Araştırma Makalesi

‘MERDİVEN TEKMELEME’ METAFORU BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE KALKINMA TARTIŞMALARINA İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME

Cilt: 9 Sayı: 2 31 Temmuz 2024
PDF İndir
EN TR

‘MERDİVEN TEKMELEME’ METAFORU BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE KALKINMA TARTIŞMALARINA İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME

Öz

Modern toplumsal dönüşümün başat kurumlarından biri olan ekonomi kurumu, özellikle Batı Avrupa toplumlarındaki endüstriyel dönüşümün sahneye çıktığı bir kurum olmuştur. Böylelikle bütün dünyayı sarmalamaya başlayan modern ekonomiyle birlikte gelişme ve kalkınma fikri de yaygınlaşmıştır. Özellikle modern gelişmeleri geriden takip eden Batı dışı dünya için hummalı ve panik halde bir kalkınma ödevi ortaya çıkmıştır. Ancak Batı dışı toplumlarda kalkınmanın imkânı ve nasıl olacağı konusu, sosyal bilimler ve sosyolojideki girift tartışmalara da neden olmuştur. Özellikle Batılı akademik çevrelerin ortaya koyduğu kuramsal çözümlemelerin ne kadar gerçekçi ve iyi niyetli olduğu konusunda giderek artan bir sorgulama kendini göstermektedir. Bu sorgulamaların bir örneği de Ha Joon Chang’ın kalkınmaya yönelik çözümlemeleridir. Chang, Friedrich List’ten ilhamla merdiven tekmeleme metaforlaştırmasını kullanmak suretiyle, Batının kalkınma konusunda Batı dışı toplumları yanlış yönlendirdiğini öne sürmektedir. Bu anlamda kalkınmanın daha sahih ve devlet kontrollü bir biçimini formüle etmektedir. Bu çalışma tarihsel ve sosyolojik veriler çerçevesinde kuramsal biçimde niteliksel bir yorumlama ve değerlendirmeye dayanmaktadır. Ayrıca çalışma, Chang’ın ortaya koyduğu formülasyondan hareketle, kalkınma ödevini sömürgecilik süreçlerinin dışında kendi iradesiyle ortaya koyan belki de tek ülke olan Türkiye’nin, Cumhuriyet’in başlangıç dönemlerinde doğru bir reçete uygulamasına rağmen ilerleyen süreçte Batı’nın önerdiği reçetelere boyun eğdiği yönünde bir değerlendirmeyi ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kalkınma , Batılı Reçeteler , Merdiven Tekmeleme , Türkiye'de Kalkınma

Kaynakça

  1. Akşin, S. (2017). Kısa 20. Yüzyıl Tarihi, 5. Basım, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  2. Altun, A. (2019). Demokrat Parti’nin Son Döneminde Türkiye’nin ABD Politikası 1957-1960, Ankara: Nobel Bilimsel Eserler.
  3. Armaoğlu, F. (2019). Türk Amerikan İlişkileri, 2.Baskı, İstanbul: Kronik Kitap.
  4. Chang, H. (2016). Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü, 7. Baskı, Çev. Tuba Akıncılar Onmuş, İstanbul: İletişim Yayınları.
  5. Chang, H. ve Grabel, I. (2016). Kalkınma Yeniden, 2. Baskı, Çev. Emre Özçelik, Ankara: İmge Kitabevi.
  6. Demircioğlu, Z. ve Erbaş, H. (2018). “İlkler: Türkiye’de Gelişme Yazınının Kökenleri”, Türkiye’de Gelişme/Kalkınma Yazınından Bir Seçki, Der. Hayriye Erbaş, Ankara: Palme Yayıncılık, s.27-50.
  7. Doster, B. (2020). “Cumhuriyet’in İktisattaki Anlamı: Devletçilik, Halkçılık, Planlama”, Cumhuriyet’in Ekonomi Politiği, 2. Baskı, Der. Şenol Çarık, İstanbul: Tarihçi Kitabevi Yayınları, s.9-34.
  8. Ereş, F. (2021). Toplumsal Kalkınma, 2. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.
  9. Erkal, M.E. (1992). İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, İlaveli 3. Baskı, İstanbul.
  10. Eröz, M. İktisat Sosyolojisine Başlangıç, 4. Baskı, İstanbul: Ötüken Yayınları.

Kaynak Göster

APA
Yıldırım, İ. (2024). ‘MERDİVEN TEKMELEME’ METAFORU BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE KALKINMA TARTIŞMALARINA İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME. Sosyolojik Düşün, 9(2), 138-165. https://doi.org/10.37991/sosdus.1507350