ENGELLİ KADINLAR VE MENOPOZ
Öz
Menopoz, kadınlarda, üreme fonksiyonlarının sona ermesi ile başlayan bir dönemdir. Her kadının hayatının belli bir döneminde deneyimlediği menopozda ruhsal, fiziksel ve duygusal değişimler gözlenebilir. Menopoz sonrası östrojen salınımının azalması, kadınları osteoporoz ve kardiyovasküler hastalıklar gibi bir takım sorunlarla karşı karşıya bırakır. Engelli kadınlar, menarştan menopoza kadar, bulundukları kadın hayatının dönemine göre bazı üreme sağlığı sorunları yaşar. Menopoz, engelli kadınların ihmal edilen üreme sağlığı sorunlarından biridir. Menopozda görülen fiziksel ve duygusal değişiklikler, kadın veya aile tarafından engelliliğin bir parçası ya da kullanılan ilaçların yan etkisi olarak yorumlanabilir. Bu nedenle semptom yönetimi menopoza göre yapılamayabilir. Engelli kadınların menopoz sorunlarına eşlik eden engellerine ait sorunlarının da olması, grubu özel gereksinimi olan bir gruba dönüştürmektedir. Ancak, engelli kadınlar tüm sağlık profesyonelleri gibi hemşireler tarafından da yeterli hizmet alamamaktadır. Bu nedenle başta kadın sağlığı hemşireleri olmak üzere tüm branşlardaki hemşireler, engelli kadınların toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu kavramalı ve engellilerin sağlık sorunları ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Bu derleme, engelli kadınlarda menopoz ve etkilerini sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Taşkın L. Kadın Hayatının Devreleri. In: Taşkın L, editor. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. 13. Baskı. Ankara: Akademisyen tıp kitabevi; 2016. p. 683.
- 2. de Almeida EW, Greguol M. Healthcare for women with disabilities in the climacteric and menopause. Sex Disabil 2015;33(2):279–98.
- 3. Martin DM, Cassidy G, Ahmad F, Martin MS. Women with learning disabilities and the. J Learn Disabil 2001;5(2):121–32.
- 4. McCarthy M, Millard L. The menopause and women with learning disabilities. Found People with Learn Disabil Update 2002;3(14):1–4.
- 5. Welner SL, Simon JA, Welner B. Maximizing health in menopausal women with disabilities. Menopause 2002;9(3):208–19.
- 6. Morrow MH. The challenges of change: The midlife health needs of women with disabilities. Br Columbia Cent Excell Women’s Health 2000;64.
- 7. Walsh P, Heller T, Schupf N, van Schrojenstein Lantman-de Valk H. Healthy ageing - adults with ıntellectual disabilities women’s health and related issues. J Appl Res Intellect Disabil 2001;14(3):195–217.
- 8. Dormire S, Becker H, CJ L. Menopause healthcare for women with physical disabilities. Nurse Pract 2006;31(6):42–45.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Derleme
Yayımlanma Tarihi
2 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi
6 Ağustos 2018
Kabul Tarihi
6 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 28 Sayı: 4
Cited By
It’s a Taboo: Women with Disabilities Applying for Psychological Counseling Due to Romantic Relationship and Sexual Problems
Sexuality and Disability
https://doi.org/10.1007/s11195-023-09779-xBir Dezavantajlı Grup: Menopoz ve Engellilik
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1558812