TR
EN
Milli Parkların Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetim Planı Önerisi: Isparta İli Örneği
Öz
Sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmelerle birlikte nüfusun hızlı bir şekilde artması, doğal çevre ve canlı ekosistemi üzerindeki baskıyı giderek artırmıştır. Bu baskı sonucunda oluşan doğal çevrenin bozulması dünyadaki bütün ülkeleri olumsuz etkilemiş ve bu olumsuz durumdan doğrudan ya da dolaylı etkilenen ülkeleri korunan alanlar konusunda planlama ve politikalar yapmaya sevk etmiştir. Korunan alanlar için hazırlanan yönetim planları; uygulanabilir, etkili, modern, bütüncül ve geniş katılımlı olduğu takdirde, bu alanların sürdürülebilirliği sağlanabilir. Ancak bu alanlarda yapılan planlamalar; zorlayıcı, katı, yerel halkı dikkate almayan, uygulanabilirlikten ve modern koruma düşüncesinden uzak olduğu takdirde, etkili ve başarılı korumanın sağlanması zordur. Bu çalışmada, Isparta ili örneğinde, milli parklarının sürdürülebilir kullanımı, gelişimi ve yönetim planı önerisi ele alınmıştır. Isparta ili milli parklarında; koruma-kullanma dengesini sağlamak, sürdürülebilir planlamaların yapılmasına katkıda bulunmak ve etkin bir yönetim planı önerisi sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; özellikle ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin korunan alanlar için hazırladığı yönetim planları incelenmiş ve bu planların Isparta ili milli parklarına uygulanabilirliği değerlendirilmiştir. Böylelikle Isparta ilinde yer alan Kovada Gölü ve Kızıldağ Milli Parkı’nda büyük sorunlara yol açan; milli park yönetimi ile yerel halk arasında ve yerel halk ile milli parka gelen ziyaretçiler arasındaki problemlerin çözümü için sürdürülebilir bir yönetim planı önerisi geliştirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ADAMS Lowell. W and DOVE Louise. E, Wildlife Reserves and Corridors in the Urban Environment. Nat. Inst. For Urban Wildlife. Columbia, Md, 1989, pp 91.
- ADLER Jerry ve GLICK Daniel, No Room, No Rest, Newsweek, Sayı: 5, 1994, Sayfa:46-50.
- ALBAYRAK Ferruh Fatih, Korunan Alanların Ekoturizm Gelişimine Etkileri: Camili Biyosfer Rezervi Örneği. Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Artvin, 2010.
- ARI Yılmaz, Kuş Cenneti Milli Parkında Park Yönetimi-Yöre Halkı İlişkisi, Doğu Coğrafya Dergisi, Haziran Yıl:8, Çizgi Kitapevi, Konya, 2003, Sayı-9.
- ARI, Yılmaz, Ramsar Sözleşmesi’nin Doğa Koruma Yaklaşımına Eleştirel Bir Bakış, Doğu Coğrafya Dergisi, Yıl:11, Çizgi Kitapevi, Konya, 2006, Sayı-15.
- ANZECC, Working Group on National Parks and Protected Areas Management Benchmarking and Best Practice Program, Best Practice in Protected Area Management Planning, Australia, 2000.
- BATISSE Michel, Biosphere Reserves, A Challenge for Biodiversity Conservation and Regional Development, Environment, Sayı:39 No:5, 1997.
- BOYD Stephen W, BUTLER Robert Wilson, Managing Ecotourism: an Opportunity Spectrum Approach, Tourism Management, Volume:17, 1996, Sayfa:557-566.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
20 Nisan 2015
Gönderilme Tarihi
19 Nisan 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Sayı: 34
APA
Kervankıran, İ., & Eryılmaz, A. G. (2015). Milli Parkların Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetim Planı Önerisi: Isparta İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 34, 173-190. https://izlik.org/JA55EN76RW
AMA
1.Kervankıran İ, Eryılmaz AG. Milli Parkların Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetim Planı Önerisi: Isparta İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;(34):173-190. https://izlik.org/JA55EN76RW
Chicago
Kervankıran, İsmail, ve Adile Gül Eryılmaz. 2015. “Milli Parkların Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetim Planı Önerisi: Isparta İli Örneği”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 34: 173-90. https://izlik.org/JA55EN76RW.
EndNote
Kervankıran İ, Eryılmaz AG (01 Nisan 2015) Milli Parkların Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetim Planı Önerisi: Isparta İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 34 173–190.
IEEE
[1]İ. Kervankıran ve A. G. Eryılmaz, “Milli Parkların Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetim Planı Önerisi: Isparta İli Örneği”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 34, ss. 173–190, Nis. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55EN76RW
ISNAD
Kervankıran, İsmail - Eryılmaz, Adile Gül. “Milli Parkların Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetim Planı Önerisi: Isparta İli Örneği”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 34 (01 Nisan 2015): 173-190. https://izlik.org/JA55EN76RW.
JAMA
1.Kervankıran İ, Eryılmaz AG. Milli Parkların Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetim Planı Önerisi: Isparta İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;:173–190.
MLA
Kervankıran, İsmail, ve Adile Gül Eryılmaz. “Milli Parkların Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetim Planı Önerisi: Isparta İli Örneği”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 34, Nisan 2015, ss. 173-90, https://izlik.org/JA55EN76RW.
Vancouver
1.İsmail Kervankıran, Adile Gül Eryılmaz. Milli Parkların Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetim Planı Önerisi: Isparta İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2015;(34):173-90. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55EN76RW