Objective: There are no guidelines recommending the empirical use of dietary supplements in the prevention or treatment of COVID-19 infection. However, dietary supplements were widely used for the prevention or relief of COVID-19 infection. In light of these findings, the aim of the study was to examine the behavioral patterns of some nutritional and dietary supplement consumption of young people enrolled in a university health service of vocational school before and during the COVID-19 pandemic.
Method: It is a cross-sectional study. Data was collected from the university students via Google Forms web survey using the self-administered questionnaire prepared by pretesting.
Results: 612 participants responded to the study. 71.9% (n=440) of the participants consumed dietary supplements during the pandemic period. Consumption has increased significantly compared to pre-pandemic levels (p=0.0001). Compared with students without COVID-19 infection, those with COVID-19 infection used dietary supplements at a higher rate (p=0.012). The most and least consumed were fermented foods and gingko, respectively. Only 28.0% of dietary supplements were recommended by a medical practitioner. On the contrary, it was determined that vegetable, salad and fruit consumption were below the recommended amounts by Turkey's nutrition guides.
Conclusion: The use of dietary supplements by the participants was common and empirical. The consumption of plant-based nutrition was low. Increasing the consumption of vegetables, salads, and fruits with a healthy diet and using dietary supplements only in people with deficiencies will be much more evidence-based to reduce the susceptibility to COVID-19 infection.
nutrition nutritional supplement vegetables fruit salads COVID-19
Yok
Amaç: COVID-19 dahil viral enfeksiyonların önlenmesinde veya tedavisinde besin desteklerinin ampirik kullanımını öneren herhangi bir kılavuz yoktur. Bununla birlikte, besin destekleri, COVID-19 enfeksiyonunun önlenmesi veya hafifletilmesi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bir Üniversite Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna kayıtlı öğrencilerin bazı besin ve besin destekleri tüketim davranış kalıplarının COVID-19 pandemisi öncesi ve sırasında incelenmesidir.
Yöntem: Kesitsel bir çalışmadır. Veriler, üniversite öğrencilerinden Google Forms web anketi aracılığıyla ön test yapılarak hazırlanan ve kendi kendine uygulanan soru formu kullanılarak toplanmıştır.
Bulgular: 612 katılımcı çalışmaya cevap vermiştir. Katılımcıların %71,9'u (n=440) pandemi döneminde besin desteği tüketmiş ve tüketim pandemi öncesi seviyelere göre önemli ölçüde yüksek olmuştur (p=0,001). COVID-19 enfeksiyonu geçirmeyen öğrencilerle karşılaştırıldığında, COVID-19 enfeksiyonu geçirenler daha fazla besin desteği kullanmıştır (p=0,012). En çok ve en az tüketilenler sırasıyla fermente gıdalar ve gingko’dur. Besin desteklerinin sadece %28,0'ı bir hekim tarafından önerilmiştir. Sebze, salata ve meyve tüketiminin Türkiye beslenme rehberlerinde tavsiye edilen miktarların altında olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Katılımcıların besin takviyesi kullanımı yaygın ve ampiriktir. Bitki bazlı beslenme tüketimi ise düşüktür. Sağlıklı beslenme ile sebze, salata ve meyve tüketiminin arttırılması ve sadece eksiklikleri olan kişilerde besin takviyelerinin kullanılması COVID-19 enfeksiyonuna yatkınlığı azaltmak için çok daha kanıta dayalı olacaktır.
Yok
Yok
Sayın Onur Yarar ve Sayın Halil Soyal'e destekleri, Sayın Nilufer Özaydın'a analiz için teşekkür ederim.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Epidemiyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 32 Sayı: 6 |