Klasik Liberalizmde “Özgürlük” ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı

Sayı: 24 1 Ağustos 2010
Fikret Çelik , Sefa Usta
PDF İndir
EN TR

Klasik Liberalizmde “Özgürlük” ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı

Öz

Özgürlük, klasik liberalizm çerçevesinde diğer düşünce sistemlerinden ayırt edici bir özellik olarak ortaya çıkmışve birey ile birlikte en önemli “liberal” argüman olarak ortaya konulmuştur. Özgürlük liberalizm içerisinde, Locke başta olmak üzere, günümüze kadar uzanan silsilede önemli bir tartışma konusu olarak ele alınmıştır. Siyasal özgürlüklerin ele alınışında yerel olan ve küçük toplulukların haklarıbağlamında önemli bir konu alanıolarak görülen yerel yönetimler bazındaki özgürlük anlayışıliberalizm içerisinde her dönem tartışılmışbir konu olmuştur. Yerel demokrasi ve siyasal katılımın, yerel özgürlüklerle birlikte ele alındığında, anlamlıolacağınısavunan birçok liberal düşünür, liberalizmin özgürlük anlayışına ilişkin geliştirilen tartışmaların, bu minvalde değerlendirmesi neticesinde “somut” sonuçlara ulaşılabileceğini belirtmektedirler. Çalışmada ilk bölümde klasik liberalizmin özgürlük anlayışıele alınmaktadır. Bu süreçte önemli liberal düşünürlerin görüşleri irdelenmeye çalışılmaktadır. İkinci bölümde ise liberalizmin yerel yönetimlere yönelik bakışaçısıanaliz edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, liberalizmin özgürlük anlayışıçerçevesinde ele alınacak olan yerel yönetimlerin, siyasal katılma, yerel demokrasi ve yerel özgürlüklerin gelişimine ilişkin ne tür katkılar yaptığıirdelenmektedir. Bu şekilde ele alınan çalışma, konuyla ilgili bir değerlendirme ve sonuçla nihayetlendirilmeye çalışılmaktadır Çalışmanın amacı, klasik liberalizmin özgürlük anlayışının irdelenip, bu bağlamda liberal düşünürlerin görüşlerinden yararlanarak liberal teorinin yerel yönetimlere bakışaçısının analiz edilmesidir. Burada elde edilen genel sonuçtan, liberalizmin özgürlük anlayışıiçinden “yerel demokrasi”nin temel argümanlarına ulaşabilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın özgünlüğünün sağlanmasıaçısından, klasik liberalizm düşüncesinin şekillenmesinde önemli bir yere sahip olan Locke, Bentham ve Faydacılar, J. S. Mill ile Tocqueville’nin görüşleri birincil ve ikincil kaynaklar kullanılarak genişbir perspektiften ele alınmaya çalışılmıştır. Özellikle yukarıda adısayılan düşünürlerin bazıeserleri içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmişve konuya katkılarıortaya çıkartılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Klasik Liberalizm,Özgürlük,Yerel Yönetimler,Özerklik,Yerel Demokrasi,Siyasal Katılma

Kaynakça

  1. Akad, Mehmed ve Dinçkol, Bihterin Vural (2000), Genel Kamu Hukuku, İstanbul: Der Yayınları.
  2. Aron, Raymond (2004), Sosyolojik Düşüncenin Evreleri, (Çeviren: Korkmaz Alemder), Ankara: Bilgi Yayınevi.
  3. Barry, Norman P. (2004), Modern Siyaset Teorisi, (Çevirenler: Mustafa Erdoğan ve Yusuf Şahin), Ankara: Liberte Yayınları.
  4. Beaud, Olivier (2003), “Anayasa ve Anayasacılık”, (Çeviren: İsmail Yerguz), (Edit. Philippe Raynaud- Stéphane Rials), Siyaset Felsefesi Sözlüğü, İstanbul: İletişim Yayınları, 63-74.
  5. Bülbül, Kudret (1997), “Locke, Mill, Hayek ve Liberal Özgürlük Düşüncesinin Gelişimi”, Liberal Düşünce Dergisi, C:2, S:8, 122-133.
  6. Erdoğan, Mustafa (1993), Liberal Toplum, Liberal Siyaset, Ankara: Siyasal Kitabevi.
  7. Dahl, Robert A. (2001), Demokrasi Üstüne, (Çeviren: Betül Kadıoğlu), Ankara: Phoenix Yayınevi.
  8. Eryılmaz, Bilal (2002), “Belediyeler’de Demokrasi Geleneği ve Değişim İhtiyacı”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, C:11, S:3, 3-21.
  9. Eryılmaz, Bilal (2008), Kamu Yönetimi, Ankara: Okutman Yayıncılık.
  10. Göze, Ayferi (1995), Siyasal Düşünceler ve Yönetimler, İstanbul: Beta Yayınevi.

Kaynak Göster

APA
Çelik, F., & Usta, S. (2010). Klasik Liberalizmde “Özgürlük” ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24, 121-135. https://izlik.org/JA83BN67XR
AMA
1.Çelik F, Usta S. Klasik Liberalizmde “Özgürlük” ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı. SUSBED. 2010;(24):121-135. https://izlik.org/JA83BN67XR
Chicago
Çelik, Fikret, ve Sefa Usta. 2010. “Klasik Liberalizmde ‘Özgürlük’ ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 24: 121-35. https://izlik.org/JA83BN67XR.
EndNote
Çelik F, Usta S (01 Ağustos 2010) Klasik Liberalizmde “Özgürlük” ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 24 121–135.
IEEE
[1]F. Çelik ve S. Usta, “Klasik Liberalizmde ‘Özgürlük’ ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı”, SUSBED, sy 24, ss. 121–135, Ağu. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83BN67XR
ISNAD
Çelik, Fikret - Usta, Sefa. “Klasik Liberalizmde ‘Özgürlük’ ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 24 (01 Ağustos 2010): 121-135. https://izlik.org/JA83BN67XR.
JAMA
1.Çelik F, Usta S. Klasik Liberalizmde “Özgürlük” ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı. SUSBED. 2010;:121–135.
MLA
Çelik, Fikret, ve Sefa Usta. “Klasik Liberalizmde ‘Özgürlük’ ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 24, Ağustos 2010, ss. 121-35, https://izlik.org/JA83BN67XR.
Vancouver
1.Fikret Çelik, Sefa Usta. Klasik Liberalizmde “Özgürlük” ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı. SUSBED [Internet]. 01 Ağustos 2010;(24):121-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83BN67XR