SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ DERGİSİ
YAZIM KURALLARI
1. Yazılar, Microsoft Office formatında (2010 sonrası), "Palatino Linotype" yazı karakteri kullanılarak 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Metin içi atıflar hariç açıklama gerektiren dipnotlar 8 punto büyüklüğünde, 1 paragraf aralığında yazılmalıdır. Sayfa boyutu A4 ölçülerinde ayarlanmalı; kenar boşlukları sol 2,5 cm, sağ 2,5 cm, üst 2,5 cm ve alt 2,5 olmalı; üst bilgi için 1,25 cm, alt bilgi için ise 1,25 cm boşluk bırakılmalıdır. Paragraf aralığı, iki yana yaslı, sağ-sol; önce-sonra 0, özel “ilk satır”, değer “1,25” şeklinde olmalıdır. Paragraflardan önce ve sonra 6 nk boşluk bırakılmalı, satır aralığı tek olacak şekilde yazılmalıdır. Sayfa numarası verilmemelidir. Makale metninde maddeleme yapılacaksa maddeler arasında da 2 nk boşluk bırakılmalıdır.
2. Dergiye gönderilen makalelerin yazımında American Psychological Association (APA) formatı 7. edisyonu kullanılmalıdır.
3. Türkçe ve İngilizce başlıklar, Türkçe ve İngilizce öz bölümlerinin üzerine baş harfleri büyük olarak ve ortalanarak, Palatino Linotype yazı tipinde 10 punto, Türkçe makalelerde, önce Türkçe başlık koyu, İngilizce makalelerde ise, önce İngilizce başlık koyu yazılmalıdır. Hakem süreçleri tamamlanıp kabul aldıktan sonra makale yazarının/yazarlarının adı/adları, sağ tarafa dayalı şekilde özel dipnot işareti/işaretleri (*/**…) kullanılarak yazılmalı, sayfa altında sırasıyla sorumlu yazarın/yazarların ve çalışmaya dâhil olan diğer yazarların adı-soyadı, kurumu, e-posta (el-mek) adresi ve ORCID numarası yazılmalıdır.
4. Makalenin ilk sayfasında, Türkçe ve İngilizce başlığın altında 150-200 kelime aralığında, çalışmanın amacını, yöntemini ve bulgularını/sonuçlarını içeren Türkçe makalelerde sırayla Türkçe ve İngilizce öz (abstract); İngilizce makalelerde ise, önce İngilizce, sonra Türkçe öz yer almalıdır. Özün altında 5 anahtar sözcük/ keyword yer almalıdır. Özet, tek satır aralığında 10 punto ve ilk satır olmaksızın iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Makale Türkçe ise makalenin sonuna eklenmek üzere 500-750 kelime aralığında genişletilmiş İngilizce öz (extended abstract) olmalıdır. İngilizce makalelerde ise genişletilmiş öz Türkçe yazılmalıdır.
5. Makaleler, sisteme yüklenirken tek bir dosya hâlinde ve “makale başlığı, Türkçe ve İngilizce öz, anahtar kelimeler, makalenin ana metni, makalede kullanılmışsa katalog vb. bölümler, kaynakça, genişletilmiş öz veya extended abstract.
6. Makalenin bölüm başlıkları ve alt başlıklar 10 punto koyu, sadece ilk harfleri büyük olarak sola yaslı şekilde yazılmalıdır. Başlık numaralarında, sayılar giriş bölümünden itibaren verilmeli, ondalık sistemde (1., 1.1., 1.1.1. gibi) numaralandırılmalıdır.
7. Şekil ve tablo başlıkları 10 punto, sadece ilk harfleri büyük şekilde, ortalanarak tablo ve şekillerin üzerine yazılmalıdır. Her birine koyu olarak sıra numarası (Tablo 1:, Tablo 2: ve Şekil 1:, Şekil 2: vs.) verilmeli ve kaynak bildirimleriyle bibliyografik bilgiler tablo ve şekillerin altında eksiksiz şekilde 10 punto olarak yazılmalıdır. Tablo, şekil vs. içindeki metinler 8 veya 9 punto aralığında olmalıdır.
8. Bütün görsel materyaller, en az 300 dpi çözünürlükte ve TIFF formatında ayrı ayrı gönderilmeli, Microsoft Word sayfasına gömülü olmamalı, metin içi göndermelerinde Fig. kısaltması kullanılmalıdır. Kaynaklar başlığı 12 punto sadece baş harfleri büyük olarak ve koyu olarak sola hizalanarak yazılmalıdır. Kaynaklar başlığına başlık numarası verilmemelidir.
9. Makalede kullanılan bütün kaynaklar, “Kaynakça” başlığı altında 10 punto şeklinde ve makalenin bittiği sayfadan başlatılarak verilmelidir. Kaynaklar, yazar soyadlarına göre alfabetik olarak sıralandırılmalıdır. Birden fazla yazarlı çalışmalarda, yazarların tümü kaynaklar kısmında yer almalıdır. Kaynaklar arasında boşluk verilirken paragraf arası 6 nk olarak ayarlanmalıdır. Aynı yazarın birden çok çalışmasına atıfta bulunulduğunda, yayın tarihi en eski olandan başlanmalıdır. Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla çalışmasına atıfta bulunulduğunda ise kaynaklar (2023a, 2023b, 2023c, …) harfleri kullanılarak numaralandırılmalıdır.
Örnek makale şablonunu indirmek için
tıklayınız.