Araştırma Makalesi

GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ

Sayı: 84 27 Aralık 2020
Ömer Alkan , Bilge Kılıçtek
PDF İndir

GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ

Öz

Alkol ve tütün kullanımı önemli bir sağlık problemi olmasıyla birlikte küresel bir problem haline gelmiştir. Alkol ve tütün kullanımı bireyin kaliteli yaşam hakkını elinden almakta böylelikle hastalıklara ve erken ölüme yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de 15 yaş ve üzerindeki bireylerin alkol ve tütün kullanım sürelerini etkileyen faktörleri belirlemektir. Alkol ve tütün kullanım durumu birbiri ile ilişkili iki kavram olduğundan görünürde ilişkisiz regresyon modeli ile tahmin edilmiştir. Araştırmada, TUİK tarafından 2016 yılı “Türkiye Sağlık Araştırması” anketinden elde edilen yatay kesit veriler kullanılmıştır. Tahmin edilen model sonuçlarına göre, cinsiyet, medeni durum, hane geliri, genel sağlık sorunu, meyve yeme sıklığı, tütün dumanına maruz kalma ve istatistiki bölge birimleri değişkenlerinin alkol ve tütün kullanma sürelerinde etkili olduğu tespit edilmiştir

Anahtar Kelimeler

Görünürde İlişkisiz Regresyon, Halk Sağlığı, Alkol Kullanım Süresi, Tütün Kullanım Süresi, Türkiye.

Kaynakça

  1. Alkan, Ö. ve Abar, H. (2020). Determination of factors influencing tobacco consumption in Turkey using categorical data analyses, Archives of Environmental & Occupational Health, 75(1), 27-35.
  2. Alkan, Ö. ve Demir, A. (2019a). Tütün kullanımını bırakma başarısını etkileyen faktörlerin lojistik regresyon ile analizi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 33(4), 1227-1244.
  3. Alkan, Ö. ve Demir, A. (2019b). Investigation and detection of risk factors related to the period without tobacco consumption. Addicta: The Turkish Journal on Addictions, 6(4), 99-115.
  4. Alkan, Ö., Oktay, O., Ünver, Ş. ve Gerni, E. (2020). Determination of factors affecting the financial literacy of university students in Eastern Anatolia using ordered regression models. Asian Economic and Financial Review, 10(5), 536-546.
  5. Alkan, Ö. ve Ünver, Ş. (2020). Türkiye’de e-devlet hizmetlerinin kullanımını etkileyen faktörlerin analizi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 34(4), 1431-145
  6. Aksakal, M. (2011). Görünürde ilişkisiz regresyon modelleri ve turizm sektörü üzerine bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  7. BergV.D.,J. F.,Hermes,J. S., van denBrink,W.,Blanken, P.,Kist,N. veKok,R.M.(2014). Physical and mental health and social functioning in older alcohol-dependent inpatients: the role of age of onset. European Addiction Research, 20(5), 226- 232.
  8. Bilir, N. (2009). Türkiye tütün kontrolünde dünyanın neresinde?. Turk Toraks Dergisi/ Turkish Thoracic Journal, 10(1), 31-4.
  9. Bora İrer,D.,Dağ,F. veAslan,G.(2017). “Sigara kullanımsüresininmesane kanserinin tanı anındaki klinik ve patolojik özellikleriyle olan ilişkisinin değerlendirilmesi. Bulletin of Urooncology, 16, 108-11.
  10. Carbia, C., Corral, M., García-Moreno, L. M., Cadaveira, F. ve Caamaño-Isorna, F. (2016). Early alcohol use and psychopathological symptoms in university students. Psicothema, 28(3), 247-252.

Kaynak Göster

APA
Alkan, Ö., & Kılıçtek, B. (2020). GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ. EKEV Akademi Dergisi, 84, 511-528. https://izlik.org/JA78AX22WY
AMA
1.Alkan Ö, Kılıçtek B. GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ. EKEV Akademi Dergisi. 2020;(84):511-528. https://izlik.org/JA78AX22WY
Chicago
Alkan, Ömer, ve Bilge Kılıçtek. 2020. “GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ”. EKEV Akademi Dergisi, sy 84: 511-28. https://izlik.org/JA78AX22WY.
EndNote
Alkan Ö, Kılıçtek B (01 Aralık 2020) GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ. EKEV Akademi Dergisi 84 511–528.
IEEE
[1]Ö. Alkan ve B. Kılıçtek, “GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ”, EKEV Akademi Dergisi, sy 84, ss. 511–528, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78AX22WY
ISNAD
Alkan, Ömer - Kılıçtek, Bilge. “GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ”. EKEV Akademi Dergisi. 84 (01 Aralık 2020): 511-528. https://izlik.org/JA78AX22WY.
JAMA
1.Alkan Ö, Kılıçtek B. GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ. EKEV Akademi Dergisi. 2020;:511–528.
MLA
Alkan, Ömer, ve Bilge Kılıçtek. “GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ”. EKEV Akademi Dergisi, sy 84, Aralık 2020, ss. 511-28, https://izlik.org/JA78AX22WY.
Vancouver
1.Ömer Alkan, Bilge Kılıçtek. GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELİ İLE ALKOL VE TÜTÜN KULLANIM SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ. EKEV Akademi Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2020;(84):511-28. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78AX22WY