GELENEKSEL EKONOMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BOYUTLARIYLA İNCELENMESİ
Öz
Ana akım iktisat yaklaşımı, refaha erişmek için ekonomik büyümeyi ulaşılması gereken ilk hedef olarak görmektedir. Mevcut sistemde ekonomik büyüme seçenekten ziyade bir buyruğa dönüşmüştür. Ancak büyümenin getirdiği ekonomik ve toplumsal faydaların yanında eşitsizlik, çevresel tahribat, kaynakların aşırı kullanılması gibi olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bu olumsuz etkileri nedeniyle ekonomik büyüme giderek daha çok sorgulanmaya başlanmıştır. Öyle ki günümüzde artık dünyanın kapasitesinin aşıldığı bir gerçektir. Bu kapasitenin aşılma nedeni olarak bu çalışmada üretim ve tüketimdeki aşırılık durumu incelenmiştir. Bu noktada büyümenin enerji tüketimi ve çevre ile olan ilişkisini daha da derinlerdeki yaşam kalitesinin toplumsal yönlerine de dikkat çekerek ele almak amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aksu, L. (2018). İktisadi Büyüme, İktisat Okullarının Bakış Açısı ve Türkiye, İksad Yayınevi.
- Alexander, S. (2012). “Planned Economic Contraction: The Emerging Case For Degrowth”, Environmental Politics, 21(3), 349-368.
- Aydın, B. (2021). “Kalkınma Literatüründen Hareketle Enerji-Büyüme İlişkisi”, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6 (1), 1-13.
- Bergh, J. (2015). Yeşil Ekonomi; Küçülmek Güzeldir, Büyümeye Karşı Çevre “Küçülmenin Bir Eleştirisi ve Büyümesizlik İçin Bir Savunu. Erengezgin S. (Çev.), İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.
- Boulding, K.E. (1966). “The Economics of The Coming Spaceship Earth”, Environmental Quality in a Growing Economy, Johns Hopkins University Press.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Makroekonomik Teori
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
1 Ekim 2025
Yayımlanma Tarihi
1 Ekim 2025
Gönderilme Tarihi
7 Nisan 2025
Kabul Tarihi
1 Ekim 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 18
APA
Nergiz, Ö., & Hatırlı, S. A. (2025). GELENEKSEL EKONOMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BOYUTLARIYLA İNCELENMESİ. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi, 7(18), 150-166. https://izlik.org/JA93DA28GP
AMA
1.Nergiz Ö, Hatırlı SA. GELENEKSEL EKONOMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BOYUTLARIYLA İNCELENMESİ. SOSGÜZ. 2025;7(18):150-166. https://izlik.org/JA93DA28GP
Chicago
Nergiz, Özge, ve Selim Adem Hatırlı. 2025. “GELENEKSEL EKONOMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BOYUTLARIYLA İNCELENMESİ”. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi 7 (18): 150-66. https://izlik.org/JA93DA28GP.
EndNote
Nergiz Ö, Hatırlı SA (01 Ekim 2025) GELENEKSEL EKONOMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BOYUTLARIYLA İNCELENMESİ. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi 7 18 150–166.
IEEE
[1]Ö. Nergiz ve S. A. Hatırlı, “GELENEKSEL EKONOMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BOYUTLARIYLA İNCELENMESİ”, SOSGÜZ, c. 7, sy 18, ss. 150–166, Eki. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93DA28GP
ISNAD
Nergiz, Özge - Hatırlı, Selim Adem. “GELENEKSEL EKONOMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BOYUTLARIYLA İNCELENMESİ”. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi 7/18 (01 Ekim 2025): 150-166. https://izlik.org/JA93DA28GP.
JAMA
1.Nergiz Ö, Hatırlı SA. GELENEKSEL EKONOMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BOYUTLARIYLA İNCELENMESİ. SOSGÜZ. 2025;7:150–166.
MLA
Nergiz, Özge, ve Selim Adem Hatırlı. “GELENEKSEL EKONOMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BOYUTLARIYLA İNCELENMESİ”. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi, c. 7, sy 18, Ekim 2025, ss. 150-66, https://izlik.org/JA93DA28GP.
Vancouver
1.Özge Nergiz, Selim Adem Hatırlı. GELENEKSEL EKONOMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ ÇEVRE VE ENERJİ TÜKETİMİ BOYUTLARIYLA İNCELENMESİ. SOSGÜZ [Internet]. 01 Ekim 2025;7(18):150-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93DA28GP