E-Scooter Kullananlar ve Kullanmayanlar Açısından E-Scooter Kullanmanın Yararları ve Engelleri: Pilot Bir Çalışma
Öz
Amaç: Sürdürülebilir kalkınmada önemli bir unsur olan akıllı hareketlilik yaklaşımı Dünya’da birçok kentte uygulanmakta ve giderek hız kazanmaktadır. Akıllı hareketlilik kapsamında kullanımı giderek artan paylaşımlı elektrikli scooter (E-Scooter), kentsel ulaşım için önemli bir mikromobilite şekli olarak ortaya çıkmıştır. Bu ulaşım şekli hem trafik yoğunluğunu azaltması hem de çevre dostu olması bakımından ülkeler ve şehirler için yararlı çözümler sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Adana ilindeki bireylerin e-scooter algılarını ve profillerini ortaya koymak, e-scooter kullanımı önündeki engelleri belirlemektir.
Tasarım: Adana ilindeki bireyler çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. İlgili literatürden yararlanılarak oluşturulan anket formu çevrim içi anket olarak bireylerle paylaşılmıştır. Pilot çalışma kapsamında gönüllü 188 kişiden çevrim içi anket ile veriler toplanmıştır.
Bulgular: Katılımcıların çoğunun e-scooter kullandığı, eğlence amacıyla kullandığı ve kullanırken psikolojik fayda duyduğu görülmüştür. Ayrıca e-scooterların kullanımının iyileştirilmesinde bisiklet yolu ve şeritlerin uygulanması gerektiği, e-scooterların kaldırımlarda sürülmesinin yayaları engellediği ve savunmasız kişiler için tehlike oluşturduğu görülmüş olup en etkili yaptırımın para cezası uygulanması olduğu ortaya konmuştur.
Araştırmanın Sınırlamaları: Pilot bir çalışma olması sebebiyle sınırlı sayıda bireyler ile yürütülen çalışma sonucu elde edilen bulgular evreni temsil etmemektedir.
Özgünlük: Bu çalışma ile Covid 19 pandemisinin değiştirdiği seyahat alışkanlıkları neticesinde alternatif bir ulaşım aracı seçeneği olan e-scooterların kullanımına dair faydalar ve engellerin ortaya konmasının, bu konuda gerekli altyapı, düzenlemeler ve yaptırımların uygulanması bakımından sonuçların faaliyet gösteren e-scooter kuruluşları, girişimciler, yatırımcılar ve hükümetler açısından faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abduljabbar, R. L., Liyanage, S., ve Dia, H. (2021). The Role of Micro-Mobility in Shaping Sustainable Cities: A Systematic Literature Review. Transportation Research Part D: Transport and Environment, 92, 102734.
- Aguilera-García, A.; Gomez, J. ve Sobrino, N. (2020). Exploring the Adoption of Moped Scooter-sharing Systems in Spanish Urban Areas. Cities 96, 102424.
- Allem, J. P., ve Majmundar, A. (2019). Are Electric Scooters Promoted on Social Media with Safety in Mind? A Case Study on Bird’s Instagram. Preventive medicine reports, 13, 62–63.
- Almannaa, M. H., Alsahhaf, F. A., Ashqar, H. I., Elhenawy, M., Masoud, M., ve Rakotonirainy, A. (2021). Perception Analysis of E-scooter Riders and Non-riders in Riyadh, Saudi Arabia: Survey Outputs. Sustainability, 13(2), 863. Battarra, R., Gargiulo, C., Tremiterra, M. R., ve Zucaro, F. (2018). Smart Mobility in Italian 71 Metropolitan Cities: A Comparative Analysis Through Indicators and Actions. Sustainable Cities and Society, 41(June), 556–567.
- Boglietti, S., Barabino, B., ve Maternini, G. (2021). Survey on E-powered Micro Personal Mobility Vehicles: Exploring Current Issues towards Future Developments. Sustainability, 13(7), 3692.
- Bozkurt, B., Aydoğan, S., ve Aktan, M. (2021). Elektrikli Scooter Kiralamada Algılanan Tüketici Faydası: Tüketici Yenilikçiliğin Rolü. Aurum Journal of Social Sciences, 6(2), 171-195.
- Bölen, M. C., ve Çeliker, O. (2021). Paylaşımlı Elektrikli Scooter Hizmetlerini Kullanma Niyetinde Etkili Olan Faktörler. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 35(3), 1101-1123.
- Caspi, O., Smart, M. J., ve Noland, R. B. (2020). Spatial Associations of Dockless Shared E-Scooter Usage. Transportation Research Part D: Transport and Environment, 86, 102396.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
25 Eylül 2023
Gönderilme Tarihi
5 Nisan 2023
Kabul Tarihi
29 Mayıs 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 7 Sayı: 1
APA
Yaşa Özeltürkay, E., Yalçıntaş, D., & Oğuz, S. (2023). E-Scooter Kullananlar ve Kullanmayanlar Açısından E-Scooter Kullanmanın Yararları ve Engelleri: Pilot Bir Çalışma. Pazarlama İçgörüsü Üzerine Çalışmalar, 7(1), 14-26. https://izlik.org/JA57BF55XA
AMA
1.Yaşa Özeltürkay E, Yalçıntaş D, Oğuz S. E-Scooter Kullananlar ve Kullanmayanlar Açısından E-Scooter Kullanmanın Yararları ve Engelleri: Pilot Bir Çalışma. SOMI. 2023;7(1):14-26. https://izlik.org/JA57BF55XA
Chicago
Yaşa Özeltürkay, Eda, Deniz Yalçıntaş, ve Suzan Oğuz. 2023. “E-Scooter Kullananlar ve Kullanmayanlar Açısından E-Scooter Kullanmanın Yararları ve Engelleri: Pilot Bir Çalışma”. Pazarlama İçgörüsü Üzerine Çalışmalar 7 (1): 14-26. https://izlik.org/JA57BF55XA.
EndNote
Yaşa Özeltürkay E, Yalçıntaş D, Oğuz S (01 Eylül 2023) E-Scooter Kullananlar ve Kullanmayanlar Açısından E-Scooter Kullanmanın Yararları ve Engelleri: Pilot Bir Çalışma. Pazarlama İçgörüsü Üzerine Çalışmalar 7 1 14–26.
IEEE
[1]E. Yaşa Özeltürkay, D. Yalçıntaş, ve S. Oğuz, “E-Scooter Kullananlar ve Kullanmayanlar Açısından E-Scooter Kullanmanın Yararları ve Engelleri: Pilot Bir Çalışma”, SOMI, c. 7, sy 1, ss. 14–26, Eyl. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57BF55XA
ISNAD
Yaşa Özeltürkay, Eda - Yalçıntaş, Deniz - Oğuz, Suzan. “E-Scooter Kullananlar ve Kullanmayanlar Açısından E-Scooter Kullanmanın Yararları ve Engelleri: Pilot Bir Çalışma”. Pazarlama İçgörüsü Üzerine Çalışmalar 7/1 (01 Eylül 2023): 14-26. https://izlik.org/JA57BF55XA.
JAMA
1.Yaşa Özeltürkay E, Yalçıntaş D, Oğuz S. E-Scooter Kullananlar ve Kullanmayanlar Açısından E-Scooter Kullanmanın Yararları ve Engelleri: Pilot Bir Çalışma. SOMI. 2023;7:14–26.
MLA
Yaşa Özeltürkay, Eda, vd. “E-Scooter Kullananlar ve Kullanmayanlar Açısından E-Scooter Kullanmanın Yararları ve Engelleri: Pilot Bir Çalışma”. Pazarlama İçgörüsü Üzerine Çalışmalar, c. 7, sy 1, Eylül 2023, ss. 14-26, https://izlik.org/JA57BF55XA.
Vancouver
1.Eda Yaşa Özeltürkay, Deniz Yalçıntaş, Suzan Oğuz. E-Scooter Kullananlar ve Kullanmayanlar Açısından E-Scooter Kullanmanın Yararları ve Engelleri: Pilot Bir Çalışma. SOMI [Internet]. 01 Eylül 2023;7(1):14-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57BF55XA