Çalışmanın amacı, ortaokul 1., 2., 3. ve 4. sınıf düzeyindeki çocukların anne ve babalarının ebeveynlik stilleri ile çocuklarının ders dışı sportif etkinliklere katılımına yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Nicel yöntemle tasarlanan araştırma, ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul ili ve ilçelerindeki ortaokullarda öğrenim gören çocukların ebeveyni olan 648 kişi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Ders Dışı Sportif Etkinliklere Yönelik Ebeveyn Tutum Ölçeği, Ebeveyn Tutum Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler SPSS 27 paket programı ile analiz edilmiştir. Değişkenlerin normal dağılımına göre parametrik testler uygulanmış, güvenilirlik için iç tutarlılık katsayısı Cronbach’s Alpha test istatistiğinden yararlanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıklarda t-testi ve Anova testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasında ilişki bakılırken Pearson korelasyon testleri ve grupların çoklu karşılaştırmalarında varyans homojenliğine göre Tukey testi uygulanmıştır. Bulgulara göre, cinsiyet, yaş, çocuk sayısı ve öğrencinin sınıf düzeyi değişkenlerinde istatistiki olarak fark olmadığı; eğitim, çocuk sayısı, gelir düzeyi ve ebeveyn spor geçmişi değişkenlerine göre ise ebeveyn tutumlarının anlamlı olarak farklılaştığı görülmüştür.
Araştırma süresince kullanılan ölçme araçları “Ders Dışı Sportif Etkinliklere Yönelik Ebeveyn Tutum Ölçeği” (Yılmaz ve Güven 2015) için ve “Ebeveyn Tutum Ölçeği” (Karabulut Demir & Şendil, 2008) için ölçekleri geliştiren araştırmacılardan izin alınmıştır. Araştırmanın yapılacağı ilçelerin okullarındaki araştırmaya katılacak olan veli gruplarına ulaşmak amacıyla T.C. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 17.02.2025 tarihli ve MEB.TT.2025.019379 numaralı başvuru ile izin alınmıştır. Ayrıca T.C. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörlüğü Sosyal ve Beşerî Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu’nun 24.10.2024 tarihli, 2024/550 Sayılı Etik Kurul kararıyla araştırmanın etik uygunluk onayı alınmıştır.
Bu araştırmada herhangi bir kurumsal ve finansal destek alınmamıştır.
Bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde verdikleri destek için, anketlerin ebeveynlere ulaştırılmasında ve uygulanmasında katkı sağlayan okul yöneticilerine ve rehber öğretmenlerine teşekkür ederim. Ayrıca araştırmaya katılan ve zamanlarını ayırarak samimiyetle formları dolduran tüm ebeveynlere de gönülden teşekkür ediyorum.
The aim of the study is to examine the relationship between the parenting styles of the parents of children in the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades of secondary school and their attitudes towards their children's participation in extracurricular sportive activities. The research, which was designed with quantitative method, was carried out using the correlational survey model. The population of the study consisted of 648 parents of children studying in secondary schools in Istanbul province and its districts. the Parental Attitude Scale Toward Extracurricular Sports Activities, the Parental Attitude Scale, and a Personal Information Form were used as data collection instruments. The data obtained in this study were analysed with SPSS 27 package programme. Parametric tests were applied according to the normal distribution of the variables, and the internal consistency coefficient Cronbach's Alpha test statistic was used for reliability. T-test and Anova test were used for the differences between the groups. Pearson correlation tests were used for the relationship between continuous variables and Tukey's test was used for multiple comparisons of groups according to variance homogeneity. According to the findings, there were no statistically significant differences in terms of gender, age, number of children, and student grade level. However, parents’ attitudes differed significantly in terms of education, number of children, income level, and parents’ sports history.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Fiziksel Aktivite ve Sağlık, Spor Faaliyetleri Yönetimi |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 16 Mayıs 2025 |
| Kabul Tarihi | 13 Aralık 2025 |
| Erken Görünüm Tarihi | 16 Aralık 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: Advanced Online Publication |

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.