Amaç:
Bu çalışma lise ve üniversite öğrencilerinin ev dışı
beslenme durumları ve antropometrik ölçümleri ile Akdeniz diyetine uyumları
arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır.
Yöntem:
Çalışma kesitsel niteliktedir ve çalışma süresince
dahil etme kriterlerine uygun (Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencisi olmayan
ve gönüllü) 776 öğrenciye ulaşılmıştır. Beyana dayalı veriler, öğrencilerin genel
özelliklerini, beslenme ile ilgili bilgilerini ve Akdeniz diyetine uyum ölçeğini
içeren anket formu ile toplanmıştır. Antropometrik ölçümler tekniğine uygun bir
biçimde alınmış ve kaydedilmiştir. İstatistiksel analiz IBM SPSS Statistics 15.0 paket programında
yapılmıştır.
Bulgular:
Çalışmaya yaş ortalamaları 19,1±2,8 yıl olan 125
erkek ve 651 kız öğrenci katılmıştır. Akdeniz diyetine uyum ölçeğinden aldıkları
ortalama puan 4,1±2,4’tür (ortalama diyet kalitesi). Ana öğünlerini ev dışında
hiç tüketmeyenlerin Akdeniz diyetine uyum ölçeğinden daha yüksek puan aldıkları
saptanmıştır (p<0.05). Antropometrik ölçümler ile Akdeniz diyetine uyum
puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmamıştır
(p>0.05).
Sonuç:
Ev dışı yeme alışkanlıkları obezite başta olmak
üzere birçok kronik hastalığı beraberinde getirebilmektedir. Akdeniz diyeti de
bu kronik hastalıkların önlenmesinde etkin bir beslenme şeklidir. Bu çalışmanın
sonucunda öğrencilerin antropometrik ölçümleri ile Akdeniz diyetine uyumları
arasında anlamlı ilişki bulunmamasına rağmen ev dışında hiç ana öğün
tüketmeyenlerde uyumun daha yüksek olması, ev dışı beslenmenin bir risk faktörü
olabileceğini düşündürmektedir.
ev dışı beslenme Akdeniz diyeti öğrenci adölesan genç yetişkin
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 28 Sayı: 6 |