Araştırma Makalesi

Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine

Cilt: 35 Sayı: 1 21 Temmuz 2026
PDF İndir
EN TR

Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine

Öz

Bu çalışma, Pavel Florensky’nin ters perspektif kuramını, görme ve hakikat arasındaki ilişkiyi yeniden kuran bir görsel düşünme biçimi olarak ele almaktadır. Florensky’nin ters perspektif olgusuna ilişkin ortaya koyduğu inanç merkezli epistemoloji, farklı tarihsel dönemlerde ortaya çıkan temsil biçimlerini yeniden yorumlamaya olanak sağlayan kuramsal bir çerçeve sunmaktadır. Bu kapsamda farklı dönemlerde çeşitli işlevlerle ortaya çıkan temsil rejimlerinin benzeşen uzamsal örgütlenmeleri, ters perspektif bağlamında tartışmaya açılmıştır. Merkezî perspektifin rasyonel bir dünya tasarımının en somut ifadesi olarak kabul edildiği Rönesans döneminde, Leonardo da Vinci ve Dürer’in resimlerinde görülen merkezî perspektiften sapma eğilimi, Rönesans öncesi sanatlardan seçilen örneklerle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sanatçıların görsel alanın tek bir bakış noktasına indirgenmesine karşı eserlerinde ortaya çıkan gerilim, görmenin doğasının, bakışın konumunun ve temsilin sınırlarının Rönesans döneminde de tartışmaya açıldığını göstermektedir. İkon geleneğinde ters perspektifin mekânı izleyiciye doğru açarak ruhani olanı görünür kılma işlevinin, Rönesans’ta ve modern sanatta bakışın tekilleştirilmesine karşı ortaya çıkan alternatif uzamsal örgütlenmeler bağlamında yeniden yorumlandığı düşüncesinden hareketle, Rönesans öncesi temsil biçimleri ile modern sanat yaklaşımları arasında epistemolojik bir yakınlık kurulmuştur. Cézanne’ın nesneleri çoklu bakış açılarıyla ele alan yaklaşımı, Laurencin’in figür ile mekân arasındaki ayrımı belirsizleştiren yüzey temelli kurgusu, Dubuffet’nin mekânı yüzeyde yoğunlaşan izler ve şematik biçimler üzerinden kuran yaklaşımı, Malevich’in saf duygu arayışı bu çerçevede incelenmiş, bu yaklaşımlar ters perspektif eğiliminin modern düşüncedeki iz düşümleri olarak yeniden yorumlanmıştır. Bu bağlamda ters perspektif, görme biçimlerinin tarihsel dönüşümüne yeni okunurluklar kazandıran, sanatsal fenomenin çok katmanlı doğasını görünür kılan alternatif bir görsel düşünme biçimi olarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alberti, L. B. (1877). Della pittura. In H. Janitscheck (Ed.), Kleinere kunsttheoretische Schriften (Vol. 11, pp. 79). Vienna: Quellenschriften für Kunstgeschichte und Kunsttechnik des Mittelalters und der Renaissance.
  2. Antonova, C. (2010). Space, time, and presence in the icon: Seeing the world with the eyes of God. Farnham, Surrey: Ashgate Publishing.
  3. Antonova, C., & Kemp, M. (2005). “Reverse perspective”: Historical. In M. Emmer (Ed.), The visual mind II (pp. 399–431). Cambridge, MA: MIT Press.
  4. Ararat Cüceoğlu, E. (2025) Plastik Sanatlarda Fenomenoloji Bağlamında Görünür-Görünmez Kavramı (Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi), Yıldız Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  5. Avcı, O. (2015). Rethinking Architectural Perspective Through Reverse Perspective in Orthodox Christian İconography. ITU A| Z, 12, 2, 159-171.
  6. Belting, H. (2024). Floransa ve Bağdat: Doğu’da ve Batı’da Bakışın tarihi. (Z. A. Yılmazer, Çev.). İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.
  7. Elkins, J. (1994). The poetics of perspective. Ithaca, NY: Cornell University Press.
  8. Florensky, P. (2002). Reverse perspective. In N. Misler (Ed.), Beyond vision: Essays on the perception of art (pp. 197–273). London: Reaktion Books.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Resim Tarihi, Sanat Tarihi, Sanat Tarihi, Teori ve Eleştiri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Temmuz 2026

Gönderilme Tarihi

7 Aralık 2025

Kabul Tarihi

20 Nisan 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 35 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ararat Cüceoğlu, E., & Sinanlar Uslu, S. (2026). Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine. Sanat Tarihi Dergisi, 35(1), 1-21. https://doi.org/10.29135/std.1837490
AMA
1.Ararat Cüceoğlu E, Sinanlar Uslu S. Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine. STD. 2026;35(1):1-21. doi:10.29135/std.1837490
Chicago
Ararat Cüceoğlu, Ezgi, ve Seza Sinanlar Uslu. 2026. “Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine”. Sanat Tarihi Dergisi 35 (1): 1-21. https://doi.org/10.29135/std.1837490.
EndNote
Ararat Cüceoğlu E, Sinanlar Uslu S (01 Temmuz 2026) Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine. Sanat Tarihi Dergisi 35 1 1–21.
IEEE
[1]E. Ararat Cüceoğlu ve S. Sinanlar Uslu, “Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine”, STD, c. 35, sy 1, ss. 1–21, Tem. 2026, doi: 10.29135/std.1837490.
ISNAD
Ararat Cüceoğlu, Ezgi - Sinanlar Uslu, Seza. “Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine”. Sanat Tarihi Dergisi 35/1 (01 Temmuz 2026): 1-21. https://doi.org/10.29135/std.1837490.
JAMA
1.Ararat Cüceoğlu E, Sinanlar Uslu S. Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine. STD. 2026;35:1–21.
MLA
Ararat Cüceoğlu, Ezgi, ve Seza Sinanlar Uslu. “Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine”. Sanat Tarihi Dergisi, c. 35, sy 1, Temmuz 2026, ss. 1-21, doi:10.29135/std.1837490.
Vancouver
1.Ezgi Ararat Cüceoğlu, Seza Sinanlar Uslu. Florensky’nin Ters Perspektif Kuramı ile Sanatsal Fenomen Arasındaki İlişki Üzerine. STD. 01 Temmuz 2026;35(1):1-21. doi:10.29135/std.1837490