BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER

Sayı: 16 1 Ağustos 2006
Ramazan Çalık , Muzaffer Tepekaya
PDF İndir
TR EN

BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER

Öz

Savaşortamlarının getirdiği en büyük olumsuzluklardan biri bulaşıcıhastalıklardır. OsmanlıDevleti, başta Balkan Savaşlarıolmak üzere Birinci Dünya Savaşıesnasında da savaşın yanında bulaşıcıhastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalmıştır. Balkan Savaşları’ndan sonra Anadolu’ya göçlerin fazlalaşmasıyla birlikte Birinci Dünya Savaşısırasında Anadolu’da ve diğer cephelerde kolera, tifüs, veba, frengi vs. gibi salgın hastalıklar yaygınlaşmıştır. Bulaşıcıhastalıklar sadece cephedeki askerleri değil, sivil halkıda çok etkilemiştir. Zira sivil halk arasında salgın hastalıklardan ölümler, yine hastalıklar dolayısıyla cephede hayatınıkaybeden askerlerin sayısından fazladır. Anadolu’da Türkler ve Müslümanlarla birlikte Ermeniler de salgın hastalıklardan dolayıbüyük sıkıntılar çekmişlerdir. Özellikle göç yollarında ve Halep’e göç ettirilen Ermenilerden çok sayıda ölenler olmuştur. Devlet hastalıklardan ölümleri önlemek için bütün imkânlarınıseferber ettiyse de çok başarılıolamamıştır. Ayrıca, hastalıklardan sadece cephede bulunan asker ve sivil halk değil diğer devletlerin temsilcileri arasından da hayatlarınıkaybedenlerin olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Ermeni,OsmanlıDevleti,Salgın hastalık

Kaynakça

  1. Kaynakça Bulunmuyor

Kaynak Göster

APA
Çalık, R., & Tepekaya, M. (2006). BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 205-228. https://izlik.org/JA53FY92PL
AMA
1.Çalık R, Tepekaya M. BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER. SUSBED. 2006;(16):205-228. https://izlik.org/JA53FY92PL
Chicago
Çalık, Ramazan, ve Muzaffer Tepekaya. 2006. “BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 16: 205-28. https://izlik.org/JA53FY92PL.
EndNote
Çalık R, Tepekaya M (01 Ağustos 2006) BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 16 205–228.
IEEE
[1]R. Çalık ve M. Tepekaya, “BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER”, SUSBED, sy 16, ss. 205–228, Ağu. 2006, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53FY92PL
ISNAD
Çalık, Ramazan - Tepekaya, Muzaffer. “BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 16 (01 Ağustos 2006): 205-228. https://izlik.org/JA53FY92PL.
JAMA
1.Çalık R, Tepekaya M. BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER. SUSBED. 2006;:205–228.
MLA
Çalık, Ramazan, ve Muzaffer Tepekaya. “BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 16, Ağustos 2006, ss. 205-28, https://izlik.org/JA53FY92PL.
Vancouver
1.Ramazan Çalık, Muzaffer Tepekaya. BİRİNCİDÜNYA SAVAŞI ESNASINDA ANADOLU’DAKİ SALGIN HASTALIKLAR VE ERMENİLER. SUSBED [Internet]. 01 Ağustos 2006;(16):205-28. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53FY92PL