Dezenfeksiyon işlemi sonucunda klor ile organik madde arasındaki reaksiyonlar dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumunu arttırmaktadır. Klorlanmış sularda bulunabilen dezenfeksiyon yan ürünleri EPA tarafından potansiyel kanserojen olarak sınıflandırıldığı için insan sağlığı için öneme sahiptir. Kanserojen etkiye sahip olmasından dolayı bu tür bileşiklerin içme sularında izlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Konya şehri yeraltı sularındaki trihalometanların (THM) bir yıl süre ile izlenmesi amaçlanmış ve elde edilen ilk veriler sunulmuştur. THM tayini için mikro – ekstraksiyon metodu uygulanmış, farklı solventler ve GC şartları denenerek optimum tayin yöntemi geliştirilmiştir. Optimize edilen metot kullanılarak, Konya’nın pınar ve kuyularından seçilen örnek noktalarındaki THM konsantrasyonu belirlenmiştir. Ayrıca, aynı örnek noktaları için toplam organik karbon (TOK), bromür ve sıcaklık incelenmiştir. THM sonuçları EPA standartları ile karşılaştırılmıştır.
Dezenfeksiyon yan ürünleri gaz kromatografi mikro-ekstraksiyon THM.
As a result of disinfection, the reactions between the chlorine and organic substances increased the formation of chlorination by-products. Since chlorination by-products are classified as potential carcinogenic by EPA, they are of importance for human health. The monitoring of these substances is needed because of the fact that they are of carcinogenic. In this study, the monitoring of THM in ground water of Konya City is aimed for one year and the initial data obtained are presented. In order to determine the THM, micro-extraction was performed. The method is optimized by using different solvents and GC conditions. Optimized method was used to measure THM in the selected sampling points (springs and wells). Water quality parameters (i.e., TOC, bromide and temperature) were also measured. THM data is compared with EPA standards.
Disinfection by-products gas chromatography micro-extraciton THMs.
Diğer ID | JA48AS44AB |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 20 Sayı: 4 |