Bu çalışmada, İzmir Çiğli Jet Üssünden temin edilen bir tip yumuşak kilin, iki farklı uçucu kül ilestabilizasyonu üzerine bir deneysel araştırma sunulmaktadır. Bu amaçla, kuru kil ağırlığının % 5, 10, 15ve 20’si oranlarında uçucu kül içeren farklı uçucu kül-kil karışımları hazırlanmıştır. Katkısız zemine ekolarak, kireç içeriği farklı iki uçucu külden yukarıda verilen oranlarda kül eklenerek hazırlanan dördernumunenin Standart Proktor deneyi ile optimum su muhtevaları ve maksimum kuru birim hacimağırlıkları belirlenmiştir. Optimum su muhtevasında sıkıştırılarak hazırlanan uçucu kül-zeminnumunelerinin, 1, 7, 28 ve 90 günlük serbest basınç dayanımları ölçülmüştür. Deneysel çalışma sonunda,eklenen uçucu külün zeminin serbest basınç mukavemetini artırdığı görülmüştür. Bu artışın uçucu kültipine bağlı olarak değişimler gösterdiği tespit edilmiştir. Artan kül içeriği ve külün kireç içeriğine bağlıolan bu artışlar, puzolanik reaksiyon, uçucu külün boşlukları doldurma etkisi ve uçucu külün serbestkireç içeriğinin etkisi ile açıklanabilir.
Stabilizasyon uçucu kül yumuşak kil serbest basınç dayanımı.
This paper presents an experimental investigation into the stabilization of a soft clayobtained from a military zone in Izmir with two different fly ashes. 5, 10, 15 and 20 % by weight of thesoil was replaced with fly ash. In addition to the neat soil sample, the optimum moisture contents andmaximum dry unit weights of four soil-fly ash mixtures prepared from each fly ash were determined byStandard Proctor Tests. The unconfined compressive strengths of the samples prepared at optimummoisture contents were determined at 1, 7, 28 and 90 days. It was found that, inclusion of fly ashimproved the properties of the soil. The improvements were more pronounced with increasing fly ashcontent of the mixture and lime content of the fly ash. The fact was attributed to the pozzolanic reactionand pore refinement effect of fly ash as well as its free lime content.
Stabilization fly ash soft clay unconfined compressive strength.
Diğer ID | JA48CC66BY |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 20 Sayı: 1 |