Aim: In this study, it aims to examine the relationship between burnout perceptions and job satisfaction of sports trainers working in the public and private sector in Istanbul. The sample of the study was 56.8% male (n: 166) and 43.2% female (n: 126) trainers who are participated voluntarily among the sports trainers working in public and private sectors in Istanbul.
Method: The short form of “Maslach Burnout Inventory” and “Minnesota Job Satisfaction Scale” were used as data collection tools to determine the relationship between perceptions of burnout of sports trainers and their job satisfaction. The relations between burnout sub-dimensions and job satisfaction and demographic features are tested with independent t-test, one-way variance analysis, reliability analysis and Cronbach alpha internal consistency test.
Findings: The results of the research found a significant relationship between job satisfaction and burnout, which consist of emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment. This study also showed that marital status, age, education, sector, income level and status effect on burnout and job satisfaction. Finally, various suggestions have been made to sports managers.
Conclusion: A significant relationship was found between job satisfaction and emotional exhaustion, depersonalization and personal success among sports trainers working in public and private sectors in Istanbul. It was also concluded that there were observed differences in marital status, age, education status, sector, income, total working time and lengths of service with job satisfaction and job burnout, but there was not found any difference in the gender. Accordingly, it can be said that the research results are consistent with other studies between burnout and job satisfaction.
Keywords: depersonalization, emotional exhaustion, job satisfaction, personal accomplishment
Amaç: Bu çalışmada İstanbul’daki kamu ve özel sektörde çalışan spor eğitmenlerinin tükenmişlik algıları ile iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır.
Yöntem: Araştırmanın örneklemini İstanbul’da kamu ve özel sektörde çalışan spor eğitmenleri arasından gönüllü olarak katılan %56,8’i erkek (n:166) ve %43,2’si kadın (n:126) katılımcı oluşturmuştur. Spor eğitmenlerinin tükenmişlik algılamaları ile onların iş tatminleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla “Maslach Tükenmişlik Ölçeği” ile “Minnesota İş Tatmini Ölçeği” kısa formu araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Tükenmişlik alt boyutları ile iş tatmini arasındaki ilişkiler ile demografik özelliklerin analizinde bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi, ölçeğin güvenilirlik analizi ve chronbach alfa iç tutarlık testi kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırma sonuçlarında iş tatmini ile tükenmişliğin 3 alt boyutu duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu çalışma aynı zamanda medeni durum, yaş, eğitim durumu, sektör, gelir düzeyi ve kıdemin tükenmişliği ve iş tatminin etkilediğini de göstermiştir. Son olarak, spor yöneticilerine çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Sonuç: Sonuç olarak, İstanbul’da kamu ve özel sektörde çalışan spor eğitmenlerinin iş tatmini ile duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca medeni durum, yaş, eğitim durumu, sektör, gelir, toplam çalışma süresi ve iş memnuniyeti ve iş tükenmişliği ile hizmet uzunluklarında farklılıklar olduğu sonucuna varılmıştır, ancak cinsiyette herhangi bir fark bulunmamıştır. Buna göre, araştırma sonuçları tükenmişlik ve iş tatmini arasındaki diğer çalışmalarla tutarlı bir çalışma olduğu söylenebilir.
Anahtar Kelimeler: duyarsızlaşma, duygusal tükenme, iş tatmini, kişisel başarı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Kabul Tarihi | 5 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.