Bu çalışmada, brokoli, karnabahar ,kırmızı ve beyaz lahana sebzelerinden elde edilen sebze suları probiyotik (Lactobacillus casei ve Lactobacillus paracasei) ile fermente edilmiştir. Bu bakterilerin raf ömrü boyunca yaşayabilirlikleri takip edilmiştir. 24 saat boyunca 30°C de fermantasyon gerçekleştirildikten sonra, sebze suları 4 °C de 42 güne kadar depolanmıştır. Depolama esnasında her 7 günlük periyotta (L. casei ve L. paracasei) bakterilerinin yaşayabilirlikleri test edilmiştir. Mikrobiyolojik analizler, toplam starter (laktik asit bakteri) kültürü sayımı ile yapılmıştır. Sonuç olarak, toplam bakteri sayımında bazı değerler yüksek ve bazı ise düşük bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, 4oC’de 42 güne kadar sebze suları depolanabilir.
Probiyotik Lactobacillus casei Lactobacillus paracasei Kırmızı lahana Beyaz lahana Brokoli Karnabahar
In this study, the juices of broccoli, cauliflower, red and white cabbage were extracted and fermented by probiotic (Lactobacillus casei and Lactobacillus paracasei). The viability of the long life of these bacteria's were followed. After the vegetable juices were fermentation at 30°C for 24 hours, the vegetable juices were stored at 4°C for 42 days. At the period of storage, the viability of L. casei, L. paracasei was tested every 7 day. Microbiological analysis, total starter (lactic acid bacteria) wase detected by culture counts. As a result, the values of the total bacteria count was higher in some samples and low in the other. According to the results, vegetable juices can be stored at 4°C for 42 days.
Probiotic Lactobacillus casei Lactobacillus paracasei red cabbage white cabbage broccoli cauliflower
Diğer ID | JA57VK79CU |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 42 Sayı: 1 |
Dergi Sahibi: Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Adına Rektör Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi temel bilimlerde ve diğer uygulamalı bilimlerde özgün sonuçları olan Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul eder. Dergide ayrıca güncel yenilikleri içeren derlemelere de yer verilebilir.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi;
İlk olarak 1981 yılında S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak yayın hayatına başlamış; 1984 yılına kadar (Sayı 1-4) bu adla yayınlanmıştır.
1984 yılında S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi olarak adı değiştirilmiş 5. sayıdan itibaren bu isimle yayınlanmıştır.
3 Aralık 2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/4344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi; Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılınca 2009 yılından itibaren dergi Fen Fakültesi Fen Dergisi olarak çıkmıştır.
2016 yılından itibaren DergiPark’ta taranmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.