IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Cilt: 22 Sayı: 3 1 Eylül 2007
  • Doğan Aydal
  • İpek USLU Taşdelen
PDF İndir
TR EN

IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Öz

Bu çalışmanın amacı, çeşitli sınıflama ve filtreleme teknikleri kullanarak, Ikonos, Aster ve Landsat 7 ETM+ uydu verilerinin manyezit aramacılığında karşılaştırılmalarını sağlamaktır. Bu uydu verileri üzerinde yapılan bütün sınıflama ve filtreleme çalışmaları sonrasında, “Isodata, K means, Adaptive and Fuzzy C means” tipi yönlendirilmemiş sınıflamaların ve “Edge detection” tipi filtrelemenin manyezitce zengin bölgelerin tanımlanmasında en uygun metodlar olduğu görülmüştür. Bütün çalışmalar Arc GIS 9.0 ve TNT Mips 6.4 ortamında yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar saha çalışmaları ile denetlenmiş ve numunelerin GPS ile elde edilen koordinatları kullanılarak yapılan yönlendirilmiş sınıflama da, yapılan çalışmaların doğruluğunu bir kez daha göstermiştir. Çözünürlüğünün yüksek olması sebebiyle, Ikonos uydu verilerinden elde edilen sonuçların manyezit alanlarının bulunmasında çok etken olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abrams, M.J., Brown, D., Lepley, L. & Sadowski, R., 1983, Remote sensing for copper deposits in Southern Arizona. Economic Geology 78, 591-604.
  2. Abrams, M.J., Ashley, R.P., Rowan, L.C., Goetz, A. & Kahle, A.B., 1977, Mapping of hydrotermal alteration in the Cuprite mining district, Nevada, using aircraft scanner images for the spectral region 0.46-2,36µm. Geology 5.713-718.
  3. Arıkal, R., T., Boyalı, İ. 1986, Yunusemre-Karaçam-Dumluca (Mihalıççık, Sivrihisar-Eskişehir) yöresinin Nikel-Kobalt maden jeoloji raporu M.T.A. Rap.No: 8032.
  4. Asutay, H. J., Küçükayman, A. ve Gözler, M.Z., 1989, Dağküplü (Eskişehir-Kuzeyi) ofiyolit karmaşığının stratigrafisi, yapısal konumu ve kümülatların petrografisi. M.T.A. Dergisi v.109, 1 say., Ankara.
  5. Baştanoğlu,D.,1974, Eskişehir-Mihalıççık Dolaylarının Krom Prospeksiyon Raporu, MTA Rapor No: 5252.
  6. Bovık, A.C., M. Clark ve Geisler, W.S., 1990, Multichannel texture analysis using localized spatial filters. IEEE Trans. Patt. Anal. Mach. Int. 12(1), 55–73.
  7. Boyalı, İ., 1984, Yunusemre-Karaçam-Doğray-Karkın-Karaburhan-Dümrek (Mihalıçcık-SivrihisarEskişehir) yöresi Nikel-Kobalt prospeksiyon raporu. M.T.A. Rap.No, 7589.
  8. Campbell, J., 1981, Spatial Correlation Effects upon Accuracy of Supervised Classification of Land Cover. Photogramm Eng.Rem. Sens. 47(3), 355-63.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Doğan Aydal Bu kişi benim
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Beşevler, Ankara, Türkiye

İpek USLU Taşdelen Bu kişi benim
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Beşevler, Ankara, Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2007

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2007

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Aydal, D., & Taşdelen, İ. U. (2007). IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 22(3), 41-56. https://izlik.org/JA79PZ57TJ
AMA
1.Aydal D, Taşdelen İU. IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ. sujest. 2007;22(3):41-56. https://izlik.org/JA79PZ57TJ
Chicago
Aydal, Doğan, ve İpek USLU Taşdelen. 2007. “IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi 22 (3): 41-56. https://izlik.org/JA79PZ57TJ.
EndNote
Aydal D, Taşdelen İU (01 Eylül 2007) IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi 22 3 41–56.
IEEE
[1]D. Aydal ve İ. U. Taşdelen, “IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ”, sujest, c. 22, sy 3, ss. 41–56, Eyl. 2007, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79PZ57TJ
ISNAD
Aydal, Doğan - Taşdelen, İpek USLU. “IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi 22/3 (01 Eylül 2007): 41-56. https://izlik.org/JA79PZ57TJ.
JAMA
1.Aydal D, Taşdelen İU. IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ. sujest. 2007;22:41–56.
MLA
Aydal, Doğan, ve İpek USLU Taşdelen. “IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 22, sy 3, Eylül 2007, ss. 41-56, https://izlik.org/JA79PZ57TJ.
Vancouver
1.Doğan Aydal, İpek USLU Taşdelen. IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ. sujest [Internet]. 01 Eylül 2007;22(3):41-56. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79PZ57TJ

MAKALELERINIZI 

http://sujest.selcuk.edu.tr

uzerinden gonderiniz