Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on Kocaeli’s Gastronomy Tourism Potential

Yıl 2022, Sayı: 1 - TURİZM, 91 - 103, 14.12.2022

Öz

Gastronomy is important in terms of offering a niche market for consumers seeking authenticity and providing a cultural experience for tourists. While responding to the varying tourist demands and preferences, it is necessary to emphasize originality and local identity in promotion and branding strategies. In this context, local foods being prepared with unique local products ensures a leading role in tourism sector. Studies show that gastronomy tourism contributes positively to regional development while more expenditure is made in the economic context than other types of tourism. For this reason, promoting a region with local foods increases the attractivity of the destination. Kocaeli province has an important gastronomic heritage due to a deep-rooted history which hosts different communities. Therefore, the necessity of bringing local foods in to the gastronomy tourism was examined to evaluate the Gastronomy Tourism potential of Kocaeli.
For this purpose, researches and periodical publications of various institutions and organizations, internet resources, academic papers and books, including “Sophisticated City Kocaeli’s Cuisine” book and “Kocaeli’s Master Plan Summary” (2022) which was prepared under the leadership of Kocaeli Metropolitan were examined with document analysis method. Thus, the results indicate a rich local food inventory and high gastronomy tourism potential of Kocaeli, where supply should be transformed into demand.

Kaynakça

  • Akdemir, N. ve Selçuk, G. N. (2017). “Mutfak kültürünün sürdürü- lebilirliği bakımından yöresel yiyeceklerin menülerde yer alma düzeyi: taraklı ölçeğinde bir araştırma”, 1st International Sustainable Tourism Congress, 23-25 Kasım, Kastamonu, 793-801.
  • Akdemir, N. (2018a). Gastronomi ve yiyecek tarihi. Atilla Akbaba ve Neslihan Çetinkaya (Ed.), Etnik Restoranlar (ss. 450-465), Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Akdemir, N. (2018b). Yöresel mutfağın turizm ürünü olarak kullanımı ve bölgesel kalkınmaya katkısı, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Alyakut, Ö. ve Küçükkömürler (2017). Geleneksel Kartepe mutfak kültürü ve bu tür mutfak kültürü araştırmalarının kırsal ve gastronomi turizmine katkısı. International Journal of Social and Economic Sciences, 7 (1): 83-90.
  • Alyakut, Ö. ve Küçükkömürler (2018). Kocaeli gastronomi potansiyelinin yaratıcı şehirler ağı kapsamında değerlendirilmesi. Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu-V, 9 - 11 Mart 2018 içinde (ss.1779-1804), Kocaeli, Türkiye.

Kocaeli’nin Gastronomi Turizmi Potansiyeli Üzerine Bir İnceleme

Yıl 2022, Sayı: 1 - TURİZM, 91 - 103, 14.12.2022

Öz

Gastronomi, özgünlük arayışında olan tüketiciler için geniş bir pazar sunması ve turiste kültürel deneyim sağlaması açısından önem arz etmektedir. Farklılaşan turist ihtiyaç ve isteklerine cevap verirken tanıtım ve markalaşma stratejilerinde özgünlüğü ve yerel kimliği vurgulamak gerekmektedir. Yöreye özgü yiyeceklerin yöredeki ürünler kullanılarak yapılması ve benzersiz olması turizm sektöründe ön plana çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarda gastronomi turizminin bölgesel kalkınmaya olumlu katkı sağladığı ve ekonomik bağlamda diğer turizm türlerine göre daha fazla harcama yapıldığını göstermektedir. Bu sebeple yörenin tanıtımı yapılırken yöresel yiyeceklerinin kullanılmasının destinasyonun çekim gücünü arttırmaktadır. Kocaeli ilinin köklü bir geçmişe sahip olması ve farklı topluluklara ev sahipliği yapıyor olması dolayısıyla önemli bir gastronomi mirası söz konusudur. Bu bağlamda yöreye özgü yiyeceklerinin gastronomi turizmine kazandırılmasının gerekliliği amaçlayan bu çalışmada Kocaeli’nin Gastronomi Turizmi potansiyelinin değerlendirilmesine yöneliktir. Bu amaç doğrultusunda Kurum ve kuruluşların araştırma ve süreli yayınları, web siteleri; akademik bildiri, makale ve yayınlanmış kitaplar; internet kaynakları, Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri kitabı ve Kocaeli Büyükşehir öncülüğünde gerçekleştirilen Kocaeli Master Plan / Özet (2022) doküman analizi yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda zengin yöresel yiyecek envanterine sahip Kocaeli ilinin gastronomi turizmi potansiyelinin yüksek olduğu, gastronomi arzının talebe dönüştürülmesi gerekmektedir.

Kaynakça

  • Akdemir, N. ve Selçuk, G. N. (2017). “Mutfak kültürünün sürdürü- lebilirliği bakımından yöresel yiyeceklerin menülerde yer alma düzeyi: taraklı ölçeğinde bir araştırma”, 1st International Sustainable Tourism Congress, 23-25 Kasım, Kastamonu, 793-801.
  • Akdemir, N. (2018a). Gastronomi ve yiyecek tarihi. Atilla Akbaba ve Neslihan Çetinkaya (Ed.), Etnik Restoranlar (ss. 450-465), Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Akdemir, N. (2018b). Yöresel mutfağın turizm ürünü olarak kullanımı ve bölgesel kalkınmaya katkısı, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Alyakut, Ö. ve Küçükkömürler (2017). Geleneksel Kartepe mutfak kültürü ve bu tür mutfak kültürü araştırmalarının kırsal ve gastronomi turizmine katkısı. International Journal of Social and Economic Sciences, 7 (1): 83-90.
  • Alyakut, Ö. ve Küçükkömürler (2018). Kocaeli gastronomi potansiyelinin yaratıcı şehirler ağı kapsamında değerlendirilmesi. Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu-V, 9 - 11 Mart 2018 içinde (ss.1779-1804), Kocaeli, Türkiye.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Şehir Ekonomisi ( Kent Ekonomisi), Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Kentsel Analiz ve Geliştirme
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Nihan Akdemir 0000-0002-1232-6636

Yayımlanma Tarihi 14 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 1 - TURİZM

Kaynak Göster

APA Akdemir, N. (2022). Kocaeli’nin Gastronomi Turizmi Potansiyeli Üzerine Bir İnceleme. Şura Akademi(1), 91-103.