YAYIN İLKELERİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar
Tanımlar: Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dergisi’ni,
Derginin Sahibi: Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanını,
Yayın Kurulu: Süleyman Demirel Üniversitesi İTBF Dekanlığı tarafından belirlenen, sosyal bilimlerin; Arkeoloji, Batı Dilleri ve Edebiyatları, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı alanlarında görev yapan, alanlarında bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan ve dergide görev alan öğretim üyelerini,
Danışma Kurulu: Süleyman Demirel Üniversitesi İTBF bölümlerinde görev alan Bölüm Başkanı öğretim üyelerini,
Editör: Süleyman Demirel Üniversitesi İTBF Dekanlığı tarafından görevlendirecek olan öğretim üye ve/veya öğretim üyelerini,
Editör Yardımcıları: Süleyman Demirel Üniversitesi İTBF tarafından Arkeoloji, Batı Dilleri ve Edebiyatları, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı belirlenen üye ve/veya öğretim üyelerini ifade etmektedir.
Amaç ve Kapsam
1. Amaç, Süleyman Demirel Üniversitesi İTBF bünyesinde yer alan Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dergisi'nin (SUİTDER) yayınına ilişkin esasları düzenlemektir.
2. Derginin amacı; sosyal bilimlerin; Antropoloji, Arkeoloji, Batı Dilleri ve Edebiyatları, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı alanlarındaki farklı disiplinlerden ortak bir akademik platform oluşturmaktır.
3. Dergide sosyal bilimlerin; yukarıda belirtilen alanlarındaki bilimsel yazılar yayımlanır.
4. Dergi, yılda iki kez (Haziran ve Aralık aylarında) yayımlanır.
5. Dergi, uluslararası hakemli bir dergidir.
Dergiye gönderilen yazılar;
1. Antropoloji, Arkeoloji, Batı Dilleri ve Edebiyatları, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı alanlarına özgü uygun araştırma, yöntem ve modeller kullanılarak hazırlanmış ve alana yeni bir katkıda bulunabilme niteliğe sahip olmalıdır.
2. Daha önce yayımlanmış bir yazıyı değerlendiren, eleştiren, konuyla ilgili yeni ve dikkate değer görüşleri ortaya koyan araştırma veya inceleme özelliği taşımalıdır.
3. Dergide, bir kavramın ya da teorinin tartışıldığı, eleştirildiği ya da açıklandığı türden araştırma, biyografi ve derleme makalelere, bilimsel alana katkı niteliğindeki çevirilere yer verilebilir.
4. Dergiye yayımlanmak için gönderilen makale ve yazılar;
a. Araştırma makalesi: Bilimsel yenilik taşıyan, özel konuları işleyen, daha önceki tezleri çürüten veya yeni bir bakış açısı getiren, yeni belgeler ortaya koyan, özgün ve bilimsel nitelik taşıyan çalışmadır.
b. Tarama/Değerlendirme makalesi: Tartışmalı veya muğlak bir konuda, bütün bibliyografyayı eleştirel biçimde değerlendirerek bir sonuca bağlayan çalışma,
c. Çeviri makale: Bilimsel alana katkı niteliğindeki çevirilerdir.
5. Yukarıda sıralananların yanında yayın eleştirilerine de (okuyuculara veya araştırmacılara eleştirisi yapılan yayını, güçlü ve varsa zayıf yönlerini de ortaya koyarak, genel bilgilerle tanıtmak amaçlı yapılan çalışmalar) yer verilebilir.
6. Bütün yazılar, dergi yayım esaslarına uygun yazım ilkeleri ve formatında olmalıdır.
İKİNCİ BÖLÜM
Değerlendirme
1. Dergiye gönderilen makaleler, en az iki hakeme iletilir. Hakemlerin kendilerine gönderilen yazıyı değerlendirmeyi kabul veya reddetmek için 5 gün süreleri vardır. Kabul edilen yazının değerlendirme süresi azami 10 gündür. Bu süreç sonunda rapor edilmeyen yazı için yeni bir hakem tayin edilir.
2. İki olumlu hakem raporu alan yazı yayımlanmaya hak kazanır. Bir olumlu bir olumsuz hakem raporu alan yazı, üçüncü bir hakeme gönderilir ve yazının yayımlanıp yayımlanmaması üçüncü hakemin raporu doğrultusunda belirlenir. Hakemler makaleyi kabul edebilir, reddedebilir veya yazarlardan biçime ve/veya öze yönelik düzeltme yapmalarını isteyebilirler.
3. Dergi sistemine yüklenen makalelerin hakem ve son okuma süreci sorumlu yazar tarafından titizlikle izlenmelidir. Yazar ilgili revizyonları/düzeltmeleri verilen sürede yapmazsa ikinci ve son kez ilave süre verilir. Bu süre zarfında düzeltilmiş metni sisteme yüklenmeyen makaleler, reddedilir ve yazara iade edilir.
4. Yazarlar, hakem ve Editörler Kurulunun eleştiri, değerlendirme ve düzeltmelerini dikkate almak durumundadırlar. Katılmadıkları hususlar olması durumunda, yazar/yazarlar bunları gerekçeleriyle ayrı bir sayfada bildirme hakkına sahiptir.
5. Yayın kararı, hakemlerin talepleri doğrultusunda hakem sürecinin sonrasında yazarın/yazarların gerçekleştirdiği düzenlemelerin bütünüyle tamamlanmasının ardından Editör Kurulu tarafından verilir. Hakem süreci tamamlanan makaleler son okuma sürecinden sonra, dergi yayın politikasına aykırı bulunursa, Editör Kurulu’nun makaleyi yayımlamama hakkı saklıdır.
6. Dergide yayımlanacak yazılar, yazım ve dilbilgisi kurallarına uygun olmalıdır. Dergi Editör Kurulu, gerekli gördüğü takdirde eserin sahibinden içerik ve şekil bakımından değişiklikler isteme hakkına sahiptir.
7. Dergimiz yayın ilkelerine ve yazım kurallarına uygun şekilde hazırlanmamış makaleler, hakem sürecine alınmadan doğrudan yazara/yazarlara iade edilir.
8. Yazarın/yazarların makalelerinin yayım sürecini öne çekmeye ilişkin istekleri hiçbir şekilde kabul edilmez. Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi'nde belli bir sayı için olmamak üzere makale kabul tarihleri içinde makale kabul edilir. Kabul edildikten sonra “Değerlendirme Süreci” tamamlanan makaleler, geliş tarihi dikkate alınarak yayımlanır.
9. Dergimizde, aynı sayıda ve bir yıl içindeki iki sayıda aynı yazarın/yazarların birden fazla makalesi yayımlanmaz.
10. Gönderilen makalelerin herhangi bir sebeple yazar/yazarlar tarafından DergiPark sisteminden (https://dergipark.org.tr/tr/pub/suitder) çekilmeden başka dergiye gönderilmesi durumunda sorumluluk yazara aittir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kurallar
1. SDÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, sosyal bilimlerin Birinci Bölümün Amaç ve Kapsam kısmının 2. maddesinde belirtilen alanlarında araştırmacıların Türkçe ve İngilizce olmak üzere özgün ve bilimsel nitelik taşıyan çalışmalarına yer vermektedir. Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan dergimizde, Haziran sayısı için Ocak-Nisan, Aralık sayısı için Temmuz-Ekim ayları arasında makale kabul edilmektedir. Bu tarih aralıkları dışında ulaşan yazılar değerlendirmeye alınmaz.
2. Bütün makaleler, dergimizin DergiPark sayfasına (https://dergipark.org.tr/tr/pub/suitder) yüklenmelidir. Yazarlarla dergi editörleri arasındaki iletişim, DergiPark ya da derginin resmi e-posta adresi (suitder@sdu.edu.tr) üzerinden yürütülmelidir. Yazar/yazarlar makalelerini dergimiz etik ilkelerine ve yayın politikasına uygun olarak hazırlamak zorundadır. Kurallara uygun olarak gönderilmeyen makaleler yazara iade edilir.
3. Dergimize gönderilen makaleler (tezden üretilen yayınlar hariç) daha önce kısmen/tamamen, basılı ya da elektronik olarak yayımlanmamış olmalıdır. Buna dair, yazar/yazarlar tarafından dergimize ait DergiPark sisteminden imzalı bir taahhütname yüklenmelidir.
4. Her bir makalenin hakem değerlendirme sürecine geçmeden önce benzerlik tespit platformlarından (iThenticate ve/veya Turnitin ve/veya intihal.net), kaynakça da dâhil olmak üzere, yapılacak tarama sonucunda en fazla %20 benzerlik oranına sahip olması gerekir. Bu şartı sağlamayan yayınlar hakem sürecine geçmeden yazarlara iade edilir. Benzerlik oranını gösteren belge, diğer formlarla birlikte yazar/yazarlar tarafından sisteme yüklenmelidir.
5. Dergimize makale gönderimi esnasında çevrimiçi başvuru sürecinin başlangıcında istenen “TAAHHÜTNAME; BAŞVURU, TELİF HAKKI DEVRİ, YAZAR KATKI ORANI BEYAN FORMU” için
tıklayınız.6. Dergimize gönderilen çalışmaların değerlendirilme sürecinde, çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulanır. Dolayısıyla hakem ve yazarların isimleri karşılıklı olarak birbirlerinden gizli tutulur. Bu bakımdan makale yayımlanmaya hak kazanana kadar sisteme yapılan ilk yükleme esnasında makalenin yer aldığı Word dosyası üzerinde hiçbir biçimde yazara/yazarlara dair bilgiler bulunmamalıdır. Diğer taraftan, dipnotlarda tezden, projeden vb. üretilmiş çalışmalara dair bilgilerle teşekkür ifadeleri de yer almamalıdır.
7. Yazar/yazarlara ilişkin bilgiler, çevrimiçi başvuru esnasında ayrı dosyalar olarak ve çalışmaya katılan bütün yazarlar tarafından ıslak imzalı şekilde yüklenmelidir.
8. Etik kurul izni gerektiren makalelerde, makale yüklenmesi sırasında etik kurul izni; arkeolojik buluntuları içeren makalelerde kazı başkanı ya da müze müdürlüğünden, diğer alanlar için yazma eser koleksiyonlarında ilgili kuruluştan/kişiden gerekli izinlerin alındığına dair yazı makaleyle birlikte sisteme yüklenmelidir. Etik kurul izni gerekli değil ise iznin gerekli olmadığına dair, yazar/yazarlar tarafından imzalanmış taahhütname yüklenmelidir. “ETİK KURUL BEYAN FORMU” için
tıklayınız.9. Dergimize gönderilen bütün çalışmaların bilimsel, etik ve hukuki tüm sorumluluğu yazara/yazarlara aittir. Makalelerde kullanılan görsel malzemelerin mutlaka kaynağı gösterilmelidir. Yazar/yazarlar, gereken durumlarda görsellerde telif hakkı açısından sorun olmadığını bir belgeyle dergimize iletmek durumundadır.
10. Hakem değerlendirmesi sonucunda yazı yayıma kabul edilirse, yazının tüm yayım haklarının süresiz olarak Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi’ne ait olduğu yazarlar tarafından kabul edilmiş sayılır.
11. Dergiye gönderilen bütün çeviri yazılar da diğer çalışmalar gibi hakemlere gönderilir; bu tür yazılar için yazının sahibinin yayın izni ve metnin orijinali gereklidir.
12. Dergimize yayımlanmak üzere makale gönderen yazar/yazarlar, makalelerinin özgünlüğünü, bilimselliğini, yazım ve yayım sürecinde Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi hükümleri başta olmak üzere genel etik ilkelerine uygunluğunu, yayın etiğine aykırı bir eylemde bulunmadıklarını, tespit edilecek etik dışı davranışlarından doğacak tüm sorumlulukların kendisine/kendilerine ait olduğunu, bu konuda Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi’nin hiçbir sorumluluğunun olmadığını kabul etmiş olurlar.