TR
EN
Çizgi Filmlerin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Farkındalığı Oluşturma Düzeyinin İncelenmesi: İstanbul Muhafızları Örneği
Öz
Bu araştırmada, uluslararası öğrencilere Türkçe dil öğretiminde bir materyal olarak kullanılan çizgi filmlerin; öğrenciler üzerindeki kültürel miras ve kültür turizmi farkındalık düzeylerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Ostim Teknik Üniversitesi Türkçe hazırlık birimi öğrencilerine; İstanbul Muhafızları çizgi filminin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş yapıları konu alan 5 bölümü izletilmeden önce ve izletildikten sonra bir anket uygulaması yapılmıştır. Daha sonra ankete katılan öğrencilerle odak grup görüşmesi yapılmıştır. Anket ve görüşme sonuçları, çizgi filmler aracılığıyla kültürel miras farkındalığının arttığını gösterirken aynı zamanda çizgi filmlerin dil öğretiminde etkili bir kaynak olduğunu da göstermiştir. Çizgi filmleri izleyen uluslararası öğrenciler dil öğretiminde daha fazla çizgi filmlere yer verilmesi gerektiği görüşünü bildirmişlerdir. Aynı zamanda çizgi filmlerdeki yapılar, öğrencilerde merak uyandırarak onlarda bu yapıları ziyaret etme isteği oluşturmuştur. Bu çerçevede çizgi filmlerin hem izleyenlerde kültür turizmi bilincini uyandırdığı hem de etkili bir dil öğretim metodu olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Arınç, P. C. (2002). Selçuk’ta Kültür Turizmi. Yüksek lisans Tezi. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
- Baş T., Çamır, M., ve Özmaldar, B. (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
- Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
- Çulha, O. (2008). Kültür turizmi kapsamında destekleyici turistik ürün olarak deve güreşi festivalleri üzerine bir alan çalışması. Journal of Yaşar University, 3(12), 1827-1852.
- Edwards, E. (2005). An investigation into the quality of coverage of cultural heritage impacts in UK Environmental Impact Assessment. Yüksek Lisans Tezi. School of Environmental Sciences University of East Anglia University Plain. Norwich: University of East Anglia.
- Emekli, G., 2006. Coğrafya, Kültür ve Turizm: Kültürel Turizm. Ege Coğrafya Dergisi, 15(1-2), 51-59.
- Erdem, M. (2019). Yabancılara Türkçe öğretiminde çizgi film kullanımına ilişkin öğretici görüşlerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adıyaman.
- Eryücel, Ö. (2018). Turizmde kültürel mirasın sürdürülebilirliği: Kazdağı Türkmen köyleri örneği. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mimari Miras ve Koruma
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi
5 Nisan 2023
Kabul Tarihi
4 Ekim 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 7
APA
Bulut, B., & Halaç, H. H. (2023). Çizgi Filmlerin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Farkındalığı Oluşturma Düzeyinin İncelenmesi: İstanbul Muhafızları Örneği. STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi, 4(7), 178-193. https://izlik.org/JA95MD83SS
AMA
1.Bulut B, Halaç HH. Çizgi Filmlerin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Farkındalığı Oluşturma Düzeyinin İncelenmesi: İstanbul Muhafızları Örneği. STAR DERGİSİ. 2023;4(7):178-193. https://izlik.org/JA95MD83SS
Chicago
Bulut, Büşra, ve Hicran Hanım Halaç. 2023. “Çizgi Filmlerin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Farkındalığı Oluşturma Düzeyinin İncelenmesi: İstanbul Muhafızları Örneği”. STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi 4 (7): 178-93. https://izlik.org/JA95MD83SS.
EndNote
Bulut B, Halaç HH (01 Aralık 2023) Çizgi Filmlerin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Farkındalığı Oluşturma Düzeyinin İncelenmesi: İstanbul Muhafızları Örneği. STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi 4 7 178–193.
IEEE
[1]B. Bulut ve H. H. Halaç, “Çizgi Filmlerin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Farkındalığı Oluşturma Düzeyinin İncelenmesi: İstanbul Muhafızları Örneği”, STAR DERGİSİ, c. 4, sy 7, ss. 178–193, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95MD83SS
ISNAD
Bulut, Büşra - Halaç, Hicran Hanım. “Çizgi Filmlerin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Farkındalığı Oluşturma Düzeyinin İncelenmesi: İstanbul Muhafızları Örneği”. STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi 4/7 (01 Aralık 2023): 178-193. https://izlik.org/JA95MD83SS.
JAMA
1.Bulut B, Halaç HH. Çizgi Filmlerin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Farkındalığı Oluşturma Düzeyinin İncelenmesi: İstanbul Muhafızları Örneği. STAR DERGİSİ. 2023;4:178–193.
MLA
Bulut, Büşra, ve Hicran Hanım Halaç. “Çizgi Filmlerin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Farkındalığı Oluşturma Düzeyinin İncelenmesi: İstanbul Muhafızları Örneği”. STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 7, Aralık 2023, ss. 178-93, https://izlik.org/JA95MD83SS.
Vancouver
1.Büşra Bulut, Hicran Hanım Halaç. Çizgi Filmlerin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Farkındalığı Oluşturma Düzeyinin İncelenmesi: İstanbul Muhafızları Örneği. STAR DERGİSİ [Internet]. 01 Aralık 2023;4(7):178-93. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95MD83SS
