Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

STRATEJİK PLANLAMANIN KRİZ YÖNETİMİNE ETKİSİ

Yıl 2015, Sayı: 10, 24 - 33, 31.12.2015

Öz

Günümüzde örgütler etkili kriz yönetimine her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Hızla değişen dış çevredeki gelişmelere uyum sağlayamayan örgütlerin karşılaşacakları olası bir krizle başa çıkmaları zor olmaktadır. Bu noktada stratejik planlama yönetime önemli katkılar sunmaktadır. Stratejik planlama örgütün uzak ve yakın gelecekte çevresinde neler olabileceğini tahmin etmek, varlığını koruyabilmek ve sürekliliğini sağlayabilmek amacı ile yapılmaktadır. Bu süreçte yaşanabilecek krizlerin öngörülmesi kriz yönetimi açısından büyük önem arz etmektedir. Stratejik planlamanın kriz yönetimine etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu araştırmanın veri analizi, Konya ilinde faaliyet gösteren KOBİ’lerden elde edilen 106 geçerli ankete dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Veriler tanımlayıcı istatistikler, açıklayıcı faktör analizi ve doğrusal regresyon yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre stratejik planlama ile kriz yönetimi arasında güçlü bir ilişkinin olduğu ortaya konulmuştur. Stratejik planlamayı etkin yapan işletmelerin kriz yönetiminde daha başarılı oldukları söylenebilir.

Kaynakça

  • Çelik, R. (2011). Stratejik Yönetim ve Stratejik Planlama, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün özerine Yapılan bir Araştırmaç. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ankara.
  • Çoğurcu, C. (2010). Stratejik Planlama, Stratejik Yönetim ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünde Sosyal Yardım Politikalarına Yönelik Gerçekleştirilen Projeler. Yardım ve Dayanışma Dergisi, 1(2), ss. 7-32.
  • Çöklü, E. (1994). Halkla İlişkiler Faaliyetleri Çerçevesinde Kuruluştaki Kriz Yönetimi. Marmara İletişim Dergisi(Sayı 7), ss. 321.
  • Demir, C. ve Yılmaz, M. K. (2013). Stratejik Planlama Süreci ve Örgütler Açısından Önemi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:25, ss. Sayı 1.
  • Güçlü, N. (2003). Stratejik Yönetim. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi(Cilt 23), ss. Sayı 2.
  • Güleş, H. K. ve Akgemci, T. (2010). İşletmelerde stratejik yönetimi (Vol. 2). Gazi kitabevi, Ankara
  • Harun, G. (2006). Stratejik planlamanın temelleri ve türk kamu yönetiminde uygulanmasına yönelik öneriler. Sayiştay Dergisi . Sayi: 63., ss. 91.
  • Hasan, E. ve Ferit, İ. (2006). Kriz Yönetiminde İnsan Kaynaklarına Psikolojik Desteğin Önemi ve Kayseri Tekstil Sektöründe Bir Araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(2), ss. 39-54.
  • Kabadayı, G. (2010). Yerel Yönetimlerde Stratejik Planlama ve Çanakkale Örneği. (Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kadıbeşegil, S. (2000). Kriz Geliyorum Der! (Kriz İletişimi ve Yönetimi): Media Cat Yayınları, İstanbul.
  • Küçük, F. ve Bayuk, M. N. (2007). Kriz Ortaminda Bir Başari Faktörü Olarak Çalişanlarin Kurum İmaji. Journal of Yaşar University, 2(7), ss. 795–808.
  • Murat, G. ve Mısırlı, K. (2012). Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Kriz Yönetimi: Çaycuma Örneği. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi(Sayı 1).
  • Murat, K. (2007). Örgütlerde Stratejik Planlama Sisteminin Oluşturulması ve Emniyet Genel Müdürlüğünde Bir Uygulama. (Yüksek Lisans Tezi), Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Odabaş, Ç. (2004). Stratejik yönetim ve e-devlet. Sayıştay Dergisi, 55, ss. 83-94.
  • Patan, G. N. (2009). İşletmelerde Kriz Yönetimi ve Stratejisinin Önemi. (Yüksek Lisans Tezi), Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Politika ve Yönetim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ali Şükrü Çetınkaya

Najah Rashid Rahman Bu kişi benim

Mustafa Atsan

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Çetınkaya, A. Ş., Rahman, N. R., & Atsan, M. (2015). STRATEJİK PLANLAMANIN KRİZ YÖNETİMİNE ETKİSİ. Selçuk Üniversitesi Sosyal Ve Teknik Araştırmalar Dergisi(10), 24-33.

 Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.