Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İki “İtiraf” Örnekleminde Ben-Anlatılarında Bireyselliğin İzleri: Aziz Augustinus ve Rousseau’nun İtirafları

Yıl 2023, Sayı: 59, 191 - 208, 23.08.2023

Öz

20. yüzyılın ikinci yarısında tarih yazıcılığında sosyal, entelektüel, tecrübi, mikro tarih gibi yeni alanlara ilginin artmasıyla beraber kaynak türlerinde de bir açılım yaşanması kaçınılmaz oldu. Daha çok resmi-idari kayıtları ciddiye alma eğiliminde olan tarihçiler tarafından o zamana değin bir edebi malzeme olarak değerlendirilen günlük, hatırat, otobiyografi, mektup, seyahatname gibi türler tarihe kaynaklık etme potansiyelleri açısından değerlendirmeye alındılar. Böylelikle tarih yazıcılığı şimdiye değin irdelenmemiş oldukça geniş bir kaynak yekununa erişmiş oldu. Bundan sonraki süreçte Avrupa’daki tartışmalar bu malzemenin tarihçiye nasıl kaynaklık edebileceği, malzemenin tasnif ve tahlil edilmesi, türlerin sınıflandırılması etrafında dönmeye devam etti. Kişinin şahsi dünyasına erişim sağlayan bu türden metinlerin sayısında bilhassa 18. yüzyıl ile büyük bir artışın yaşanması, bu türlerin modern birey ve onun bireyselliği ile ilişkili olduğu yönünde ilerlemeci bir yaklaşımın yerleşmesine neden oldu. Bu da önceki anlatılardaki bireyin kendisini ancak toplumsal ilişkiler bütünü içinde var ettiği varsayımını güçlendirdi. Bu çalışma, son zamanlarda güç kaybeden bu yaklaşımın teleolojik ve moderniteyi merkeze alan bakışını kabul etmemekte ve her dönem insanının kendi kutsalları ve değerleriyle bir bireysellik ürettiğini düşünmektedir. Hümanizm, Aydınlanma ve sanayileşme gibi süreçleri kırılma noktaları olarak benimseyip modern insanın ben merkezli bireyselliğini biricik otorite gibi önceki metinlere dayatmanın tarihçiyi yanıltacağı muhakkaktır. Bu sebepten bu metin otobiyografi formunun aralarında bin yıldan fazla bir zaman aralığı bulunsa da paralellikler gösteren iki önemli eserini, Aziz Augustinus ve Rousseau’nun İtiraflar’ını, bireysellikleri açısından inceleyerek ne türden benzerlikler ve farklılıklar ortaya koyduklarını, kişilerin kendilerine ve içinde bulundukları dünyaya karşı nasıl bir tasavvura sahip olduklarını anlamaya çalışarak ben-anlatıları kaynaklarının her dönemin kendi bireyselliğinde tarihçiye söyleyeceği bir şey olduğunu göstermeyi hedeflemektedir.

Kaynakça

  • kaynakça eklenmeli

Traces of Individuality in Ego-Documents in Two Instances of “Confessions”: Confessions of St. Augustine and Rousseau

Yıl 2023, Sayı: 59, 191 - 208, 23.08.2023

Öz

Kaynakça

  • kaynakça eklenmeli
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Küresel ve Dünya Tarihi, Tarihsel Çalışmalar (Diğer)
Bölüm Sosyoloji
Yazarlar

Tuğba İsmailoğlu Kacır 0000-0002-9418-3375

Erken Görünüm Tarihi 23 Ağustos 2023
Yayımlanma Tarihi 23 Ağustos 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Sayı: 59

Kaynak Göster

APA İsmailoğlu Kacır, T. (2023). İki “İtiraf” Örnekleminde Ben-Anlatılarında Bireyselliğin İzleri: Aziz Augustinus ve Rousseau’nun İtirafları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi(59), 191-208.
AMA İsmailoğlu Kacır T. İki “İtiraf” Örnekleminde Ben-Anlatılarında Bireyselliğin İzleri: Aziz Augustinus ve Rousseau’nun İtirafları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. Ağustos 2023;(59):191-208.
Chicago İsmailoğlu Kacır, Tuğba. “İki ‘İtiraf’ Örnekleminde Ben-Anlatılarında Bireyselliğin İzleri: Aziz Augustinus Ve Rousseau’nun İtirafları”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 59 (Ağustos 2023): 191-208.
EndNote İsmailoğlu Kacır T (01 Ağustos 2023) İki “İtiraf” Örnekleminde Ben-Anlatılarında Bireyselliğin İzleri: Aziz Augustinus ve Rousseau’nun İtirafları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 59 191–208.
IEEE T. İsmailoğlu Kacır, “İki ‘İtiraf’ Örnekleminde Ben-Anlatılarında Bireyselliğin İzleri: Aziz Augustinus ve Rousseau’nun İtirafları”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 59, ss. 191–208, Ağustos 2023.
ISNAD İsmailoğlu Kacır, Tuğba. “İki ‘İtiraf’ Örnekleminde Ben-Anlatılarında Bireyselliğin İzleri: Aziz Augustinus Ve Rousseau’nun İtirafları”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 59 (Ağustos 2023), 191-208.
JAMA İsmailoğlu Kacır T. İki “İtiraf” Örnekleminde Ben-Anlatılarında Bireyselliğin İzleri: Aziz Augustinus ve Rousseau’nun İtirafları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023;:191–208.
MLA İsmailoğlu Kacır, Tuğba. “İki ‘İtiraf’ Örnekleminde Ben-Anlatılarında Bireyselliğin İzleri: Aziz Augustinus Ve Rousseau’nun İtirafları”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 59, 2023, ss. 191-08.
Vancouver İsmailoğlu Kacır T. İki “İtiraf” Örnekleminde Ben-Anlatılarında Bireyselliğin İzleri: Aziz Augustinus ve Rousseau’nun İtirafları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023(59):191-208.

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi