Bu çalımada, açık zincirli monoterpen olan mirsenin allilik yükseltgenme reaksiyonları incelenmitir. Burada amaçlanan, çam kabuk böcei feromonu olan , mirsenin ipsdienole dönütürülmesidir. Bu çalımada yükseltgen olarak kromtrioksit (CrO3), kromtrioksit-piridin kompleksi, piridinyum klorokromat (PCC), tersiyer butil hidroperoksit (t-BuOOH) ve tersiyer butil perbenzoat (TBPB), solvent olarak benzotriflorür (BTF), diklorometan, asetonitril, CCl4,asetanhidrit, benzen, asetik asit, etil asetat ve glasiyel asetik asit, katalizör olarak ise bazı Cu(I) ve Cu(II) tuzları, bakır tuzları ile birlikte L-prolin, S-prolin kompleksleri, SeO2 ve PdCl2 kullanılmıtır. Sözü edilen katalizörler ve yükseltgenler ile farklı yöntemler uygulanmı ve reaksiyon sonucunda oluan ürünler GC-MS ile belirlenmitir. Mirsenin ipsdienole dönütürülmesinde yeterince baarı salanamamıtır; çünkü,mirsenin allilik yükseltgenmeye uramadan önce bazı halkalı ve açık zincirli bileiklere izomerletii gözlenmitir. Mirsenin allilik yükseltgenmesinde en iyi verimler, yükseltgen olarak piridinyum klorokromatın kullanılmasıyla elde edilmitir. Ayrıca çözücü olarak benzotriflorür (BTF)’ün kullanılması yükseltgenme ürünleri veriminin daha da artmasını salamıtır. Özellikle, mirsenin ipsdienole dönütürülmesi ancak bu çözücünün kullanılması ile gerçekletirilebilmitir.
In this study, allylic oxidation reaction of open chain monoterpene, myrcene was studied. Our aim was to obtain pine-bark insect pheromones ipsdienol from myrcene. In the experiments, chromium trioxide (CrO3), CrO3-pyridine complex, pyridinium chlorochromate (PCC), tert-buthyl hydroperoxide (t-BuOOH) and tert-buthyl perbenzoate (TBPB) were chosen as oxidants, benzotrifluoride, dichloromethane, acetonitrile, CCl4, acetanhydride, benzene, acetic acid, ethylacetate ve glacial acetic acid as solvents, while some salts of Cu(I) and Cu(II) compounds and together with L-prolin, S-prolin, SeO2 and PdCl2 were used as catalysts. Reaction products were determined by GC-MS analysis.The conversion of myrcene to ipsdienol was not so successful. Because, myrcene tends to isomerisation to different cyclic and open chain compounds before its allylic oxidation could occur. In the allylic oxidation reaction of particularly, the conversion of myrcene to ipsdienol could have been obtained with BTF only.
Diğer ID | JA58NN85GH |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2004 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 1 Sayı: 24 |
Dergi Sahibi: Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Adına Rektör Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi temel bilimlerde ve diğer uygulamalı bilimlerde özgün sonuçları olan Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul eder. Dergide ayrıca güncel yenilikleri içeren derlemelere de yer verilebilir.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi;
İlk olarak 1981 yılında S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak yayın hayatına başlamış; 1984 yılına kadar (Sayı 1-4) bu adla yayınlanmıştır.
1984 yılında S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi olarak adı değiştirilmiş 5. sayıdan itibaren bu isimle yayınlanmıştır.
3 Aralık 2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/4344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi; Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılınca 2009 yılından itibaren dergi Fen Fakültesi Fen Dergisi olarak çıkmıştır.
2016 yılından itibaren DergiPark’ta taranmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.