Amaç: Genetiği değiştirilmiş gıdalar modern
biyoteknolojinin gıda üretimine uygulanan şeklidir. Gittikçe yaygınlaşan kullanım alanı, bu
gıdaları toplum sağlığı açısından dikkat çekici bir noktaya taşımıştır. Bu araştırmada bu çalışma ve yayınların incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırmada 2008-2017 yılları arasında
PubMed veri tabanında yayımlanan genetiği değiştirilmiş
gıdaların sağlık etkileri ile ilgili yayınlar incelenmiştir. Çalışmada
belirlenen anahtar kelimelerle ulaşılan 85 makalenin 49’u kriterleri sağladığı
için araştırmaya dâhil edilmiştir
Bulgular: Araştırmada toplam 49 makale incelenmiştir. 16
farklı ülkeden yapılan yayınların 2’sinin türü gözlemsel araştırma (%4,1), 43’ünün türü deneysel
araştırma (%87,8), 3’ünün türü derleme makale (%6,1), 1’inin türü ise olgu
sunumu (%2,0) olduğu belirlenmiştir. İnsanlarda yapılmış dört çalışmaya
rastlanmıştır. Sağlık etkileri açısından en sık metabolik etkiler üzerinde
durulduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Çalışma
kısıtlıklarına karşın bu konuda yapılan yayınların büyük oranda hayvan
deneylerini kapsadığını ortaya koymaktadır. İnsan sağlığına yönelik olarak konuya ihtiyatlılık prensibi çerçevesinde
yaklaşılması yararlı olacaktır.
Aim: Genetically modified
foods are one of the type of modern biotechnology applied to food production.
The increasing use of these foods has brought them into
greater prominence. in terms of public health. In this study it is aimed
to examine the relevant studies and publications
in the literature.
Material and Methods: The study examined publications on the health effects
of genetically modified foods published in the PubMed database between
2008-2017. 85 articles were reached by key words in
the study and 49 of them incorporated with some criteria.
Findings: 49 articles were examined in the study. 2 of them were observational
(4.1%), 43 were experimental
research (87.8%), 3 were review articles (6.1%)
and 1 was case report (2.0%) and publications were from 16 different
countries. Four study were on humans. It has been
determined that among the health effects of genetically modified foods relevant
publications most commonly focused on metabolic effects of them.
Conclusion: Despite the limitations of this study, it is shown that the
publications made in this subject cover animal experiments in large scale. It
would be useful to approach the issue within the framework of the precautionary
principle.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 28 Sayı: 1 |