Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sürekli Tıp Eğitimi Süreçlerinde Akreditasyon – Kredilendirme

Yıl 2018, Cilt: 27 Sayı: 2, 129 - 135, 18.06.2018
https://doi.org/10.17942/sted.424941

Öz

Öz
Giriş: Türk Tabipleri Birliği, sürekli tıp eğitimi / sürekli mesleki gelişim akreditasyon - kredilendirme kurulunun amacı, ülkede yürütülen sürekli mesleki gelişim etkinliklerinin nitelik ve nicelik olarak gelişmesini, bu etkinliklerin uygun standartlarda yürütülmesini sağlamak, denetlemek, tıp doktorlarının bu etkinliklere katılmasını özendirmek ve desteklemektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Kurulun 2014-2017 yılları etkinlik sayılarındaki değişim, etkinliklerin kapsamı, düzenleyici yapılar, etkinliğin yapıldığı iller, kredi puanlarının etkinliklerin uzmanlık alanlarına göre dağılımı, kredi puanlarının etkinlik türlerine göre dağılımı incelenmiştir.
Bulgular: Etkinlik düzenleyici yapılar arasında tıp uzmanlık dernekleri ilk sıradadır. Etkinliklerin büyük bir bölümü İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir’de düzenlenmektedir. Akreditasyon için başvurulan etkinliklerin türleri içerisinde kurs, kongre, sempozyum öne çıkmaktadır.
Tartışma: Tıp doktorları TTB Kredi Puanlarını gerek UYEK mobil uygulama ya da TTB web sayfasına girerek beyanları doğrultusunda alabilmektedirler. 2014-2017 yıllarında yalnızca 12 tıp uzmanlık alanında yeterli sayıda STE/SMG etkinliğinin akredite edildiği görülmektedir. E-öğrenme etkinlikleri tıp doktorlarının zaman ve yerden bağımsız STE/SMG etkinliklerine erişimlerini olanaklı kılmaktadır.
Sonuç: Tıp doktorları için sürekli mesleki gelişim etkinliklerine katılım bir mesleki sorumluluk aynı zamanda vazgeçilemez ve ödün verilemez bir özlük hakkıdır.
 

Kaynakça

  • 1. TTB Sürekli Tıp Eğitimi / Sürekli Mesleki Gelişim Akreditasyon – Kredilendirme Kurulu Yönergesi https://kredilendirme.ttb.dr.tr/yonerge.php 2.Türk Tabipleri Birliği ile Avrupa Tıp Uzmanları Birliği arasında STE/SMG etkinliklerinin karşılıklı tanınması konusundaki anlaşma. 3.Yeniden belgelendirme (resertifikasyon) süreçlerinde toplam 5 yıl içerisinde toplam 300 TTB Kredi Puanı almaları kararı. 4.TTB Sürekli Tıp Eğitimi / Sürekli Mesleki Gelişim Akreditasyon – Kredilendirme Kurulu Yönergesi gereğince oluşturulan “Danışma Kurulu”. 5.TTB Sürekli Tıp Eğitimi / Sürekli Mesleki Gelişim Akreditasyon – Kredilendirme Kurulu Katılımcı Girişi https://kredilendirme.ttb.dr.tr/katilimci.php 6.TTB STE/SMG Akreditasyon Kredilendirme Kurulu E-öğrenme İlkeleri https://kredilendirme.ttb.dr.tr/ekler.php 7.Sağlık Bakanlığı, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/07/20150703-2.htm 8.Türkiye İstatistik Kurumu, Sağlık Personelinin İllere Göre Dağılımı, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1095 9.TTB Sürekli Tıp Eğitimi / Sürekli Mesleki Gelişim Akreditasyon – Kredilendirme Kurulu Formlar ve Ekler Ek2. Etkinlik Tanımları https://kredilendirme.ttb.dr.tr/yonerge.php 10.TTB Sürekli Tıp Eğitimi / Sürekli Mesleki Gelişim Akreditasyon – Kredilendirme Kurulu Formlar ve Ekler Ek4. Akreditasyon Ücretleri https://kredilendirme.ttb.dr.tr/yonerge.php 11.TTB Sürekli Tıp Eğitimi / Sürekli Mesleki Gelişim Akreditasyon – Kredilendirme Kurulu Akredite Etkinlikler Listesi https://kredilendirme.ttb.dr.tr/index.php.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Orjinal Araştırma
Yazarlar

Orhan Odabaşı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 18 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Odabaşı O. Sürekli Tıp Eğitimi Süreçlerinde Akreditasyon – Kredilendirme. STED. 2018;27(2):129-35.