Kafeinin (1, 3, 7, trimetilksantin) adenozin reseptörü üzerindeki antagonist etkisi, beta endorfin hormonunun salınımını, organizma içerisinde glikojenin mobilizasyonu ile yağ asitlerinin utilizasyonu performansını artırmaktadır. Ayrıca, sağladığı termojenik faydalar gibi etmenler sayesinde günümüzde sporcular arasındaki popülaritesi ile performans artırıcı bir ergojenik yardımcı olarak kullanımını ve her geçen gün artmaktadır. Günümüzde farklı formları olan kafeinin özellikle sakız formu sindirim sistemini elimine ederek direkt olarak yanak içi reseptörler aracılığı ile etki mekanizmasını devreye sokması nedeni ile diğer formlardan ayrılmaktadır. Bu çalışmanın amacı antrenmanlı sporcularda sakız formda akut kafein alımının dinamik denge parametresi üzerine bir etkisinin olup olmadığını araştırıp, elde edile verileri literatüre kazandırarak alana farklı bir bakış açısı kazandırmaktır. Tek kör çapraz döngülü kontrol gruplu tasarlanan çalışmaya 20 antrenmanlı erkek sporcu katılmıştır. Katılımcıların dinamik denge verileri Biodex Denge Sistemi (Biodex Medical Systems, Inc., Shirley, NY) içerisinde kayıtlı olan dokuz noktalı kararlılık sınırları protokolünün ikinci aşama zorluk seviyesi kullanılarak ölçülmüştür. Sonuçlar kafeinin sakızının bir nokta (ön sol) dışında antrenmanlı sporcularda dinamik denge performansını istatistiksel olarak anlamlılık oluşturacak seviyede geliştirmediği ancak birçok parametrede yükselen bir trend oluştuğunu göstermektedir.
Çalışmaya katkılarından dolayı Arş. Gör. Cengizhan SARI'ya yazarlar olarak teşekkür ederiz.
Thanks to factors such as the antagonist effect of caffeine (1, 3, 7, trimethylxanthine) on the adenosine receptor, the release of beta endorphin hormone, the mobilization of glycogen in the organism, increasing the performance of fatty acids utilization, and the thermogenic benefits it provides, it is increasing day by day that popularity among athletes and its use as a performance-enhancing ergogenic aid. Today, caffeine, which has different forms, is distinguished from other forms, especially since it eliminates the digestive system and activates its mechanism of action directly through buccal receptors. The aim of this study is to investigate whether acute caffeine intake in gum form influences the dynamic balance parameter of trained athletes, and to bring a different perspective to the field by bringing the obtained data to the literature. 20 trained male athletes participated in the study, which was designed with a randomized controlled single-blind. Participants dynamic balance data were measured using the second stage difficulty level of the nine-point stability limits protocol registered in the Biodex Balance System (Biodex Medical Systems, Inc., Shirley, NY). The results show that, except for one point (front left), the caffeine gum did not improve the dynamic balance performance in trained athletes at a statistically significant level, but there was an increasing trend in many parameters.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Fiziksel Uygunluk, Spor ve Beslenme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 21 Sayı: 3 |