BibTex RIS Kaynak Göster

ŞEHDÎ OSMAN EFENDİ’NİN HÂDİM KÜTÜPHÂNESİ’NE VAKFETTİĞİ KİTAPLAR

Yıl 2003, Sayı: 10, 83 - 132, 01.08.2003

Öz

OsmanlıDevleti’nin kuruluşve yükselme dönemlerinde eğitim ve öğretim kurumlarıdaha çok büyük merkezlerde yoğunlaşmışiken, bu durum XVII. yüzyıldan itibaren değişmeye ve Anadolu’nun küçük köylerine kadar yaygınlaşan bir medreseleşme hareketi başlamıştır. Bunun bir sonucu olarak büyük merkezlerde ve bilhassa İstanbul’da biriken kitap külliyatlarınıAnadolu’ya aktarma girişimleri görülmektedir. İleri gelen devlet adamlarıAnadolu’daki küçük kasaba ve köylere varıncaya kadar medreseler, kütüphaneler yaptırmışlar ve bunlarıdesteklemek için kitaplar vakfetmişlerdir. İşte bunlardan birisi de Divân-ıHümâyûn Hâcegânından Şehdî Osman Efendi’dir. Bu makalede Şehdî Osman Efendi’nin Hadim Kütüphanesi’ne vakfettiği kitaplardan bahsedilecektir. Ancak konuya geçmeden önce Hadim, Ebû Sa’îd Muhammed Hâdimî ve Hadim Kütüphanesi hakkında kısaca bilgi vermenin faydalıolacağıkanaatindeyiz

Yıl 2003, Sayı: 10, 83 - 132, 01.08.2003

Öz

In 16th and 17th centuries, Hadim, which was a small village, began to grow up from Ebû Sa’îd Muhammed Hâdimî’s era in 18th century and its reputation spread to the whole Ottoman country. Hacı Beşir Ağa, who got acquianted with Hâdimî, built a library in Hadim and Şehdî Osman Efendi also devoted various books to that library through Beşir Ağa so that Hâdimî’s students would benefit from them. There were books of different science branches among them.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

İzzet Sak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Sak, İ. (2003). ŞEHDÎ OSMAN EFENDİ’NİN HÂDİM KÜTÜPHÂNESİ’NE VAKFETTİĞİ KİTAPLAR. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(10), 83-132.


24108  28027

Bu eser Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Lisansı ile lisanslanmıştır.