ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET

Sayı: 11 1 Şubat 2004
Halil Elibol , Burcu Kesici
PDF İndir
TR EN

ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET

Öz

İnsanlığın gördüğü en hızlıdeğişim süreçlerinden birisinin tam ortasındayız. Daha birkaç yıl öncesine kadar bilgi teknolojilerinden haberdar olmayan insanlar bugün sınırsız bilginin kullanıcılarıhaline gelmişlerdir. 2000’li yılların bilgi çağıolacağıkonusu dünyada artık tartışmasız kabul edilmişbir gerçektir. Ülkeler arasısosyal ve ticari ilişkilerin gelişerek, küreselleşme boyutuna ulaştığıbir dönemde, iletişimde hız kaçınılmaz bir ihtiyaç halini almıştır. Bilgi teknolojisi ve elektronik sektöründeki gelişmeler bu ihtiyacıkarşılayacak çözümler bulmuştur. Enformasyon teknolojilerinin gelişim sürecine paralel olarak, ekonomik faaliyetlerin doğasıda köklü bir biçimde değişmektedir. Geçmişin genellikle yüz yüze, yazılıkayıt sistemine dayanan işyapma şekli, giderek artan biçimde, elektronik tabanlıhale gelmektedir. Elektronik ticaret, 1990’lıyılların ikinci yarısından itibaren, internetin aynızamanda bir işyapma yeri haline gelmesiyle birlikte yaygınlık kazanmıştır. Bu çalışmada “elektronik ticaret kavramı, kapsamıve önemi, elektronik ticaret’in özellikleri ve farkları, elektronik ticaret destek sistemleri, elektronik ticaret’in unsurları, elektronik ticaret alanlarıelektronik ticaret’in araçları, elektronik ticaret modelleri, elektronik ticarette ödeme yolları, elektronik ticaretin avantaj ve dezavantajlarıve elektronik ticaret’te güvenlik” konularıkapsamlıbiçimde açıklanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Bilgi teknolojisi,küreselleşme,internet,elektronik ticaret

Kaynakça

  1. Aksoy, Abdurrahman, “Ticaret’te Yeni Bir Boyut: İnternet”, www.habur.net/yazilar/silopihaber/aksoy.htm (Erişim tarihi
  2. Baltacı, Naci, “İnternet, İntranet, Extranet”, Tügiad Yayını, Elegans Dergisi, Kış 1999.
  3. Bozkurt, Veysel, “KOBİ’ler ve Elektronik Ticaret”, http://iktisat.uludag.edu.tr/dergi/6/veysel/veysel.html, 10.11.2003.
  4. Byte, Elektronik İş Dünyası, Mayıs 1998.
  5. Civan, Mehmet ve BAL, Vedat, “E-Ticaret ve KOBİ’lerin Geleceği”, Kocaeli Üniversitesi İİBF İktisat ve İşletme Bölümü, I. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi / Bildiriler Kitabı, 10-11 Mayıs 2002 Hereke- Kocaeli, 2000.
  6. Clinton, J.William ve GORE, Çev: Veysel Bozkurt Albert, Global Elektronik Ticaret, Alfa Yayıncılık, Birinci Basım, İstanbul, Şubat 2000.
  7. Doğan, Zeki ve A.Buğra Hamşioğlu, “2002 Yılına Doğru Yeni Ekonomi Kavramı Üzerine Genel bir Değerlendirme ve Elektronik Ticaret Kavramı”, Kocaeli Üniversitesi İİBF İktisat ve İşletme Bölümü, I. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi / Bildiriler Kitabı, Hereke- Kocaeli, Mayıs 2002.
  8. Dolanbay, Çoşkun, E-Ticaret Strateji ve Yöntemleri, Sistem Yayınları, I.Baskı, Ağustos, 2000.
  9. İnce, Murat, “Elektronik Ticaret: Gelişme Yolundaki Ülkeler İçin İmkanlar ve Politikalar”, DPT Raporu, Mart 1999.
  10. Dönmez, Recep, “Vergi Hukuku Açısından Küreselleşme Ve Elektronik Ticaret”, (Erişim tarihi: 10.11.2003).

Kaynak Göster

APA
Elibol, H., & Kesici, B. (2004). ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 303-329. https://izlik.org/JA25YP92BM
AMA
1.Elibol H, Kesici B. ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET. SUSBED. 2004;(11):303-329. https://izlik.org/JA25YP92BM
Chicago
Elibol, Halil, ve Burcu Kesici. 2004. “ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 11: 303-29. https://izlik.org/JA25YP92BM.
EndNote
Elibol H, Kesici B (01 Şubat 2004) ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11 303–329.
IEEE
[1]H. Elibol ve B. Kesici, “ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET”, SUSBED, sy 11, ss. 303–329, Şub. 2004, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25YP92BM
ISNAD
Elibol, Halil - Kesici, Burcu. “ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 11 (01 Şubat 2004): 303-329. https://izlik.org/JA25YP92BM.
JAMA
1.Elibol H, Kesici B. ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET. SUSBED. 2004;:303–329.
MLA
Elibol, Halil, ve Burcu Kesici. “ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 11, Şubat 2004, ss. 303-29, https://izlik.org/JA25YP92BM.
Vancouver
1.Halil Elibol, Burcu Kesici. ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET. SUSBED [Internet]. 01 Şubat 2004;(11):303-29. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25YP92BM