Giriş/amaç: Genellikle havuç veya maydanoz ailesi olarak bilinen Apiaceae ailesi, önemli ekolojik ve ekonomik öneme sahip çeşitli bir bitki grubunu içerir. Yağ asitleri bitki lipitlerinin temel bileşenleridir ve çeşitli biyolojik süreçlerde önemli roller oynarlar. Gaz kromatografisi- alev iyonizasyon tespiti (GC-FID), bitki örneklerindeki yağ asidi bileşiminin kalitatif ve kantitatif analizi için yaygın olarak kullanılan güçlü bir analitik tekniktir.
Gereçler ve yöntemler: Bu çalışmada, lipid kompozisyonlarını ve potansiyel uygulamalarını aydınlatmak için GC-FID kullanarak çeşitli Apiaceae bitkilerinin yağ asidi profillerini araştırdık.
Sonuçlar: C6:0'dan C22:6'ya kadar değişen geniş bir yağ asidi spektrumu doğrulandı. Astrodaucus orientalis yaprak ve meyvesi palmitik asit (C16:0; sırasıyla %35.96 ve %37.65) bakımından zengin bulunmuştur. Ferulago asparagifolia linoleik asit (C18:2 cis, %25.65), alfa linoleik asit (C18:3n3, %7.42) ve eikosadienoik asit (C20:2, %32.66) gibi çoklu doymamış yağ asitleri açısından en zengin örnek olarak belirlenmiştir. Ferulago syriaca etanol ve hekzan ekstraktları önemli miktarda oleik asit (C 18:1 ω9, sırasıyla %40.37 ve %49.19) içermektedir.
Sonuç: Yaptığımız literatür araştırmasına göre, Astrodaucus orientalis, Ferulago asparagifolia ve Ferulago syriaca'nın yağ asidi bileşimleri daha önce rapor edilmemiştir. Bu nedenle, burada sunulan veriler yağ asidi bileşimlerine ilişkin ilk rapor olarak kabul edilebilir.
Background/aim: The Apiaceae family, also referred to as the parsley or carrot family, comprises a diverse group of plants with significant ecological and economic importance. The fundamental building blocks of plant lipids, fatty acids are involved in a number of critical biological functions. Flame ionization detection in gas chromatography (GC-FID) is a potent analytical method widely used for the qualitative and quantitative analysis of fatty acid composition in plant samples.
Materials and methods: In this study, we investigated the fatty acid profiles of several Apiaceae plants using GC-FID to elucidate their lipid composition and potential applications.
Results: A wide spectrum of fatty acids was confirmed, ranging from C6:0 to C22:6. Astrodaucus orientalis leaf and fruit were found rich in palmitic acid (C16:0; 35.96% and 37.65%, respectively). Ferulago asparagifolia was determined as the richest sample in terms of poly-unsaturated fatty acids such as linoleic acid (C18:2 cis, 25.65%), alpha linoleic acid (C18:3n3, 7.42%) and eicosadienoic acid (C20:2, 32.66%). Ferulago syriaca ethanol and hexane extracts contained considerable amount of oleic acid (C 18:1 n9, 40. 37% and 49.19%, respectively).
Conclusion: Our review of the literature revealed that no prior reports have been made about the fatty acid compositions of Astrodaucus orientalis, Ferulago asparagifolia and Ferulago syriaca. As a result, the information provided here may be the first to describe the fatty acid contents of these species. Exploring the lipid profiles of these plants can enhance their potential applications in the food, pharmaceutical, and cosmetic industries.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Biyokimyası |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 21 Eylül 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 11 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 1 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 50 Sayı: 2 |
Dergi Sahibi: Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Adına Rektör Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi temel bilimlerde ve diğer uygulamalı bilimlerde özgün sonuçları olan Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul eder. Dergide ayrıca güncel yenilikleri içeren derlemelere de yer verilebilir.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi;
İlk olarak 1981 yılında S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak yayın hayatına başlamış; 1984 yılına kadar (Sayı 1-4) bu adla yayınlanmıştır.
1984 yılında S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi olarak adı değiştirilmiş 5. sayıdan itibaren bu isimle yayınlanmıştır.
3 Aralık 2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/4344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi; Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılınca 2009 yılından itibaren dergi Fen Fakültesi Fen Dergisi olarak çıkmıştır.
2016 yılından itibaren DergiPark’ta taranmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.