Bu çalışma, Ege
bölgesinde en fazla yetiştiriciliği yapılan sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde (Vitis vinifera L.) yapraktan
kalsiyum nitrat uygulamasının, asmanın mineral beslenmesine etkisini saptamak
amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kalsiyum nitrat %0, %0.5, %1.0, %1.5 dozlarında
denenmiştir. Uygulamalar meyve tutumundan sonra 3 kez yapılmıştır. Deneme
tesadüf blokları deneme desenine göre tarla koşullarında 2 yıl yürütülmüştür. Kalsiyum nitrat uygulaması yaprak örneklerinin N, P, K, Ca, Mg, Fe, ve
Zn içeriklerini istatistiki olarak önemli düzeyde etkilemiştir. Bu etkiler N ve
Ca ‘da kontrole göre artış şeklinde P, K, Mg, Fe, Zn içeriklerinde ise %1,5
dozunda genelde azalma olarak gerçekleşmiştir. Elde edilen sonuçlar
irdelendiğinde %1.0 dozunun pratikte önerilebileceği kanısına varılmıştır.
Sultani çekirdeksiz üzüm kalsiyum besin içeriği yaprak gübrelemesi
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | 23. Sayı Cilt I |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 28 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 23 |