Türkiye ekonomisinde gıda fiyatları son yıllarda tüketici fiyat endeksine göre daha
hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle gıda enflasyonu Türkiye ekonomisinde yükselen bir sorun
olarak ortaya çıkmaktadır. Gıda enflasyonunun sosyal ve ekonomik etkileri
de dikkate alındığında gıda enflasyonuna yol açan makroekonomik faktörlerin ortaya
konulması büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Türkiye ekonomisinde
gıda enflasyonuna yol açan makroekonomik faktörlerin ortaya konulmasıdır. Bu
amaç doğrultusunda, dünya gıda fiyat endeksi, döviz kuru, sanayi üretim endeksi ve gıda
ürünleri ihracatının yurtiçi gıda fiyat endeksi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmada
ampirik analiz yöntemi olarak SVAR modeli tercih edilmiştir. Analiz 2008:8-2020:8 dönemini
kapsamakta ve analizde aylık veri seti kullanılmaktadır. Ampirik analiz sonuçları,
dünya gıda fiyat endeksi, sanayi üretim endeksi ve gıda ürünleri ihracatının gıda fiyatları
üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkisi olmadığını ortaya koymaktadır. Gıda fiyat
endeksinin modele dâhil edilen değişkenlerden yalnızca döviz kuruna tepkisinin istatistiki
olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak gıda fiyatlarında istikrarın sağlana-
bilmesi için gıda fiyatları ile döviz kuru arasındaki ilişkiyi yapısal olarak zayıflatacak önlemlerin
alınması ve döviz kuru politikasının etkin bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir.
Türkiye Enflasyon Fiyat İstikrarı Gıda Fiyatları Yapısal VAR.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Sayı: 87 |