Farklı Etnik Kimlik Tanımlamalarında Bulunan Grupların Toplumsal Bütünleşme ve Farklılaşma Alanları
Öz
Bu çalışma farklı etnik kimlik tanımlamalarında bulunan grupların bir arada yaşarken geliştirmiş oldukları toplumsal ilişki biçimlerinin nasıl olduğunun araştırılmasını konu edinmiştir. Bu konu literatürden ödünç alınan toplumsal farklılaşma ve bütünleşme alanları kavramları aracılığıyla sosyolojik olarak araştırılmıştır. Sosyal bilim literatüründeki bazı çalışmalar; farklı etnik kimlik tanımlamalarında bulunan grupların kültürel zenginliklerini, bütünleştirici faktörler olarak ele alınmaktan ziyade farklılaştırıcı faktörler olarak ele alma eğilimindedir. Bu çalışmanın özgünlük iddiasında bulunduğu nokta literatürdeki bu yaklaşımdan uzaklaşma çabasında olmasıdır. Bu cabanın anlamlı olması için, farklı etnik kimlik tanımlamalarında bulunan grupların sosyo-kültürel ve etno-sosyolojik özellikleri üyesi oldukları toplumun özgün kültürel zenginliği olarak ele alınmıştır.
Farklı etnik kimlik tanımlamalarında bulunan grupların toplumsal bütünleşme ve farklılaşma alanlarını tespit etmeyi amaç edinen bu çalışmada nitel yöntemin etnografya deseni kullanılmıştır. Çalışma Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 2 ay pilot ve 4 ay alan çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Veriler derinlemesine görüşme ve katılımlı gözlem araçları kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler Maxquda nitel veri analiz programı aracılığıyla analiz edilmiş, kod matrisler oluşturulmuştur.
Siverek’te bulunan farklı etnik grupların toplumsalın sürekliliğini bozmadan bir arada yaşamak için toplumsal bütünleşme ve farklılaşma alanları olarak ifade edilen ve bölge özelinde anlamlı olan bir takım toplumsal ilişki biçimleri geliştirdiği tespit edilmiştir. Bu alanlar; sosyo-kültürel, siyasal ve yerel bir takım süreçlere göre yeniden belirlenmektedir. Yeniden belirlenebilme özelliklerinden ötürü akışkandırlar.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aksoy, M. (1996), Kültür Sosyolojisi Açısından Doğu Anadolu, İstanbul: Tarih ve İslam Araştırma Vakfı.
- Avcı, N, Şirin, F. (2019). Sosyolojik Açıdan Dünden Bugüne Siverek Karakeçilileri’nde Değişim. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji , (31-32) , 56-75. Barth, F. (2001), Etnik Gruplar ve Sınırları. (Çev: A. Kaya ve S. Gürkan).Ankara: Bağlam Yayınları.
- Bilgiseven, A, K,(1982), Genel Sosyoloji Kavramlar-Nazariyeler Bünye (Türkiye’de Sosyal Tabakalaşma), Değişme ve Sosyal Gelişme, İstanbul: Divan Yayınları. Bruinessen, M. V. (2011), Kürtlük Türklük Alevilik Etnik ve Dinsel Kimlik Mücadeleleri. (Çev: H. Yurdakul). İstanbul: İletişim Yayınları.
- Creswell, J. W. (2016), Nitel Araştırma Yöntemleri Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. (Çev: M. Bütün ve S. B. Demir). 3 Baskı. Ankara: Siyasal Kitapevi. Ekşi, H. Türk, T. (2017), Etnografya. İstanbul: Edam Yayınları.
- Eriksen, T.H., (2002), Etnisite ve Milliyetçilik Antropolojik Bir Bakış. (Çev. E. Uşaklı). İstanbul: Avesta Yayınları. Erkal, M. (1991), Sosyoloji, (Toplum Bilimi). İstanbul: Der Yayınevi.
- Güç, A. (2018). Geçirgen Sınırlar: Mardin’de Etnik-Dini Gruplar Arasında Sanal Akrabalık Bağları. Akademik İncelemeler dergisi, C. 13, S.2, s. 237-264. Güler, A., vd. (2015), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma, 2. Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
- Günay, S. (1995). II. Abdülhamid Devrinin Son Yıllarında Güneydoğu ile Kuzey Irakta Aşiret Mücadeleleri ve Milli Aşireti Reisi İbrahim Paşa. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, S.2, s. 103-132.
- http://www.siverek.gov.tr/siverek-nufusu (Erişim Tarihi 22.01.2019).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sosyoloji
Bölüm
Tez Özeti
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
17 Kasım 2020
Kabul Tarihi
30 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2
APA
Avcı, N., & Şirin, F. (2020). Farklı Etnik Kimlik Tanımlamalarında Bulunan Grupların Toplumsal Bütünleşme ve Farklılaşma Alanları. Sosyoloji Notları, 4(2), 22-46. https://izlik.org/JA73CK37XB
AMA
1.Avcı N, Şirin F. Farklı Etnik Kimlik Tanımlamalarında Bulunan Grupların Toplumsal Bütünleşme ve Farklılaşma Alanları. sosnot. 2020;4(2):22-46. https://izlik.org/JA73CK37XB
Chicago
Avcı, Nazmi, ve Fırat Şirin. 2020. “Farklı Etnik Kimlik Tanımlamalarında Bulunan Grupların Toplumsal Bütünleşme ve Farklılaşma Alanları”. Sosyoloji Notları 4 (2): 22-46. https://izlik.org/JA73CK37XB.
EndNote
Avcı N, Şirin F (01 Aralık 2020) Farklı Etnik Kimlik Tanımlamalarında Bulunan Grupların Toplumsal Bütünleşme ve Farklılaşma Alanları. Sosyoloji Notları 4 2 22–46.
IEEE
[1]N. Avcı ve F. Şirin, “Farklı Etnik Kimlik Tanımlamalarında Bulunan Grupların Toplumsal Bütünleşme ve Farklılaşma Alanları”, sosnot, c. 4, sy 2, ss. 22–46, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73CK37XB
ISNAD
Avcı, Nazmi - Şirin, Fırat. “Farklı Etnik Kimlik Tanımlamalarında Bulunan Grupların Toplumsal Bütünleşme ve Farklılaşma Alanları”. Sosyoloji Notları 4/2 (01 Aralık 2020): 22-46. https://izlik.org/JA73CK37XB.
JAMA
1.Avcı N, Şirin F. Farklı Etnik Kimlik Tanımlamalarında Bulunan Grupların Toplumsal Bütünleşme ve Farklılaşma Alanları. sosnot. 2020;4:22–46.
MLA
Avcı, Nazmi, ve Fırat Şirin. “Farklı Etnik Kimlik Tanımlamalarında Bulunan Grupların Toplumsal Bütünleşme ve Farklılaşma Alanları”. Sosyoloji Notları, c. 4, sy 2, Aralık 2020, ss. 22-46, https://izlik.org/JA73CK37XB.
Vancouver
1.Nazmi Avcı, Fırat Şirin. Farklı Etnik Kimlik Tanımlamalarında Bulunan Grupların Toplumsal Bütünleşme ve Farklılaşma Alanları. sosnot [Internet]. 01 Aralık 2020;4(2):22-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73CK37XB