BibTex RIS Kaynak Göster

XVII. ve XVIII. Yüzyıllarda Balıkesir'de Ekmekçi Esnafı

Yıl 2007, Cilt: 8 Sayı: 12, 59 - 70, 01.06.2007

Öz

Bu çalışmada, temel gıda maddelerinden olan ekmek ve onun imalinden sorumlu ekmekçi esnafı üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda Osmanlı taşrasında yer alan Balıkesir’de XVII. ve XVIII. yüzyıllarda, ekmekçi esnafının teşkilatlanması, kendi içinde yaşanan sorunlar ve denetleme mekanizması ele alınacaktır. Ayrıca Balıkesir’deki ekmek fırınları, imal edilen ekmek çeşitleri, ekmeğin gramaj ve fiyatları ile toplumsal yaşantı içerisinde ekmekçi esnafının durumunu ortaya koymak amaçlanmaktadır

Kaynakça

  • Balıkesir Şer’iye Sicilleri (BŞS), Ankara Milli Kütüphane. Nr: 693, 694, 699, 706, 715, 723, 724, 725, 727, 729, 730, 734, 736, 738, 740.
  • Aynural, S. (1992). “XVII. ve XIX. Yüzyıllarda İstanbul Değirmenci ve Fırıncı Esnafının Nizamları”, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Sy.: 81.
  • Aynural, S. (2001). İstanbul Değirmenleri ve Fırınları Zahire Ticareti (1740-1840), TVYY, İstanbul.
  • Bilgin, A. (2000). Osmanlı Sarayının İâşesi (1489-1650), Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.
  • Bilgin, A. (2003). “Seçkin Mekanda Seçkin Damaklar: Osmanlı Sarayında Beslenme Alışkanlıkları (15.-17. Yüzyıl)”, Yemek Kitabı TarihHalkbilimi-Edebiyat, Haz. M. Sabri Koz, İstanbul, s. 35-75.
  • Genç, M. (2002). “Osmanlı Devleti ve Esnaf”, Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi, İstanbul, s. 293-307.
  • Genç, S. (2005). XVIII. Yüzyılın İkinci Yarısında Karesi Sancağında Hububat Üretimi, Ticareti ve İstanbul’un İaşesine Katkısı, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • İlgürel, M. (1972). “Balıkesir’de Âyânlık Mücadelesi”, Tarih Enstitüsü Dergisi, Sy: 3, İstanbul, s. 63-74.
  • İnalcık, H. (1994) “İaşe Osmanlı Dönemi”, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, IV, İstanbul, s. 116-119.
  • İnalcık, H. (2000). Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1300-1600, I, İstanbul.
  • Kal’a, A. (1995). “Esnaf”, DİA, XI, İstanbul, s. 423-430.
  • Pakalın, M. Z. (1993). Osmanlı Tarihi Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, II, İstanbul.
  • Su, K. (1937). XVII. ve XVIII. Yüzyıllarda Balıkesir Şehir Hayatı, İstanbul.
  • Yetkin, G. (1957). Kuruluşundan Bugüne Kadar Edremit’de Olup Bitenler, Balıkesir.

Baker Guilds in Balıkesir: In the 17th and 18th Centuries

Yıl 2007, Cilt: 8 Sayı: 12, 59 - 70, 01.06.2007

Öz

In this study, one of the staple foods-bread, and baker guilds that are responsible for the production of bread are going to be emphasized. In this point of view, in Balıkesir-situated in Ottoman provinces-organization of baker guilds, problems occurred then and control mechanism in 17th and 18th centuries are going to be discussed. Furthermore, the bakeries in Balıkesir, the kinds of bread produced, weight and prices of bread and the situation of baker guilds in the social life are aimed to be introduced in this study

Kaynakça

  • Balıkesir Şer’iye Sicilleri (BŞS), Ankara Milli Kütüphane. Nr: 693, 694, 699, 706, 715, 723, 724, 725, 727, 729, 730, 734, 736, 738, 740.
  • Aynural, S. (1992). “XVII. ve XIX. Yüzyıllarda İstanbul Değirmenci ve Fırıncı Esnafının Nizamları”, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Sy.: 81.
  • Aynural, S. (2001). İstanbul Değirmenleri ve Fırınları Zahire Ticareti (1740-1840), TVYY, İstanbul.
  • Bilgin, A. (2000). Osmanlı Sarayının İâşesi (1489-1650), Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.
  • Bilgin, A. (2003). “Seçkin Mekanda Seçkin Damaklar: Osmanlı Sarayında Beslenme Alışkanlıkları (15.-17. Yüzyıl)”, Yemek Kitabı TarihHalkbilimi-Edebiyat, Haz. M. Sabri Koz, İstanbul, s. 35-75.
  • Genç, M. (2002). “Osmanlı Devleti ve Esnaf”, Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi, İstanbul, s. 293-307.
  • Genç, S. (2005). XVIII. Yüzyılın İkinci Yarısında Karesi Sancağında Hububat Üretimi, Ticareti ve İstanbul’un İaşesine Katkısı, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • İlgürel, M. (1972). “Balıkesir’de Âyânlık Mücadelesi”, Tarih Enstitüsü Dergisi, Sy: 3, İstanbul, s. 63-74.
  • İnalcık, H. (1994) “İaşe Osmanlı Dönemi”, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, IV, İstanbul, s. 116-119.
  • İnalcık, H. (2000). Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1300-1600, I, İstanbul.
  • Kal’a, A. (1995). “Esnaf”, DİA, XI, İstanbul, s. 423-430.
  • Pakalın, M. Z. (1993). Osmanlı Tarihi Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, II, İstanbul.
  • Su, K. (1937). XVII. ve XVIII. Yüzyıllarda Balıkesir Şehir Hayatı, İstanbul.
  • Yetkin, G. (1957). Kuruluşundan Bugüne Kadar Edremit’de Olup Bitenler, Balıkesir.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA75BF48HB
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serdar Genç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 8 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Genç, S. (2007). XVII. ve XVIII. Yüzyıllarda Balıkesir’de Ekmekçi Esnafı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(12), 59-70.