Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği

Sayı: 42.1 1 Aralık 2019
Esen Şahin , Bayram Karakullukcu
PDF İndir
TR EN

Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği

Öz

Şehirlerin de birer ürün gibi pazarlanabileceği düşüncesinin dünya geneline yayılması ile birlikte şehir yönetimleri hem şehir sakinlerine, hem de şehre gelebilecek ziyaretçilere ve yatırımcılara yönelik pazarlama faaliyetleri ile şehirlerarası rekabette öne çıkmaya çalışmaktadır. Bu çabaların yoğunlaştığı önemli alanlardan birisi de M.I.C.E. Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions sektörüdür. Etkinlik sektörü olarak da bilinen bu alan, fuar, kongre, konferans, sergi, festival gibi etkinliklerin düzenlenmesini ve pazarlanmasını ifade eden bir kültürel üretim biçimi olarak görülmektedir. Bu çalışmada, Konya merkez ilçe belediyelerinden biri olan Selçuklu Belediyesi’nin himayesinde inşa edilen ve 29 Ekim 2017 tarihinde faaliyete geçen Selçuklu Kongre Merkezi SKM bünyesinde iki yıl boyunca gerçekleştirilen etkinliklerin Konya’daki kültür-sanat ortamına, sosyal ve ekonomik ilişkilere etkileri şehrinin pazarlaması, kültürel üretim ve etkinlik pazarlaması ekseninde ele alınmıştır. Gerçekleşen etkinliklerle ilgili içeriklerin yanı sıra istatistiki bilgiler ve SKM’nin üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirilen mülakatlar betimsel analize tabi tutularak yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kültürel Üretim,Etkinlik Pazarlaması,Şehir Pazarlaması,Selçuklu Kongre Merkezi,Konya

Kaynakça

  1. Bayık, F. (2014). “Kültür Kavramının Tarihsel ve Felsefi Yönlerden İncelenmesi”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalı.
  2. Boisen, M. (2007). “The strategic Application of City Marketing to Middlesized Cities” Master Thesis, Utrecht Universty.
  3. Clark, J. D. (2008). “Considering a Convention Center: Ten Questions Communities Will Confort”. Journal of Convention & Event Tourism, Cilt: 6, Sayı: 1–2, 5–21. https://doi.org/10.1300/J452v06n01
  4. Erdentuğ, N. Türkiyeʹde Çağdaşlaşma Eğitim ve Kültür Münasebetleri, Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi, 1981.
  5. Gelders, D., ve van Zuilen, B. (2013). “City events: Short and serial reproduction effects on the city’s image?” Corporate Communications: An International Journal, 18(1), 110–118. https://doi.org/10.1108/13563281311294155
  6. Gürsel, M., & Tabanlıoğlu, M. (2018). ”Selçuklu Kongre Merkezi, Selçukluların Anadolu dokusu ile harmanladığı mimari mirasının izlerinden yola çıkılarak stilize edildi” [Ropörtaj]. Turizm ve Yatırım Dergisi, (70), 10–11.
  7. Karabıyık, N. (2013). “Kültür Pazarlaması: İstanbul’daki Kültür Miraslarının Algılanan Hizmet Kalitesinin Destinasyon İmaj Türlerine Etkisi Üzerine Bir Araştırma”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi.
  8. Kavaratzis, M. (2004). From City Marketing to City Branding Towards a Theoretical Framework for Developing City Brands. Place Branding, Sayı: 1, 58–73.
  9. Odabaşı, Y., & Barış, G. Tüketici Davranışı. 5. Baskı, İstanbul, MediaCat Yayınları, 2011.
  10. Özdemir, N. Kültür Ekonomisi ve Yönetimi. Ankara, Hacettepe Yayınları, 2012.

Kaynak Göster

APA
Şahin, E., & Karakullukcu, B. (2019). Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 42.1, 248-268. https://izlik.org/JA67EL97CB
AMA
1.Şahin E, Karakullukcu B. Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği. SUSBED. 2019;(42.1):248-268. https://izlik.org/JA67EL97CB
Chicago
Şahin, Esen, ve Bayram Karakullukcu. 2019. “Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 42.1: 248-68. https://izlik.org/JA67EL97CB.
EndNote
Şahin E, Karakullukcu B (01 Aralık 2019) Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 42.1 248–268.
IEEE
[1]E. Şahin ve B. Karakullukcu, “Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği”, SUSBED, sy 42.1, ss. 248–268, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67EL97CB
ISNAD
Şahin, Esen - Karakullukcu, Bayram. “Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 42.1 (01 Aralık 2019): 248-268. https://izlik.org/JA67EL97CB.
JAMA
1.Şahin E, Karakullukcu B. Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği. SUSBED. 2019;:248–268.
MLA
Şahin, Esen, ve Bayram Karakullukcu. “Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 42.1, Aralık 2019, ss. 248-6, https://izlik.org/JA67EL97CB.
Vancouver
1.Esen Şahin, Bayram Karakullukcu. Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği. SUSBED [Internet]. 01 Aralık 2019;(42.1):248-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67EL97CB