Derleme

Almanya, İngiltere ve Türkiye'nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması

Cilt: 2 Sayı: 2 31 Aralık 2021
PDF İndir
TR EN

Almanya, İngiltere ve Türkiye'nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması

Öz

Koruyucu aile uygulaması devlet koruması ve bakımı altında olan çocukların bakımının gönüllü aile ya da kişiler tarafından üstlenilmesidir. Çeşitli ülkelerde de koruma altındaki çocuklara kuruluş bakımına alternatif bir model olarak tercih edilmektedir. Bu makalenin amacı farklı sosyal refah rejimlerinin hâkim olduğu ülkelerde uygulanan koruyucu ile sistemlerinin değerlendirilmesidir. Ülkemizle kıyaslandığında ortaya çıkan benzerliklerin ve farklılıkların belirlenmesidir. Bununla birlikte ülkemizde uygulanan koruyucu aile sisteminin geliştirilmesi gereken yönlerinin belirlenmesi, olumlu gelişmelerin sunulması hedeflenmiştir. Bu çalışmada farklı sosyal refah rejimi örnekleri olarak İngiltere ve Almanya çocuk koruma sisteminde önemli bir yere sahip olan koruyucu aile hizmet modeli incelenmiş ve bu ülkelerde uygulanan koruyucu aile hizmeti hakkında bilgi verilmiştir. Almanya ve İngiltere'deki çocuk ve gençleri koruma sistemlerinin tarihsel süreci de ele alınmaktadır. Bu noktada “Çocuk Koruma Sistemi”, “Koruyucu Aile”, “Koruyucu Aile Olma Süreci”, “Koruyucu Aile Olma Şartları”, “Koruyucu Aile Modelleri” başlıkları altında bilgiler yer almaktadır. Ardından Türkiye, Almanya ve İngiltere'de uygulanan koruyucu aile sisteminin benzerlik ve farklılıklarının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu nedenle İngiltere, Almanya ve Türkiye'de uygulanan koruyucu aile sistemi alanyazın taraması yöntemiyle karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı [ASHB]. (2021.05.18). İstatistikler. https://www.aile.gov.tr/chgm/istatistikler/ adresinden 15.11.2021 tarihinde alındı.
  2. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı [ASHB). (2020). Koruyucu Aile Adayları Rehberi. https://ailevecalisma.gov.tr/media/40289/koruyucu-ai-le-adaylari-rehberi-pdf.pdf adresinden 15.11.2021 tarihinde alındı.
  3. Avcı, Ü. E. (2019).Evlat edinen, koruyucu annelik yapan ve biyolojik anne olan kadınların annelik ile ilgili görüşlerinin incelenmesi (Doktora tezi). Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  4. Baginsky, M., Gorin, S., ve Sands, C. (2017). The Fostering System In England: Evidence Review. Department For Education King’s College London and Quest Research and Evaluation Ltd Social Service in Government, 1-30.
  5. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü (2012. 12.14) Koruyucu Aile Yönetmeliği. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/12/20121214-2.htm adresinden 18.12.2020 tarihinde alındı
  6. Biehal, N. (2007). The Uses Of Foster Care In England: Policy, Organisation And Discourse. In 1st International Network Foster Care Research Conference. 21-23.
  7. Bilson, A., ve Munro, E. H. (2019). Adoption and child protection trends for children aged under five in England: Increasing investigations and hidden separation of children from their parents. Children and Youth Services Review, 96, 204-211.
  8. Cameron, C., Reimer, D., & Smith, M. (2016). Towards a theory of upbringing in foster care in Europe. European Journal of Social Work, 19(2), 152-170.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji (Diğer)

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

9 Haziran 2021

Kabul Tarihi

30 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Sayın, K., & Paslı, F. (2021). Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması. Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi, 2(2), 194-215. https://izlik.org/JA77TN64NC
AMA
1.Sayın K, Paslı F. Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması. SPSHÇD. 2021;2(2):194-215. https://izlik.org/JA77TN64NC
Chicago
Sayın, Kasım, ve Figen Paslı. 2021. “Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması”. Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi 2 (2): 194-215. https://izlik.org/JA77TN64NC.
EndNote
Sayın K, Paslı F (01 Aralık 2021) Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması. Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi 2 2 194–215.
IEEE
[1]K. Sayın ve F. Paslı, “Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması”, SPSHÇD, c. 2, sy 2, ss. 194–215, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77TN64NC
ISNAD
Sayın, Kasım - Paslı, Figen. “Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması”. Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi 2/2 (01 Aralık 2021): 194-215. https://izlik.org/JA77TN64NC.
JAMA
1.Sayın K, Paslı F. Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması. SPSHÇD. 2021;2:194–215.
MLA
Sayın, Kasım, ve Figen Paslı. “Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması”. Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2021, ss. 194-15, https://izlik.org/JA77TN64NC.
Vancouver
1.Kasım Sayın, Figen Paslı. Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin Koruyucu Aile Sistemlerinin Karşılaştırılması. SPSHÇD [Internet]. 01 Aralık 2021;2(2):194-215. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77TN64NC