Araştırma Makalesi

Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri

Sayı: 49 30 Nisan 2020
PDF İndir
TR

Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri

Öz

Birey- toplum ilişkisi içerisinde, bireyin toplum tarafından kontrol altına alındığı, denetlendiği ve bireyselliğinin kısıtlandığı kurumları inceleyen Erving Goffman’ın total kurumlar analizi, tarihsel ve modern bir çok kuruma dair çıkarımlar sunmaktadır. Bu kurumlar içerisinde özellikle işe benzeyen görevlerin daha iyi yerine getirilmesi için kurulduğu söylenen ve kendilerini yalnızca bu araçsal dayanaklar üzerinde meşrulaştıran kurumlar olarak tanımlanan: askeri kışlalar, gemiler, yatılı okullar, çalışma kampları, benzeri bir örgütlenme biçimi olarak İsrail’de 1910 yılında kurulan ve hala varlığını devam ettiren Kibbutzlar ve bir total kurum olarak Kibbutz ortak çalışma ve ortak yaşamının incelenmesi bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Kibbuztlarda egemen olan kontrol ve düzenleme mekanizmasının Goffman’ın tanımladığı Total kurum özellikleriyle ilişkili olarak incelenmesi çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Dolayısıyla, 1980’lerden itibaren Kibbutzların geçirdiği önemli yapısal değişime rağmen Kibbutzları üyelerinin bir otorite tarafından denetlenen, düzenlenen ve eğitim süreçleriyle yeniden üretilmeye çalışılan aidiyetleri ve kontrol altında tutulmaları yüzyıllar geçse de hala total kurum özellikleriyle örtüşmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Demez G. , Ertan C., Kart E., Timurturkan M., Cankurtaran S., Aktin S., (2017). Denetimli Serbestlikte Yeniden Sosyalleşme, İstanbul: Bağlam Yayınları.
  2. Foucault, M. (2011). Büyük Kapatılma, çev. I. Ergüden, Ferda Keskin, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  3. Goffman, E. (1957). Characteristics of Total Institutions, Symposium on Preventive and Social Psychiatry, Sponsered Jointly by the Walter Reed Army Institute of Research, Walter Reed Army Medical Center and the National Research Council, , 43-70.
  4. Goffman, E. (2015), Tımarhaneler, Akıl Hastalarının ve Kapatılmış Diğer Kişilerin Toplumsal Durumu Üzerine Denemeler, Ankara: Heretik Yayıncılık.
  5. Goldenberg, S. R. Wekerle, G. , (1972), From Utopia to Total Institution in a Single Generation: The Kibbutz and The Bruderhof, International Review of Modern Sociology, Vol.2, No.2; 224-232.
  6. Rabin, A.I. (1965), Growing up in the Kibbutz, Springer Science Business Media.
  7. Russell, R., Hanneman R., Getz S., (2011). The Transformation of Kibbutizm, Israeli Studies, Vol.16, No.2, (Summer 2011), s.109-126. Indiana University Press
  8. Spiro, M. (1956). Kibbutz: Venture in Utopia. New York: Schocken Books.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2020

Gönderilme Tarihi

28 Ocak 2020

Kabul Tarihi

15 Mart 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 49

Kaynak Göster

APA
Gökalp Yılmaz, G. (2020). Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 49, 125-136. https://izlik.org/JA28LM28HG
AMA
1.Gökalp Yılmaz G. Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;(49):125-136. https://izlik.org/JA28LM28HG
Chicago
Gökalp Yılmaz, Gaye. 2020. “Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 49: 125-36. https://izlik.org/JA28LM28HG.
EndNote
Gökalp Yılmaz G (01 Nisan 2020) Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 49 125–136.
IEEE
[1]G. Gökalp Yılmaz, “Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 49, ss. 125–136, Nis. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28LM28HG
ISNAD
Gökalp Yılmaz, Gaye. “Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 49 (01 Nisan 2020): 125-136. https://izlik.org/JA28LM28HG.
JAMA
1.Gökalp Yılmaz G. Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;:125–136.
MLA
Gökalp Yılmaz, Gaye. “Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 49, Nisan 2020, ss. 125-36, https://izlik.org/JA28LM28HG.
Vancouver
1.Gaye Gökalp Yılmaz. Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2020;(49):125-36. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28LM28HG

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi