Araştırma Makalesi

ÜCRETLİ İŞTE ÇALIŞMAYAN KADINLARIN SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN BENLİK SUNUMLARI

Cilt: 10 Sayı: 1 30 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

ÜCRETLİ İŞTE ÇALIŞMAYAN KADINLARIN SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN BENLİK SUNUMLARI

Öz

Teknoloji ve dijitalleşmenin beraberinde gelen sosyal medya; neredeyse dünyamızın tam ortasına oturmuş olmasıyla kullanımı hem şimdide hem de gelecekte bireyler ve toplum üzerinde yaratacağı etkiler yönünden önemli bir inceleme konusu olmuştur. Çocuk ve genç grupların aksine ücretli işte çalışmayan ve gününün neredeyse tamamını evde geçiren kadınların, konu özelinde araştırılması oldukça sınırlıdır. Özellikle Türkiye’de kadın istihdamının erkek istihdamına göre daha düşük olması, kadınların vakitlerini nasıl geçirdikleri ve sosyal medya kullanımına yaşam pratiklerini nasıl yansıtıp benliklerini ifade ettikleri önemli bir araştırma sorusudur. Çalışmada alana dair kavramsal ve kuramsal çerçeve çizilip ücretli işte çalışmayan ve Instagram, Facebook, WhatsApp sosyal medya uygulamalarının en az birini kullanan 14 kadın katılımcı ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Çalışma grubunu 11’i evli 3’ü bekar 23-50 yaş arası kadınlar oluşturmaktadır. Katılımcılara sosyal medya kullanım davranışlarını irdeleyen sorular yönlendirilmiş ve kendilerini hangi sosyal roller üzerinden tanımladıkları sorulmuştur. Kartopu örnekleme metodu ile katılımcılara ulaşılmış, nitel araştırma yöntemi ve fenomenolojik araştırma deseni benimsenerek elde edilen veriler tümevarımsal olarak analiz edilmiştir. Son noktada elde edilen veriler ışığında sosyolojik perspektiften bütüncül bir analiz yapılmış ve ücretli işte çalışmayan kadınların ait hissettikleri sosyal roller ışığında kendilerini ürettikleri-tükettikleri ürünler, gezdikleri yerler üzerinden betimledikleri; eğer evlat sahibi iseler buna çocuklarının faaliyetlerinin de eklendikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Benlik , Sosyal Medya , Annelik , Ev hanımlığı

Kaynakça

  1. Akın, V. (1990). Çağdaş Sosyolojide Bir Kuram: Sosyal Alışveriş. Eğitim ve Bilim, 14,(76), 10-15.
  2. Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 231-274.
  3. Bozkurt, Ö. (2018). Sosyal Medya ve Kültürel Yansımaları. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(14), 406-417.
  4. Bozkurt, R. ve Koyuncu, A. A. (2023). Beden ve Benlik İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25, 271-281.
  5. Büyükşener, E. (2009, Aralık). Türkiye’de Sosyal Ağların Yeri ve Sosyal Medyaya Bakış. XIV. Türkiye’de İnternet Konferansı Bildirileri, İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  6. Castells, M. (2008). Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür, Ağ Toplumunun Yükselişi, 2. Basım. (E. Kılıç, Çev.). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  7. Çelik Varol, M. ve Varol, E. (2019). Kavram ve Kuramlarıyla Marshall Mcluhan’a Bakış: Günümüzün Egemen Medya Araçları Ekseninde Bir Değerlendirme. International Jorunal of Cultural and Social Studies, 5(1), 137-158.
  8. Çelik, H., Başer Baykal, N. ve Kılıç Memur, H. N. (2020). Nitel Veri Analizi ve Temel İlkeleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi- Journal of Qualitative Research in Education, 8(1), 379-406.
  9. Dijk, J.V. (2016). Ağ Toplumu. İstanbul: Epsilon Yayıncılık. [Adobe Reader Sürümü]. Erişim adresi: https://books.google.com.tr/books? hl=tr&lr=&id=xAfcDgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT4&dq=sosyal+a%C4%9F+nedir&ots=mBrSMmkdJ8&sig=3OglZHm6gCIpnvGkX1-qXbYWjvA&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
  10. Goffman, E. (2014). Günlük Yaşamda Benliğin Sunumu. 3. Basım. (B. Cezar, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.

Kaynak Göster

APA
Tokgöz, B., & Şahin, H. (2025). ÜCRETLİ İŞTE ÇALIŞMAYAN KADINLARIN SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN BENLİK SUNUMLARI. Sosyolojik Düşün, 10(1), 23-60. https://doi.org/10.37991/sosdus.1518084