HİPOKSİK ORTAMDA AKUT VE KRONİK TEKRARLI SPRİNT UYGULAMALARININ BAZI FİZYOLOJİK PARAMETRELER VE PERFORMANS ÜZERİNE ETKİLERİ
Öz
Son yıllarda tekrarlı sprint yeteneği (repeated sprint ability, RSA) antrenmanı takım sporlarında normal antrenman programına ilaveten uygulanan bir antrenman yöntemi olarak sık kullanılır hale gelmiştir. Ayrıca bu antrenman yöntemi hipoksik koşulda da uygulanmaktadır ve hipokside tekrarlı sprint antrenmanı (repeated sprint training in hypoxia, RSH) olarak isimlendirilmektedir. Literatürde RSH antrenmanının normobarik koşuldaki RSA performansına etkisi olmadığını bildiren bazı çalışmalar olmasına rağmen, ilgili literatürde bu antrenman yönteminin fizyolojik, moleküler ve performans bileşenlerinde önemli gelişmeler sağladığı da iddia edilmektedir. Çalışmalarda elde edilen sonuçlar çelişkili görünmektedir ve çalışmalarda uygulanan kronik/akut hipoksiye maruz kalma derecesi (solunan oksijen fraksiyonu: % 10,9-16,4) ve test protokolleri (yüklenme/dinlenme oranı, setler arası dinlenme süresi ve sprint mesafesi) farklılık göstermektedir. Bu nedenle, bu antrenman yönteminin etkileri hala tartışılmaktadır. Uygulayıcıların bir antrenmanın etkilerini anlamaları çok önemlidir. Bu nedenle, bu derleme akut ve kronik hipoksik ortamın RSA performansı üzerindeki etkilerini özetlemek amacıyla yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bejder J, Andersen AB, Buchardt R et al. (2017): Endurance, aerobic high-intensity, and repeated sprint cycling performance is unaffected by normobaric “Live High-Train Low”: a double-blind placebo-controlled cross-over study. Eur J Appl Physiol 117: 979-988.
- Bescos R, Sureda A, Tur JA et al. (2012): The effect of nitric-oxide- related supplements on human performance. Sports Med 42 (2): 99-117.
- Billaut F, Aughey RJ (2013): Update in the understanding of altitude-induced limitations to performance in team-sport athletes. Br J Sports Med 47: i22-i25. doi:10.1136/bjsports-2013-092834.
- Billaut F, Basset F (2007): Effect of different recovery patterns on repeated-sprint ability and neuromuscular responses. Journal of Sports Sciences 25 (8): 905-913.
- Bishop D, Girard O, Mendez-Villanueva A (2011): Repeated-sprint ability – part II: recommendations for training. Sports Med. 41 (9): 741-756.
- Bonetti DL, Hopkins WG, Lowe TE et al. (2009): Cycling performance following adaptation to two protocols of acutely intermittent hypoxia. International Journal of Sports Physiology and Performance 4: 68-83.
- Bowtell JL, Cooke K, Turner R et al. (2014): Acute physiological and performance responses to repeated sprints invarying degrees of hypoxia. Journal of Science and Medicine in Sport 17: 399-403.
- Broccherie F, Girard O, Faiss R et al. (2015a): High-intensity intermittent training in hypoxia: a double-blinded, placebo-controlled field study in youth football players. Journal of Strength and Conditioning Research 29 (1): 226-237.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Derleme
Yayımlanma Tarihi
26 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
17 Eylül 2018
Kabul Tarihi
2 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 16 Sayı: 4