Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Karacadağ Türkmen Aşireti’nde Arabuluculuk: Siverek Örneği

Yıl 2016, Cilt: 1 Sayı: 2, 1 - 26, 31.12.2016

Öz

Karacadağ Türkmen Aşireti, bir Türk aşireti olup Şanlıurfa’nın Siverek İlçesine bağlı Karacadağ bölgesine yayılmış 58 köyden oluşmaktadır. Gerek tarihsel geçmişiyle gerekse sosyo-kültürel yapısıyla bölgede tanınan önemli aşiretlerdendir. Türkan/Tırkan olarak da bilinen Türkmen aşireti, Siverek ve çevresinde ağalık sistemini kabul görmeyen aşiretler arasında yer almaktadır. Karacadağ’ın neredeyse tamamına yayılan Türkan’lar sosyo-kültürel yaşantısına paralel olarak sosyal sorunlar karşısında ağalık sistemi yerine aksakallıların ve din adamların birlikte etkili olduğu bir toplumsal sistem (arabuluculuk) geliştirmişlerdir. Bu toplumsal sistem sorunların çözümü için kendi içinde bir hukuk sistemi olmakla birlikte sosyal sorunların toplandığı merkezi bir alan konumundadır.
Araştırmamızın genel amacı, Siverek örneğinde Karacadağ Türkmen Aşiretinin sosyo-kültürel yaşamı içerisinde toplumsal bir anlam atfeden ve aşiretin sosyal ilişkilerini düzenleyen arabuluculuğu sosyolojik bir araştırma titizliğiyle inceleyerek bu alandaki sorunlara gerçekçi, anlamlı ve çözüm getirici olarak yaklaşabilmeyi sağlamaktır.

Kaynakça

  • AKSOY, Mustafa: “Neden Kürtçülük Yapılıyor?”, Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi, Mart 2010.
  • FİRDEVSOĞLU, İsmail: Adıyaman Yöresi Aşiretleri, Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, Haziran 2013.
  • GÖKALP, Ziya: Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikler, (Haz; Yalçın TOKER) , 2. Baskı, Toker Yay. , İstanbul, 2013.
  • GÖKALP, Ziya: Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikler, Sosyal Yayınları, İstanbul, 1992.
  • HALAÇOĞLU, Yusuf: Aşiret, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, IV, Türkiye Diyanet Vakfı Yay. , İstanbul, 1994.
  • KEKEÇ, Elif Kısmet: Arabuluculuk Yoluyla Uyuşmazlık Çözümünde Temel Aşamalar ve Taktikler, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 2010.
  • SAMİ, Şemseddin: Kamus-ı Türki, Çağrı Yay., İstanbul, 1989, Cilt: I.
  • TÜRKAY, Cevdet: Başbakanlık Arşiv Belgelerine Göre Osmanlı İmparatorluğunda Oymak, Aşiret ve Cemaatler, İstanbul, 1979, s. 16-17. TÜRKDOĞAN, Orhan: Etnik Sosyoloji, 5.Baskı, Timaş Yayınları, İstanbul, 2006.
  • http://www.karacadagturkmendernegi.org/haber/133-karacadag-turkmenlerinin-girisimiyle-komsu-asiretlerin-kan-davasi-barisla-sonuclandi.aspx#.VzTMuYSLTIU (12.05.2016)
  • http://www.karacadagturkmendernegi.org/sayfa/2-turkmen-asireti.aspx#.VzSLZYSLTIU (12.05.2016 )
  • http://blog.milliyet.com.tr/turkmen-olmama-ragmen-turkce-yi-ortaokul-da-ogrendim/Blog/?BlogNo=378518 Röp. Neslihan Sultan Pala , (27.12.14)
  • http://www.hurriyet.com.tr/kan-davasi-dualarla-sona-erdi-9575660 (13.05. 2016)
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kamil Kaya Bu kişi benim

Mustafa Talas

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaya, K., & Talas, M. (2016). Karacadağ Türkmen Aşireti’nde Arabuluculuk: Siverek Örneği. Sosyolojik Düşün, 1(2), 1-26.
Creative Commons Lisansı
Bu dergide yayınlanan eserler  Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.