SINIRIN YASAL “KAÇAK”LARI: MAKEDONYALI KAÇAK GELİNLER
Öz
Türkiye hedefli Balkan göçlerinin, siyasi ve ekonomik sebeplere bağlı olarak geliştiği iddiaları, günümüz şartlarında kapsayıcı bir açıklama olmaktan çıkmıştır. Zira Balkanlardan Türkiye’ye yönelen göçlerin başlıca motivasyonları arasında artık sosyo-kültürel etmenleri de saymak gereklidir. Çalışma, Makedonyalı Türk kadınlarının evlilik aracılığıyla Türkiye’ye göç ettikleri iddiasını ortaya koymaktadır. Buna bağlı olarak da çalışma, Makedonyalı kadınların göç süreç ve göç kararlarını konu edinmekte, kaçarak gelin gelme ve sınır aşarak evlenme gibi iki olgu üzerinden de kaçma ve sınır terimlerine yeni okumaların getirilmesi gerektiği fikrini ileri sürmektedir.
Tekirdağ İli, Ergene ilçesine evlilik göçü ile göç etmiş Makedonyalı Türk kadınlar, çalışmanın araştırma topluluğunu oluşturmaktadır. Kadınlarla yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşülen 31 göçmen gelin içerisinden sekizi ile ise derinlemesine görüşmeler yapılmış, kaçarak gelin gelme süreçleri ve göç kararları kendi anlatıları üzerinden okunmaya çalışılmıştır. Görüşmelerde elde edilen başlıca bulgular, Balkanların klasik göç kategorilerine kadın göçlerinin eklendiğini, birer gelin olarak kadınların kendi başlarına göç edebildiklerini, göç kararlarında geride bırakılan/gidilen ülkelerin itici/çekici faktörlerinden ziyade ailevi tavır alışların ve/veya uzun süre alan evlilik süreçlerinin etkili olabildiğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adiller, S. (2016). Ulus-ötesi göç ve evlilik bağlamında kadın göçü: Türkiye’nin Makedonyalı ve Kosovalı göçmen gelinleri. Yayınlanmamış doktora tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara, Türkiye.
- Akpınar, A. (2007). İsveç’te yaşayan Türk kadınlarının sosyal ilişki ağları, evlilik ve boşanma durumları. İç. Kaya, A., Şahin, B. (Derl.), Kökler ve yollar Türkiye’de göç süreçleri, (1. Baskı). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
- Amsler, S., & Kleinbach, R. (1999). Bride kidnapping in Kyrgyz Republic. International Journal of Central Asian Studies. 4.
- Anderson, J, (2001). Towards a theory of borders: States, political economy and democracy. ANNALES. 2(26). 219-232.
- Anderson, M. (1996). Frontiers territory and state formation in the Modern World. Oxford: Polity Press.
- Aybek, M. C., Straaßburger, G. & Yüksel-Kaptanoğlu, I. (2015). Marriage migration from Turkey to Germany: risks and coping strategies of transnational couples. spatial mobility, migration, and living arrangements, Londra: Springer.
- Beltekin, N., & Radmard, S. (2013). Türkiye'de lisansüstü eğitim gören uluslararası öğrencilerinin üniversiteye ilişkin görüşleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 43(43).
- Bonifazi, C., & Mamolo, M., (2004). Past and current trends of Balkan migrations, Espace Populations Societes, 3, 519-531.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Selda Adiloğlu
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Kasım 2018
Gönderilme Tarihi
3 Temmuz 2018
Kabul Tarihi
9 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018