DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme

Sayı: 24 1 Ağustos 2010
Hasret Aktaş , Mücahid Zengin
PDF İndir
TR EN

DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme

Öz

Reklamların günlük hayatımızın bir parçasıolmaya başlamasıyla birlikte araştırmacılarında konuya ilgisi fazlalaşmıştır. AIDA, NAIDAS ve benzeri modeller tüketicinin pazarlama iletişimi çabalarından nasıl etkilendiğini, hangi süreçlerden geçtiğini, onu satın alma davranışına götüren faktörleri ele alan ilk modellerdir. Kısa süre içerisinde yeni araştırma ve modeller bunlara katılmış, tüketicinin karar sürecini ve reklamın bu konudaki etkisini anlamaya yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. DAGMAR bu sürecin doğal sonucu olan modellerden biridir. AIDA, NAIDAS gibi o da etkiler hiyerarşisi dizisindendir ve tıpkıdiğer modeller gibi bir ‘başharf’ kombinasyonudur. Bu modelde tüketicinin satın alma sürecinde etkin olan hiyerarşik komut zincirini anlatmaya çalışmaktadır. Bu çalışmada sadece AIDA’dan ibaret yerel reklam araştırmalarına bir katkısağlamak ve uzun süre önce ortaya konan bir reklam modelini örneklerle güncelleyip bilim ve sektör insanlarıtarafından daha iyi anlaşılmasınısağlamak amacıyla; DAGMAR modeli ayrıntılıbir şekilde incelenmiş, aşamalarıtelevizyonda yayınlanan deterjan reklamlarıörneğinde ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Reklam Modelleri,Etkiler Hiyerarşisi,DAGMAR Modeli

Kaynakça

  1. Aktuğlu, I., (2006). Tüketicinin Bilgilendirilmesi Sürecinde Reklam Etiği. http://globalmedia- tr.emu.edu.tr/guz2006/Hakemli_Yazilar/Isil%20 Karpat%20Aktuglu.Reklam%20etigi.%20son.%20Onayli.pdf, Erişim Tarihi: 10.03.2008.
  2. Ambler, T. (2000). Persuasion, pride and prejudice how ads work. International Journal of Advertising, 19(3), 299-315.
  3. Batra, R., Myers, J.G., Aaaker, D. (1995). Advertising Management. New Jersey: Prentice Hall.
  4. Belch, G.E., Belch, M.A. (2004). Advertising and Promotion an Integrated Marketing Communications Perspective. New York: McGraw Hill.
  5. Çakır, V. (2006). Reklam ve Marka Tutumu. Konya: Tablet Yayınları.
  6. Duncan, T. (2005). Principles of Advertising and IMC. New York: McGraw Hill Irwin.
  7. Ehrenberg, A., Barnard, N., Kennedy, R., Bloom, H. (2002). Brand Advertising as Creative Publicity. Journal of Advertising Research, 42(4), 7-18.
  8. Engel, J., Blackwell, R., & Miniard, P. (1990). Consumer Behavior. Orlando: The Dryden Press.
  9. Fill, C. (2005). Marketing Communication Engagements, Strategies and Practice. New York: Pearson Education.
  10. Goode, A. (2007). The Implicit and Explicit Role of Ad Memory in Ad Persuasion Rethinking the Hidden Persuaders. International Journal of Market Research, 49(1), 95-116.

Kaynak Göster

APA
Aktaş, H., & Zengin, M. (2010). DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24, 31-43. https://izlik.org/JA32XW36FL
AMA
1.Aktaş H, Zengin M. DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme. SUSBED. 2010;(24):31-43. https://izlik.org/JA32XW36FL
Chicago
Aktaş, Hasret, ve Mücahid Zengin. 2010. “DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 24: 31-43. https://izlik.org/JA32XW36FL.
EndNote
Aktaş H, Zengin M (01 Ağustos 2010) DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 24 31–43.
IEEE
[1]H. Aktaş ve M. Zengin, “DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme”, SUSBED, sy 24, ss. 31–43, Ağu. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32XW36FL
ISNAD
Aktaş, Hasret - Zengin, Mücahid. “DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 24 (01 Ağustos 2010): 31-43. https://izlik.org/JA32XW36FL.
JAMA
1.Aktaş H, Zengin M. DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme. SUSBED. 2010;:31–43.
MLA
Aktaş, Hasret, ve Mücahid Zengin. “DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 24, Ağustos 2010, ss. 31-43, https://izlik.org/JA32XW36FL.
Vancouver
1.Hasret Aktaş, Mücahid Zengin. DAGMAR Modeli: Deterjan Reklamları Örneğinde Görsel Bir Çözümleme. SUSBED [Internet]. 01 Ağustos 2010;(24):31-43. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32XW36FL