İLETİŞİM BECERİSİ İLE ÖĞRETİMDE YETERLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ÖĞRENCİ ALGILARINA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (Beden Eğitimi ve Spor Alanı)

Cilt: 8 Sayı: 4 1 Ekim 2010
  • İdris Yılmaz
  • Oğuzhan Yoncalık
  • Zafer Çimen
PDF İndir
TR EN

İLETİŞİM BECERİSİ İLE ÖĞRETİMDE YETERLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ÖĞRENCİ ALGILARINA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (Beden Eğitimi ve Spor Alanı)

Öz

Çalışmada, beden eğitimi ve spor alanında hizmet veren öğretim elemanlarının iletişim beceri düzeyleri ile öğretim becerileri arasındaki ilişkiyi öğrenci algılarına göre ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma, Ahi Evran, Karadeniz Teknik, Atatürk, Muğla Üniversiteleri Beden Eğitimi ve Spor Bölümü/Yüksekokullarında öğrenim gören 458 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, Blatt ve Carolyn (1993) tarafından geliştirilen ve Ergin ve Geçer (1999) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Öğretim Elemanlarının İletişim Becerilerİ” ve “Öğretim Elemanlarını Değerlendirme” ölçekleri kullanılmıştır. Betimsel nitelikteki bu araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri ile öğretim elemanlarının etkili fakat geliştirilmesi gereken iletişim becerilerine sahip oldukları sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğretim elemanlarının iletişim becerileri ile öğretim becerileri arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=571; p<0.01)

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Dökmen, Ü., İletişim Çatışmaları ve Empati, 34.Baskı, Sistem Yayıncılık, İstanbul, 2005.
  2. Şimşek, A., Eğitimde İletişim, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın no:1251, Eskişehir, 2000.
  3. Eroğlu, E., “Eğitim Ortamında Etkili İletişim ve Boyutları”, Etkili İletişim, Ed. Demiray Uğur, Pegem Akademi, Ankara, 2008.
  4. Wubbels, T., Levy, J., “A Comparison of Interpersonal Behavior of Dutch and American Teacher”, International Journal of Intercultural Relations, XV, 1-18, 1993.
  5. Ergin, A., Eğitimde İletişim, Anı Yayıncılık, Ankara, 2000.
  6. Garvin, J. N., Interpersonal Teacher Behavior and Student Misbehavior and Achievement. Unpublished Doctorate Thesis, South Carolina State University. Caroline,1999.
  7. Rosenholts, S. J., Bassler, O.,Hoover-Dempsey, K.,”Organizational Conditions of Teacher Learning”, Teacher and Teaching Education, 2, 91-104, 1986.
  8. Güçlü, N., Güçlü, M.,”Öğretmen Eğitiminde Nitelik Sorunu”, 96: Modern Öğretmen Yetiştirmede Gelişme ve İlerlemeler, 30 Eylül-4 Ekim Ankara, 48-62 1996.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

İdris Yılmaz Bu kişi benim

Oğuzhan Yoncalık Bu kişi benim

Zafer Çimen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ekim 2010

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 8 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Yılmaz, İ., Yoncalık, O., & Çimen, Z. (2010). İLETİŞİM BECERİSİ İLE ÖĞRETİMDE YETERLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ÖĞRENCİ ALGILARINA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (Beden Eğitimi ve Spor Alanı). SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(4), 143-150. https://doi.org/10.1501/Sporm_0000000189

Cited By

Spormetre Journal of Physical Education and Sport Sciences licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-Non-Derivatives 4.0 International Licence (CC BY-NC-ND 4.0).

                                                                                                     Flag Counter