-yat/makaleler/abhazya-n-n-geleneksel-k-lt-r-5_post/#_ftnref1 09.06.2020.
  • Özcan, S., (2019). “Kafkasya, Rumeli Ve Lâdik Üçgeninde; Çerkes Muhacirleri”, Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7(17), ss.437 – 472.
  • Özdemir, M. (2010). “Nitel Veri Analizi: Sosyal Bilimlerde Yöntembilim Sorunsalı Üzerine Bir Çalışma”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), ss.323‐343.
  • Özsoy, N., (2016). “Çerkes ve Abazaların Düzce’de İskânı ve Kurulan Yeni Yerleşimler”, 2. Uluslararası Düzce Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumu, Düzce, 11-12 Aralık, ss.372-389.
  • Papşu, Murat, (2004), “Anadolu’daki Abhazya”, Atlas, 132, ss.118-131.
  • Şogan, H. (2020). “Abhazlar”, http://www.duzceabhaz.org/wp/?page_id=112 01.06.2020.
  • Yavuz, Ö., ve Mesci, M. (2020). “Etnik restoranlarda marka değeri oluşturulması: İstanbul Örneği”, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 19(3), ss.1386-1401.
  • Yılmaz, K. (2017), “Çerkez Mutfak Kültürü”, Tunç Yayıncılık, Ankara.

A Research on the Cuisine Culture off the Abhazs Living in Düzce

Yıl 2022, Cilt: 19 Sayı: 1, 99 - 107, 25.03.2022
https://doi.org/10.24010/soid.1071134

Öz

Düzce province has received significant immigration from the Caucasus region in the past. Communities who came to Düzce through immigration brought their food cultures to this region with them. One of the most important of these migration communities is Abkhazians. In this study, it is aimed to reveal the culinary culture of Düzce Abkhazians, who contribute to the culinary culture of Düzce. In the study, the culinary culture of the Abkhaz living in Düzce was introduced and the products they used and the main dishes were tried to be determined. In this context, the study is limited to Yeşilyayla (Bıçkı) Village, Halilbey (Tsihinara) Village, Darıyeri Hasanbey Village and Derdin (Guma) villages, which are connected to Düzce province and where Abkhazians live. Qualitative research method was used in the study. Within the scope of the study, the data were obtained by interview technique. In order to better reflect the Duzce Abkhaz culinary culture, Abkhaz participants living in Düzce were preferred. As a result of the study, it was concluded that traditional foods still exist in Abkhaz cuisine, meat and vegetable dishes are in the majority, and dessert culture is not very common.

Kaynakça

  • Ahmet Cevdet Paşa, (1986). “Tarihçe-i Kırım ve Kafkas”, Ed: Kenan Seyithanoğlu, Büyük İslam Tarihi, İL C. İstanbul. ss.422.
  • Akdemir, N. ve Selçuk, G. N. (2017). “Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Bakımından Yöresel Yiyeceklerin Menülerde Yer Alma Düzeyi: Taraklı Ölçeğinde Bir Araştırma”, 1st International Sustainable Tourism Congress, Kasım, ss.793-801.
  • Akkuş, Ç. (2019). “Yemek Kültürünün Sürdürülebilirliğini Kadınların Demografik Özellikleri Etkiliyor Mu?”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, ss.731-750.
  • Aksoy, Z. (2012). “Uluslararası Göç ve Kültürlerarası İletişim”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi,5(20), ss. 292-303.
  • Araz, N.(1990). “21. Yüzyılın Eşiğinde Örf ve Âdetlerimiz”, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yayıncılığı, ss.93, İstanbul . Arslan, C., (2009). “Türk-Rus-Gürcü İlişkilerinin Merkezindeki Ülke: Abhazya”, Akademik Bakış, S.16, ss.96-107.
  • Aydın, N. ve Kaya, H. (2021). “Kafkasya’dan Osmanlı Devleti’ne Yapılan Çerkez Göçleri”, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi, S. 9, ss. 3-254.
  • Çetin, A. (2006). “Memluk Devletinde Yemek Kültürüne Genel Bir Bakış”, Milli Folklor, Geleneksel Yayıncılık, 18(72), ss.107-117.
  • Ersoy, R. (2018). “Kafkasya’nın Kültür Jeopolitiği ve Türk Dünyası”, Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 6(15), ss.798-807.
  • Erşan, M. (2017). “I. Dünya Harbinde Osmanlı Devleti ve Abhazya”, Vakanüvis- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, Kafkasya Özel Sayısı, ss.45-162.
  • Gezimanya, (2020). “Abhazya Mutfağı”, https://gezimanya.com/abhazya/abhazya-mutfagi 01.06.2020
  • Habiçoğlu, B., (1993). “Kafkasya’dan Anadolu’ya Göçler”, Nart Yayıncılık, ss.67, İstanbul.
  • İlhan, R. ve Mesci, M. (2018). “Gastronomi Turizmi Çerçevesinde Çerkez Mutfağının İncelenmesi”, ÇOMÜ Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (2), ss.293-315.
  • İnal-Ipa, Ş.D. (1965). “Abhazlar”, Sohum, Alashara.
  • Karaca, E. ve Güçlü Nergiz, H. (2020). “Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi”, 10 (20), ss.51-66.
  • Karataş, Ö. (2014). “Karaçay Türklerinin Kafkasya’dan Anadolu’ya Göçleri”, Tarih İncelemeleri Dergisi, 29 (2), ss.525-538.
  • Kerimoğlu, Y., (2017). “Abhazya Halkının Dinî Kimlik Arayışı”, https://insamer.com/tr/abhazya-halkinin-din-kimlik-arayisi_486.html 01.06.2020.
  • Kozak, Akoğlan, M., Evren, S. ve Çakır, O. (2013). “Tarihsel Süreç İçerisinde Turizm Paradigması”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 24(1), ss.7 – 22.
  • Kozlova, E. (2020). “Abhazya’nın Geleneksel Kültürü”, http://test.alashara.org/tr/library/edeb-yat/makaleler/abhazya-n-n-geleneksel-k-lt-r-5_post/#_ftnref1 09.06.2020.
  • Özcan, S., (2019). “Kafkasya, Rumeli Ve Lâdik Üçgeninde; Çerkes Muhacirleri”, Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7(17), ss.437 – 472.
  • Özdemir, M. (2010). “Nitel Veri Analizi: Sosyal Bilimlerde Yöntembilim Sorunsalı Üzerine Bir Çalışma”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), ss.323‐343.
  • Özsoy, N., (2016). “Çerkes ve Abazaların Düzce’de İskânı ve Kurulan Yeni Yerleşimler”, 2. Uluslararası Düzce Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumu, Düzce, 11-12 Aralık, ss.372-389.
  • Papşu, Murat, (2004), “Anadolu’daki Abhazya”, Atlas, 132, ss.118-131.
  • Şogan, H. (2020). “Abhazlar”, http://www.duzceabhaz.org/wp/?page_id=112 01.06.2020.
  • Yavuz, Ö., ve Mesci, M. (2020). “Etnik restoranlarda marka değeri oluşturulması: İstanbul Örneği”, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 19(3), ss.1386-1401.
  • Yılmaz, K. (2017), “Çerkez Mutfak Kültürü”, Tunç Yayıncılık, Ankara.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zeynep Mesci 0000-0003-0697-9005

Aslınur Yavuz 0000-0002-5646-8468

Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Mesci, Z., & Yavuz, A. (2022). A Research on the Cuisine Culture off the Abhazs Living in Düzce. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 19(1), 99-107. https://doi.org/10.24010/soid.1071134

Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel and Hotel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
26935
Dergimiz EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim,  DRJI, Research Bible, SOBİAD ve ASOS tarafından indekslenmektedir.