Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama

Sayı: 31 1 Şubat 2014
Murat Koçyiğit , M. Nuri Salur
PDF İndir
TR EN

Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama

Öz

Her geçen gün artan küresel rekabet ortamında, stratejik kurumsal iletişim, kurumun hedeflenen amaçlarına nasıl ulaşacağınıbelirleyen merkezi ve bütünleşik bir çerçevedir. Kurumsal iletişim stratejisi, kurum içi ve dışındaki iletişimlerin planlanması, uygulanmasıve değerlendirilmesine zemin oluşturur. Etkili bir kurumsal iletişim stratejisi: Kurumun misyonu ve hedefleriyle, faaliyet gösterdiği pazarda, hedef kitlesiyle ve paydaşlarıyla arasında bağlantıkurar. Hedeflenen amaçlara ulaştıracak kaynaklarıaçığa çıkarır. Kurumun temel yeteneklerini ve ayırt edici özelliklerini kurumsal kimlik, hizmet güvenilirliği, kurumsal itibar, kurumsal imaj gibi ortaya koyarak kurumu rakiplerinden farklılaştırır. Stratejik kurumsal iletişimde önemli bir yeri olan Finansal Halkla İlişkiler, kurumun önemli hedef kitlelerinden ve paydaşlarından olan yatırımcılarla aktif iletişimi etkili bir şekilde düzenler. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacıstratejik kurumsal iletişimin önemli bir ayağıolan finansal halkla ilişkileri kavramsal olarak ortaya koymak ve işletmelerin finansal halkla ilişkiler etkinliklerini nasıl kullandıklarınıbelirlemeye çalışmaktır. Bu amaç doğrultusunda Borsa İstanbul’da BİST kayıtlıolan lokanta ve oteller sektöründe faaliyet gösteren kurumların finansal halkla ilişkiler etkinliklerini nasıl gerçekleştirdikleri tespit edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Stratejik Kurumsal İletişim,Finansal Halkla İlişkiler,İnternet,Hedef Kitle

Kaynakça

  1. Allen, R. (1994). Organizational Management Through Communication, Newyork: Harper Row.
  2. Argenti, A. P. (2003). Corporate Communication. 3. Edition. McGraw-Hill.
  3. Baskin, O. W., Caraig E. A., ve Dan, L. (1997). Public Relations: The Profession and The Practice. 4th Edition, Boston: McGraw-Hill.
  4. Brennan, N. ve Kelly, S. (2000). Use of The Internet by Irish Companies for Investor Relations Purposes, Published in IBAR–Irish Business and Administrative Research 21(2),107-135
  5. Bülbül, R. (2004). Halkla İlişkiler. Genişletilmiş 2. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  6. Cutlip, S. M., Center, A. H. ve Broom, G. M. (1994). Effective Public Relations, New Jersey: Prentice Hall, Englewood Cliffs.
  7. Cornelissen, J. (2004). Corporate Communications Theory and Practice. London: Sage Publications.
  8. Dunn. S. W. (1986). Public Relations. Illinois: Richard D. Irwin Inc.
  9. Grunig, J. ve Hunt, T. (1984). Managing Public Relations. NewYork: Holt, Rinehart and Winston.
  10. Jackson, P. ve Center, A. H. (1995). Public Relations Practices Managerial Case Studies and Problems, New Jersey: Prentice Hall, Englewood Cliffs.

Kaynak Göster

APA
Koçyiğit, M., & Salur, M. N. (2014). Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 31, 241-250. https://izlik.org/JA65NL22WG
AMA
1.Koçyiğit M, Salur MN. Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama. SUSBED. 2014;(31):241-250. https://izlik.org/JA65NL22WG
Chicago
Koçyiğit, Murat, ve M. Nuri Salur. 2014. “Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 31: 241-50. https://izlik.org/JA65NL22WG.
EndNote
Koçyiğit M, Salur MN (01 Şubat 2014) Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 31 241–250.
IEEE
[1]M. Koçyiğit ve M. N. Salur, “Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama”, SUSBED, sy 31, ss. 241–250, Şub. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65NL22WG
ISNAD
Koçyiğit, Murat - Salur, M. Nuri. “Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 31 (01 Şubat 2014): 241-250. https://izlik.org/JA65NL22WG.
JAMA
1.Koçyiğit M, Salur MN. Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama. SUSBED. 2014;:241–250.
MLA
Koçyiğit, Murat, ve M. Nuri Salur. “Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 31, Şubat 2014, ss. 241-50, https://izlik.org/JA65NL22WG.
Vancouver
1.Murat Koçyiğit, M. Nuri Salur. Stratejik Kurumsal İletişim Aracı Olarak Finansal Halkla İlişkiler: BİST’te Bir Uygulama. SUSBED [Internet]. 01 Şubat 2014;(31):241-50. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65NL22WG